Filip Neyens

Categorie:muzikant
Neerpelt, 25.03.1976
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):fagot, contrafagot
Huidig/voormalig lid van:Phenix Fagottenkwartet, Emanon ensemble, HaftCraft, I SOLISTI

Biografie

Filip Neyens werd geboren op 25 maart 1976 in Neerpelt. Reeds op jonge leeftijd raakte hij gefascineerd door de veelzijdige klank van de fagot en zo kwam hij op 9-jarige leeftijd terecht in de fagotklas van Dhr. Raymond Melis. 

In 1994 werd hij laureaat van zowel de Nationale Wedstrijd van het Gemeentekrediet voor Muziek, Woord en Dans als de internationale wedstrijd voor jonge solisten 'Purmerade' te Purmerend (NL). 

Zijn verdere muziekopleiding genoot hij aan het Lemmensinstituut te Leuven en het Conservatorium van Maastricht (NL), in beide conservatoria maakte hij deel uit van de fagotklas van Dhr. Dirk Noyen. 

Na het behalen van meestergraden en specialisaties voor fagot en kamermuziek, nam hij in 2001 met succes deel aan een wervingsexamen bij de Vlaamse Opera. Gedurende 6 jaar was hij als solist fagot en contrafagot- solo verbonden aan het orkest van dit operahuis. 

In 2007 maakt Filip de overstap naar het Nationaal Orkest van België, waar hij tot op heden werkzaam is, eveneens als solist fagot en contrafagot- solo.

Naast de vele binnen- en buitenlandse optredens met zijn eigen orkest, werkt Filip op regelmatige basis samen met tal van andere (kamer)orkesten en ensembles die het Belgische muziekleven rijk is, waaronder Het Symfonieorkest Vlaanderen, De Belgische Kamerfilharmonie, Oxalys,...

Tenslotte maakt Filip deel uit van een aantal vaste kamermuziekformaties zoals het ensemble Emanon, het Soffio-Quintet  en het Fagottenkwartet Phenix.

Selectieve discografie als medewerker

Emanon MysteryEmanon Mystery (2003)
20ste eeuw
Emanon ensemble, Petra Vermote, Peter Thys, Alain Craens, Stefan Wellens