Serge Verstockt

Categorie:componist, artistiek leider, hedendaagse componist, hedendaagse muziek
28.02.1957
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Contact van:Studio Champ D'Action
Huidig/voormalig lid van:ChampdAction

Biografie

In 1957 wordt Serge Verstockt geboren in Brasschaat. Van in den beginne was hij met de kunstwereld vertrouwd doordat zijn beide ouders beeldende kunstenaars zijn. Zijn vader, Mark Verstockt, geldt in de beeldende kunst als pionier van een hedendaagse vorm van het constructivisme. Al snel voelt ook Serge Verstockt zich aangetrokken tot de kunst. Hierbij kiest hij echter niet voor de beeldende kunsten, zoals zijn ouders, maar voor de muziek. Na een eerste verkenningstocht, waarbij hij vooral als autodidact te werk gaat, krijgt hij zijn eerste muzieklessen op orgel. Op 15-jarige leeftijd gaat hij naar de muziekschool om pianoles te volgen.

Na zijn humaniora gaat Serge Verstockt naar het Conservatorium van Brussel waar hij notenleer en geluidstechniek studeert. In deze periode neemt hij ook lessen beeld en geluidsmontage aan het RITS. Toen hij 18 jaar was, is Serge Verstockt naast orgel en piano ook klarinet gaan spelen. Na zijn studies in het Brussels conservatorium volgt hij hiervoor les aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Antwerpen bij Walter Boeykens. Hij behaalde hier zijn eerste prijs voor notenleer en klarinet. Aan de Studio voor Experimentele Muziek (SEM) van Joris de Laet kwam hij in contact met de elektronische klankmanipulatie.

Van 1983 tot 1985 studeerde hij aan het “Instituut voor Sonologie” te Utrecht bij Gottfried Michael Koenig. Koenig is een pionier op het vlak van de computerondersteunde compositie. Hij wijdt Serge Verstockt in in de formele compositiepraktijk en toont hem de mogelijkheden van de informatica. Deze elementen zullen voor heel zijn oeuvre van belang zijn. Verstockt wordt een sterke verdediger van de computerondersteunde compositie. In 1985 organiseerde hij onder meer de “Elektronische Muziekdagen Antwerpen”. Verstockt was als docent verbonden aan het conservatorium van Arnhem.

Ook op uitvoerend vlak is Verstockt actief. Hij heeft concerten gegeven van hedendaagse muziek, zowel instrumentaal als elektronisch, o.a. met het SEM-ensemble. In België bestond op dat moment een groot tekort aan professionele ensembles die de hedendaagse muziek wilden uitvoeren. Om hieraan tegemoet te komen richtte hij in 1988 het ensemble Champ d’Action op. In 1997 trok hij zich echter officieel terug als artistiek directeur. Er was nog wel een intense samenwerking op artistiek vlak. Sinds 2003 neemt Verstockt opnieuw de artistieke leiding van Champ d’Action op zich.

Hij kreeg compositieopdrachten van o.a. Stad Antwerpen, IPEM, deSingel, Antwerpen 93, November Music, Festival van Vlaanderen, Ars Musica en Wien Modern. Van 1997 tot 1999 was Verstockt “junior fellow” van de KBC-leerstoel Nieuwe Muziek (musicologie, K.U. Leuven).

Selectieve discografie als componist

Archive Series n°03 - Serge VerstocktArchive Series n°03 - Serge Verstockt (2005)
20ste eeuw
ChampdAction, Serge Verstockt
ScreensScreens (2000)
21ste eeuw / hedendaags
Serge Verstockt, ChampdAction
Nieuwe Muziek in VlaanderenNieuwe Muziek in Vlaanderen (1998)
20ste eeuw
Anne Cambier, Henk Lauwers, Johan Van Cauwenberge, Ludo Mariën, Werner van Mechelen, BRTN Koor, BRTN Filharmonisch Orkest, Geoffrey Madge (...)
QuincunxQuincunx (1994)
20ste eeuw
ChampdAction, Geert Logghe, Luc Brewaeys, Eric De Visscher, Frederic D'haene, Serge Verstockt
Vlaamse Hedendaagse MuziekVlaamse Hedendaagse Muziek
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Claude Coppens, ChampdAction, Rolande Van der Paal, Vlaams Radio Orkest, HERMESensemble, Apsara, Vlaams Radiokoor (VRK), Jan Michiels (...)

Selectieve discografie als medewerker

Een heidens requiemEen heidens requiem (2011)
free & experimental jazz
Fred Van Hove, Fred Van Hove

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Wegens regenval geen revolutie (24.05.2013)
Opera XXI - Vier wereldpremières (05.2013)
Opera als ongehoorzaamheid (05.2013)
Action! Happening (01.2010)
België-Holland onder de muziekfestivals (18.11.2008)
Transit: kort en krachtig (10.2008)
Jonge Vlaamse componisten openen Transit (22.10.2004)
De metaalklank van de stad (06.05.2004)
Ontdek hedendaagse klassieke muziek (14.10.2003)
Documenten:Contemporary Music in Flanders VI (boek)
Contemporary Music in Flanders IV (boek)
ISCM world music magazine 2012 volume 22 - Belgium (tijdschrift)
Externe links:Serge Verstockt componistenfiche