Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2010

Keynote:


Workshop voor muzikanten en managers over muziek en zaken doen olv. Brendan Walsh

De jonge cellist Brendan Walsh specialiseert zich in muziek & zaken doen, muziekmanagement & -marketing. Als manager van Certo Producties gaat hij op zoek naar manieren om nieuwe publieken te bereiken. Daarnaast is Brendan ook gastdocent aan de Fonteyn Hogeschool voor Kunsten. In deze workshop wil hij de juiste vragen stellen die musici kunnen helpen bij het uittekenen van hun muzikale carrière. Vanuit zijn ervaring als muzikant, producent en bedrijfsleider laat Brendan de nieuwe generatie musici nadenken over de waarde van muziek en de muzikant in de maatschappij,  de economische waarde van creativiteit, en hoe we dat vertalen naar het publiek.


Presentatiepodium met Master of Ceremony Olav Grondelaers

Op dit podium kregen muziekensembles of solisten de kans om via een korte showcase of presentatie de aanwezige programmatoren en collega's te overtuigen van hun bijzondere kwaliteit, presentatie of nieuwsgierig te maken naar hun nieuw project. Dit jaar mochten we maar liefst meer dan 40 inschrijvingen ontvangen! Wij vroegen een 10tal organisatoren welke van deze projecten zij graag op de Staten Generaal zouden beluisteren. Geen wedstrijd dus, wel een manier om te zoeken naar de juiste "match".

Wie kreeg u te horen? Duo Annelies Buyssens & Jozefien Van Parys; CeDeL saxofoon kwartet; Odysseia EnsembleDuo Romina Lischka en Sofie Vanden Eynde; CoryFeye strijkkwartet met guest Paul De Clerck. - Presentaties: Ilda productions, Project "Exprezz", project "Plan Libre".


"Gluren bij de Buren": een kijk op de organisatie van de klassieke muzieksector in de Franstalige gemeenschap door Lionel Larue (Service de la Musique/Communauté française, D.G. Culture), presentatie van het Festival de Wallonie door Baudouin Muylle (Secrétaire général) en het ensemble Scherzi Musicali door Nicolas Achten.
Presentator is Jérôme Giersé (Bozar)

Klassiek/nieuwe media/erfgoed: presentatie van enkele opmerkelijke projecten

Open werksessie voor componisten mbt. regelgeving/stand van zaken compositie-opdrachten. Met Annelies Van Parys en Petra Vermote.

Gesprek rond gesubsidieerde compositie-opdrachten, atypische bezettingen en de invloed op repertoirevorming en buitenlandse promotie...
Met Mark Delaere, Peter Swinnen, Serge Verstockt. Moderator: Maarten Beirens


Presentatie van een historisch onderzoek naar de grote muziekinstellingen van de jaren 1930: Kan historisch onderzoek bijdragen tot het huidige debat?

De muziekwereld staat weer voor grote uitdagingen. Bij alle commotie over eventuele fusies, afschaffing of deconstructie van nieuwe structuren komt telkens één vraag aan de oppervlakte: wat is onze visie op het functioneren van het muzikale veld? Die vragen zijn niet nieuw. Elke generatie moet ze voor zichzelf stellen en trachten te beantwoorden. Historisch onderzoek geeft ons inzicht in de keuzes en oplossingen van onze voorgangers en kunnen een bijkomend perspectief scheppen om de huidige commotie te begrijpen.

Met Kristin Van den Buys (Erasmus Hogeschool), Lien De Cang (VUB), Lieselotte Goessens (VUB-EHB). Inleiding door Francis Maes (Koninklijke Vereniging voor Muziekgeschiedenis)


"Balanceren op de koord van efficiëntie en identiteit": Werksessie rond mogelijke samenwerkingsvormen voor klassieke muziekensembles: . Over mogelijke verhoudingen tussen de ensembles onderling of mbt. ondermeer instellingen/concertorganisatoren/ kunsteducatieve spelers/ sociaal-artistieke spelers/partners uit andere kunstdisciplines/internationale partners/privépartners/media/steunpunten/... Met oa. Gerrit Geerts (Het Collectief) en Ann Andries (Champ d'action), Annick Schramme (U.A.), Pieter Janssens (Arsis4)


Lezing door Dirk Snellings
over zijn werkproces bij de Capilla Flamenca: over hoe oude notaties ons dwingen om allerlei keuze te maken van zowel technische, historische als artistieke aard om tot een zinvolle uitvoering te komen en over hoe we vandaar uit kunnen onderzoeken in welke gedaante deze muziek zich kan aanbieden aan het hedendaagse publiek al dan niet met cross over of fusion formules.

Lezing over de brug tussen kunst en hoger kunstonderwijs
Met Pascale De Groote (Artesis hogeschool-Conservatorium), Jerry Aerts (deSingel), Ann Truyens (Anima Eterna). Moderator: Ann Olaerts

Debat over de nabije en verdere toekomst van het klassieke muziekveld
Inleiding door Luc Mishalle over de contouren van de landschapstekening die de muziekcommissie maakte in opdracht van het kabinet Cultuur
Panel: Herman Baeten, Geert Robberechts, ea.
Moderator: Geert Van der Speeten

Uitreiking van De Klara's of de nieuwe Klara Muziekprijzen 2010!

Presentatie: Kurt Van Eeghem
Op antenne: Babel live vanuit deSingel.(herbeluister)

Winnaars

Lees nieuwsbericht: Klara Carrièreprijs voor pianist Jozef De BeenhouwerMuziekcentrum Vlaanderen (logo) deSingel (logo) Artesis / Hogeschool Antwerpen (logo) Klara

Verwante items in de databank

Nieuws:Klara Carrièreprijs voor pianist Jozef De Beenhouwer (30.11.2010)
Organisaties:De Klara's (prijzen & wedstrijden)