I Solisti del Vento

Categorie:ensemble (instrumentaal)
1991
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme
Dirigent van:Francis Pollet
Huidige/voormalige leden:Lieve Goossens, Katlijn Sergeant, Luk Nielandt, Karel Schoofs, Korneel Alsteens, Dimitri Mestdag, Nele Delafonteyne, Vlad Weverbergh, Benjamin Dieltjens, Tomonori Takeda, Francis Pollet, Pieter Nuytten, Alain Cremers, Filip Neyens, Anthony Devriendt, Bruce Richards, Eliz Erkalp, Alain De Rudder, Jan Smets, Bram Fournier, Carlo Willems, Justus Grimm, Jan Buysschaert, Tom Devaere, Eline Groslot

Biografie

Bezetting: fluit/piccolo (2), hobo/althobo (3), klarinet/basklarinet (3), fagot/contrafagot (3), hoorn (4), trompet (2), trombone (3), percussie, harp, piano en contrabas

I Solisti del Vento is een blazersensemble dat kan terugblikken op een rijk verleden. Het ensemble werd opgericht in 1987 in de schoot van het toenmalige Nieuw Belgisch Kamerorkest onder de naam “Die Harmonie”. Vanaf 1996 kon het ensemble een autonome en professionele structuur uitbouwen onder de bezielende leiding van artistiek en zakelijk leider Francis Pollet.

De artistieke ideologie bestaat erin de rijke blazersliteratuur voor het voetlicht te brengen. Zo beperkt  I Solisti del Vento zich niet tot het klassieke octet of het meer 20e-eeuwse dixtuor, maar exploreert het ensemble het boeiende blazersrepertoire van Mozart tot nu en presenteert het drie eeuwen cultureel erfgoed.
Om dit te realiseren organiseert I Solisti del Vento zich als een flexibel blazersensemble, met een kern van 25 musici (blazers, piano, percussie , contrabas, harp, accordeon), waarvan de samenstelling van zowel de bezetting als het instrumentarium, gewijzigd of uitgebreid kan worden afhankelijk van de programmatie.

I Solisti del Vento is te gast op zowat alle belangrijke podia in België en verzorgde tal van creaties en opnames. Het ensemble was bijvoorbeeld sinds het ontstaan van het festival in 2001, te gast op iedere editie van Music@venture in Antwerpen. Ook het Festival van Vlaanderen en Klara zijn trouwe gastheren voor de blazers.
Buiten de grenzen krijgt I Solisti del Vento meer en meer bekendheid en is het ensemble veelvuldig in Nederland te horen. Het ensemble was ook te gast op de internationale festivals van Edinburgh, Helsinki, Bremen, Tallinn, Saintes, Nancy en Turijn.

In het verleden dirigeerden Philippe Herreweghe, Lucas Vis, Paul Hillier, Etienne Siebens, Bo Holten, Ivan Meylemans en Hervé Niquet het ensemble. Geregeld musiceert I Solisti del Vento in dialoog met gerenommeerde solisten, ensembles of koren zoals sopraan Claron Mc Fadden, pianisten Michel Béroff, Irene Russo en Jean-Claude Vanden Eynden, het Quatuor Danel, het Spiegel Strijkkwartet, het Nieuw Ensemble, het Collegium Vocale Gent en het Vlaams Radio Koor.

Naast deze kerntaak wil het ensemble interessante en uitdagende confrontaties met andere kunsttakken en -disciplines aangaan. In de eerste plaats om de waarde van blazersmuziek uit te dragen naar andere horizonten. In de tweede plaats omdat het ensemble gelooft in de steeds evoluerende creativiteit en de inspirerende artistieke spanning die van dergelijke ontmoetingen uitgaat, zowel voor uitvoerder als luisteraar.
Zo startte het ensemble in 2005 de muziektheaterproductie Frankenstein met Theater Stap. Tijdens het Mozartjaar 2006 bracht I Solisti del Vento de opera’s “Le Nozze di Figaro” van W.A. Mozart - in samenwerking met Theater Transparant en auteur Stefan Hertmans - en “Don Giovanni” van W.A. Mozart - in samenwerking met Figurentheater Taptoe en Jeugd en Muziek Vlaanderen - onder de titel Don G. In “Olek Schoot een Beer” vertolkt I Solisti del Vento, samen met auteur en verteller Bart Moeyaert, de muziek van Wim Henderickx. Deze productie is in 2009 geënsceneerd onder de titel Olek. In november 2008 presenteerde I Solisti del Vento een eigentijdse muziektheaterversie van Wagners “Fliegende Holländer”, een coproductie met Theater Taptoe. In 2009-2010 bracht I Solisti een nieuw Requiem, met tekst van Jeroen Brouwers, beelden van Roger Raveel en muziek van Mozart. Het boek, de CD en de voorstelling werden gemaakt in coproductie met Muziektheater Transparant. In 2011 volgde een nieuwe opera: “Il Barbiere di Siviglia” van Rossini.

