CoryFeye strijkkwartet

Categorie:ensemble (instrumentaal), strijkkwartet
2009
Genre(s):classicisme, 20ste eeuw, romantiek
Huidige/voormalige leden:Paul De Clerck, Gergely Kota, Alexandre Feye, Grégoire Vecchione, Rafaël Feye

Biografie

Samenstelling: Gergely Kóta (viool), Eva Pusker (viool), Alexandre Feye (altviool), Raphaël Feye (cello),

Het CoryFeye kwartet is ontstaan uit het enthousiasme van vier jonge afgestudeerden van het Koninklijk Conservatoirum Brussel, Boedapest en de Hochschule van Leipzig en Karlsruhe. Sinds het najaar 2012 bestaat het kwartet uit twee Belgische en tweeHongaarse muzikanten. Hun repertoire omvat verschillende  klassieke kwartetten alsook werken die sterk aan hun roots verbonden zijn.

De naam van het kwartet CoryFeye maakt allusie op de term “coryfee” uit het oude Grieks, de koorleider in de antieke theaterstukken.

Van in het begin had het CoryFeye kwartet de mogelijkheid om met het Danel Kwartet te studeren. Op dit moment is het CoryFeye kwartet in residentie bij de Muziekkapel Koningin Elisabeth waar ze zich vervolmaken bij het Artemis kwartet. Daarnaast hebben ze van verschillende gerenommeerde kwartetleden al aanwijzigingen gekregen: Jean-Marc Bourret (Castagneri kwartet), Wolfgang Boettcher, Joseph Kluson en Vaclav Remmes (Pražák kwartet), Matthias Lingenfelder (Auryn kwartet), Luigi Vecchioni (Manfred kwartet), Alan George (Fitzwilliam kwartet), Hartmut Rhode en Jean Sulem (Rosamonde kwartet).

Het CoryFeye kwartet speelde reeds in verschillende gekende concertzalen in België: het MIM, Flagey, Bozar, het Koninklijk Conservatorium Brussel, het Goldmund Center, alsook op verschillende festivals in Frankrijk, Zwitserland, Duitsland, Italië en Polen. Het CoryFeye kwartet behaalde in 2005 de eerste prijs op de kamermuziekwedstrijd van de Stichting Horlait-Dapsens.

Sinds 2009 is het kwartet in residentie in ‘l’Ecole d’Humanités Classiques Schola Nova’, waar ze onderricht geven en jaarlijks verschillende concerten verzorgen, speciaal gericht op het jonger publiek.

In de zomer van 2010 maakte het CoryFeye kwartet een tournee van en twaalftal concerten  doorheen Frankrijk die ook in de pers zeer gewaardeerd werden. De kwartetleden van het CoryFeye kwartet werken graag samen met hedendaagse componisten. Zo heeft het kwartet al de mogelijkheid gekregen om te werken met componisten als Philippe Boesmans enPeter Eötvös in het kader van het festival voor hedendaagse muziek Ars Musica.

Geregeld deelt het CoryFeye kwartet het podium als kwintet of sextet met pianisten als Lucas Blondeel, Antoine de Grolée, Matthieu Normand en Boyan Vodenitcharov; violisten Clara Abou, Thomas Gautier en Serge Verheyleweghen; altisten Paul De Clerck en Barbara Giepner; klarinettisten Jean-Michel Charlier en Jean-Luc Votano; cellisten Dorothea von Albrecht en Guy Danel en de thereminist Thorwald Jørgensen.

In 2012 heeft het CoryFeye kwartet deelgenomen aan verschillende bekende festivals zoals het Festival de l’Eté Mosan, het Festival de Musique de Menton, het festival Proquartetto in Doorniken de Midis Minimes in Waver, Leuven en Brussel. In november 2012 maken ze hun debuut in de serie Middagen van het NOB in Bozar en spelen ze op het festival ‘A la française‘ in Flagey.  

Het kwartet werd al verschillende malen uitgezonden op de radiozenders Klara en Musiq3.

Het CoryFeye kwartet is erkend door de organisatie « Art et Vie » van de Federatie Wallonië-Brussel, voor het seizoen 2013 - 2014 zijn ze ook geselecteerd door 'Jeunesses Musicales' om te touren met hun programma 'Reis langs de Donau'. Ze hopen door hun enthousiasme en doorleefde interpretaties hun passie aan een zeer breed publiek te kunnen overbrengen.

Verwante items in de databank

Organisaties:Ubriacatevi! vzw (management)