Francis Pollet

Categorie:muzikant, artistiek leider, docent, solist, repertoire
Kortrijk, 1963
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme
Instrument(en):fagot
Huidig/voormalig lid van:I Solisti del Vento

Biografie

Francis Pollet begon zijn muziekstudie aan de muziekacademie te Harelbeke waar hij viool, piano, fagot en kamermuziek volgde. Reeds vrij vroeg reisde hij als fagottist met diverse jeugdorkesten door Europa, Canada en Noord-Amerika.

Aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen behaalde hij met grote onderscheiding de Hogere Diploma’s Fagot en Kamermuziek, evenals het Pedagogisch Getuigschrift voor beide disciplines. Tegelijkertijd verwierf hij aan het Conservatorium te Rotterdam het Diploma Uitvoerend Musicus Fagot. Hij studeerde fagot privé bij Brian Pollard, voormalig solist bij het Concertgebouworkest Amsterdam, en orkestdirectie bij Frits Celis en Sylveer Van den Broeck. In 2000 slaagde hij met grote onderscheiding aan de Ufsia, voor de richting Cultuurmanagement.

Zijn professionele loopbaan begon op jeugdige leeftijd. Als 18-jarige was hij reeds solist bij de Vlaamse Opera. Hij werd geëngageerd als orkestlid bij het toenmalige BRT-Filharmonisch Orkest en het orkest van de Nationale Opera ‘de Munt’. Van 1985 tot 1988 was hij verbonden als fagotsolo bij het Filharmonisch Orkest van Vlaanderen.
Tussen 1988 en 1990 behoorde hij tot het Nieuw Belgisch Kamerorkest. Meer dan 15 jaar werkte hij nauw samen met het ensemble I Fiamminghi. Ook in Nederland (Rotterdams Filharmonisch, Residentie-orkest Den Haag, Nederlands Filharmonisch, Brabants Orkest …) was hij een graag geziene gastsolist.

Hij trad op als solist in prestigieuze festivals in binnen- en buitenland met o.a. I Fiamminghi, het Nieuw Belgisch Kamerorkest, de Salzburger Solisten, klarinettisten Karl Leister en Paul Meyer, pianisten Michel Béroff, Stefan Vladar, Jean Claude Vanden Eynde,… het kamerorkest Harmonices Mundi uit Linz, ‘Les violons du Roi’ uit Canada, de Beethoven Academie, deFilharmonie, Vlaams Radio Koor enz.
Hij vertolkte diverse fagotconcerti gaande van Vivaldi tot vandaag o.l.v. Sylveer Van den Broeck, Rudolph Werthen, Frank Shipway, Witold Rowicki, Hervé Niquet, Jan Caeyers, Lucas Vis, Etienne Siebens e.a.

De laatste jaren is Francis Pollet niet langer vast verbonden aan een orkest maar freelance fagotsolist.
Verder is hij fagotleraar aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier en docent fagot & kamermuziek aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen, waar hij verschillende jaren deel uitmaakte van de Artistieke Directie en de Raad van de Hoge School Antwerpen Departement dramatische kunst, muziek en dans. Tot slot is hij algemeen en artistiek directeur van het gerenommeerde ensemble ‘I Solisti del Vento’, een blazersensemble dat concerteert doorheen Europa en structureel erkend en gesubsidieerd wordt door de Vlaamse overheid.

Selectieve discografie

Wim Henderickx - Frederik NeyrinckWim Henderickx - Frederik Neyrinck (2013)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Francis Pollet, Wim Henderickx, Frederik Neyrinck
Mozart Wolfgang AmadeusMozart Wolfgang Amadeus (2013)
classicisme
I Solisti del Vento, Wolfgang Amadeus Mozart, Francis Pollet
De Markies van CarabasDe Markies van Carabas (2013)
21ste eeuw / hedendaags
I Solisti del Vento, Robert Groslot, Francis Pollet
I solisti del Vento Beethoven - CraensI solisti del Vento Beethoven - Craens (2003)
romantiek, 20ste eeuw, classicisme
I Solisti del Vento, Jean-Claude Vanden Eynden, Joris Van den Hauwe, Roeland Hendrikx, Francis Pollet, Rik Vercruysse, Frank Hendrickx, Tobias Knobbloch (...)
Meesterlijk - HoutblazersMeesterlijk - Houtblazers (2002)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, classicisme, barok
I Solisti del Vento, Hans de Jong, Jan Guns, Joris Van den Hauwe, Francis Pollet, Johan Rycken, Jan De Maeyer, The clarinet choir (...)
Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1)Van Hove Luc - Chamber Music (vol. 1) (2000)
20ste eeuw
Prometheus Ensemble, Otto Derolez, Paul De Clerck, Geert De Bièvre, Carlos Bruneel, Joris Van den Hauwe, Henri De Roeck, Francis Pollet (...)
Vivaldi Antonio. Concerti voor hoboVivaldi Antonio. Concerti voor hobo (1997)
barok
Joris Van den Hauwe, Francis Pollet, Collegium Instrumentale Brugense, Antonio Vivaldi, Patrick Peire
Works for bassoon dedicated to Francis PolletWorks for bassoon dedicated to Francis Pollet (1996)
20ste eeuw
Francis Pollet, I Solisti del Vento, Frits Celis, Tars Lootens, Wim Henderickx
Lodewijk De Vocht - Choral WorksLodewijk De Vocht - Choral Works (1989)
20ste eeuw
Peter Pieters, Francis Pollet, Margriet Heyerick, Nele Duffait, Jan Vercruysse, Elisabeth Schollaert, Bernard Buyse, Chantal Burie (...)
Mozart in ParisMozart in Paris (1989)
classicisme
Joris Van den Hauwe, Luc Bergé, Francis Pollet, Henri De Roeck, Frank Hendrickx, Ieuan Jones, Nieuw Belgisch Kamerorkest, Wolfgang Amadeus Mozart (...)

Auteur van

25 jaar blazersensemble I Solisti del Vento 1988-201325 jaar blazersensemble I Solisti del Vento 1988-2013 (2013)
Klassiek
Jan Dewilde, Katelijne Boon, Francis Pollet, Leen Van den Borre, Nathalie Scheltiens, Tom Janssens

Verwante items in de databank

Nieuws:Etienne Siebens 'artist in residence' bij I Solisti del Vento (25.02.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Een ongehoorde Mozart (11.2009)