Hedendaagse muziek en research tenslotte maken ook deel uit van de opdracht van het ensemble.
Via een aantal thema’s en door het geven van opdrachtcomposities wil I Solisti del Vento de vinger aan de pols van de actuele muziek houden. Onder de noemer ‘research’ neemt het ensemble geregeld een interessante componist onder de loep. In december 2008 stond bijvoorbeeld een tweedaagse rond Olivier Messiaen op het agenda: concerten, lezingen, workshops en musicologisch onderzoek gaven een globaal beeld van de Franse componist.

Sinds september 1999 is I Solisti del Vento blazersensemble in Residentie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen. In het kader van het ‘Gouden Vleugels’-project werd I Solisti del Vento in februari 2002 verkozen tot laureaat van de KBC-Muziekprijs. Hierdoor fungeerde het een jaar lang als mentorensemble voor de jonge, beloftevolle jazzformatie ‘High Voltage Sextet’. Deze samenwerking werd bekroond met de Klara Tandem Trofee 2003.
I Solisti is campusbewoner van deSingel, internationale kunstcampus in Antwerpen.

Mede dankzij de structurele steun van de Vlaamse Gemeenschap is I Solisti del Vento uitgegroeid tot een toonaangevend blazersensemble en een vernieuwende factor binnen het Vlaamse muziekgebeuren.

Selectieve discografie

Frederik Neyrinck - The Flemish Connection vol.2Frederik Neyrinck - The Flemish Connection vol.2 (2021)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Frederik Neyrinck
Frederik Neyrinck - The Flemish Connection vol.1Frederik Neyrinck - The Flemish Connection vol.1 (2021)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Frederik Neyrinck
Serenades for WindsSerenades for Winds (2014)
romantiek, 20ste eeuw
I Solisti del Vento, Antonín Dvořák, Etienne Siebens, Richard Strauss, Ivo Hadermann, Flor Alpaerts
Wim Henderickx - Frederik NeyrinckWim Henderickx - Frederik Neyrinck (2013)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Francis Pollet, Wim Henderickx, Frederik Neyrinck
Mozart Wolfgang AmadeusMozart Wolfgang Amadeus (2013)
classicisme
I Solisti del Vento, Wolfgang Amadeus Mozart, Francis Pollet
De Markies van CarabasDe Markies van Carabas (2013)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Robert Groslot, Francis Pollet
A portrait of the composer Alain CraensA portrait of the composer Alain Craens (2013)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Jan Guns, Alain Craens, Rita Rommes, I Solisti del Vento, Jean-Claude Vanden Eynden, Emanon ensemble, The Moscow Chamber Soloists String Quartet
Annelies van ParysAnnelies van Parys (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Symfonieorkest Vlaanderen, Annelies Van Parys, Otto Tausk, Collegium Vocale Gent, Christoph Siebert, Vocaallab Nederland, Romain Bischoff, I Solisti del Vento (...)
Weill Kurt - Das Berliner RequiemWeill Kurt - Das Berliner Requiem (2010)
20ste eeuw
I Solisti del Vento, Ivan Goossens, Vlaams Radiokoor (VRK), Kurt Weill, Paul Hindemith, Igor Stravinsky, Darius Milhaud, Hilde Venken (...)
I Solisti del Vento - seizoen 2009-2010 #2I Solisti del Vento - seizoen 2009-2010 #2 (2009)
classicisme, 20ste eeuw
I Solisti del Vento, Erik Van Nevel

Verwante items in de databank

Nieuws:I Solisti Summer Academy (03.03.2015)
25 jaar I Solisti del Vento (13.06.2013)
Masterclass I Solisti del Vento (29.01.2013)
Creaties van Frederik Neyrinck op het International Summer Festival (19.08.2011)
4de Internationale Masterclass I Solisti del Vento (18.03.2011)
Etienne Siebens 'artist in residence' bij I Solisti del Vento (25.02.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Altijd mooi is saai (06.2014)
Flirten met jazz (22.01.2014)
"Arrangeren nog voor de inkt droog is" (01.2012)
Jazzmuziek zoals in oude politieseries (20.12.2011)
Mozart met moderne update (30.11.2009)
Een ongehoorde Mozart (11.2009)
Geboorte van een dodenzang (28.10.2009)
Een tirade tegen de wereld (30.09.2009)
Documenten:Een nieuw requiem (boek)
25 jaar blazersensemble I Solisti del Vento 1988-2013 (boek)