25 jaar I Solisti del Vento

Dit is een gearchiveerd bericht

13.06.2013

2013 is een bijzonder jaar voor I Solisti del Vento, het belangrijkste blazersensemble van België. Het ensemble is inmiddels aan zijn 25ste verjaardag toe. Dit jubileum wordt gevierd van 19 tot 25 augustus tijdens het Summer Festival I Solisti del Vento in Lier. 

 Het ensemble speelde zijn eerste concert in februari 1988 als ‘Die Harmonie’ in de schoot van het toenmalig Nieuw Belgisch Kamerorkest. Onder de bezielende leiding van Francis Pollet groeide het in de voorbije kwarteeuw uit tot een formatie die zich kan meten met de internationale top op vlak van (kamer)muziek voor blazers.
Ter gelegenheid van zijn zilveren verjaardag brengt I Solisti del Vento een boek uit dat terugblikt op 25 jaar concerteren in binnen- en buitenland, op kleine en grote podia. Eveneens stelt het ensemble zijn platenlabel I Solisti Records voor. Drie nieuwe cd’s die een toonbeeld zijn van de artistieke veelzijdigheid van het ensemble: “Mozart - Gran Partita & Requiem (arr. C. Köhler)”, “Wim Henderickx/Frederik Neyrinck: Works for Wind Instruments” en “De Markies van Carabas”, met muziek van Robert Groslot, verteller Warre Borgmans en illustrator Gerda Dendooven.

Dat alles wordt voorgesteld tijdens de tweede editie van I Solisti’s International Summer Festival dat plaatsvindt van 19 tot 25 augustus in de Jezuïetenkerk van Lier, in samenwerking met mediapartners Klara en Cobra.
Een tiental concerten en voorstellingen staan op het programma, gekoppeld aan intensieve masterclasses waarbij een tachtigtal studenten uit de hele wereld verwelkomd worden: zij maken kans op een Ottoboni Award ter waarde van 200, 300 of 500 euro.

Wereldcreaties van Wim Henderickx (Resonating Light), Robert Groslot (Concerto for Piano and Wind Instruments, met solist Jan Michiels) en Frederick Neyrinck worden voorgesteld naast werk van W. A. Mozart, A. Dvořák, M. Mussorgsky en vele anderen. En opnieuw gaat I Solisti interessante ontmoetingen met andere kunsttakken aan. Zo vindt op donderdag 22 augustus de familievoorstelling “Rossini’s geheime recept” plaats en stelt het ensemble tijdens het slotconcert op zondag 25 augustus illustraties tentoon die wijlen kunstenaar Roger Raveel voor de muziektheaterproductie ‘Een nieuw Requiem’ maakte, en knipoogt het alvast naar de volgende 25 jaar.

voor info: www.isolistidelvento.be

Verwante items in de databank

Personen/groepen:I Solisti del Vento (ensemble (instrumentaal))

Terug Meer nieuws