CeDeL

Categorie:ensemble (instrumentaal), kwartet
Leuven, 2008
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, populair / licht klassiek
Huidige/voormalige leden:Lieve De Keyser, Jitse Coopman, Pieter Lagacie, Peter Cverle

Korte beschrijving

CeDeL is een eigenzinnig, jong saxofoonkwartet. Het biedt een brede waaier van genres aan, waarbij geen enkele confrontatie uit de weg wordt gegaan.

Biografie

Samenstelling: Peter Cverle (sopraan sax), Lieve De Keyser (alt sax), Jitse Coopman (tenor sax), Pieter Lagacie (bariton sax)

Het C(Cverle Coopman) D(De Keyser) L(Lagacie)-saxofoonkwartet is een eigenzinnig, jong saxofoonkwartet. Ze ontmoetten elkaar in 2007 in het Lemmensinstituut te Leuven, de vermaarde Hogeschool voor Wetenschap en Kunst. Ieder van hen is internationaal actief en won diverse prijzen in verschillende wedstrijden zoals de "Adolphe Saxwedstrijd" te Dinant, de "Yamaha Contest 2007" te Hamburg(Duitsland), de "Adolphe Saxwedstrijd" te L'Hay Les Roses (Frankrijk).

Individueel werkten ze als freelance-saxofonist mee aan producties van het Nationaal Orkest van België, het Vlaams Radio Orkest, DeFilharmonie, het orkest van de Munt, het Hagelands Wind Orchestra, The European Sax Ensemble, het Spectra Ensemble, het Hermes Ensemble.

CeDeL is een ambitieus kwartet. Het biedt een brede waaier van genres aan waarbij geen enkele confrontatie wordt gemeden. Door het nastreven van homogeniteit en flexibiliteit geeft het kwartet zowel het Franse klassieke repertoire, de hedendaagse composities als het lichtere genre een waardige plaats in de wereld van de muziek. Door die diversiteit is het ensemble dan ook actief op verschillende podia. In 2009 won het kwartet de “Adolphe Saxwedstrijd 2009” te Dinant en in 2011 werden ze winnaar van de prestigieuze wedstrijd “The International Yamaha Saxophone Quartet Contest” te Madrid (Spanje).

Als kwartet behaalden ze het Master-diploma kamermuziek en het Master na Master-diploma in de richting “advanced studies in contemporary art music performance” in Leuven.

Selectieve discografie

CrossoverCrossover (2016)
klassiek crossover
CeDeL
Mysterious Morning: Virtuoso saxophone musicMysterious Morning: Virtuoso saxophone music (2011)
Klassiek
CeDeL, Geert Callaert, Andy Dhondt, Vincent Caers

Verwante items in de databank

Nieuws:Winnaars eerste editie Supernova bekend (29.11.2013)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Saxofonist uit Ardooie schittert in Madrid (31.03.2011)