RedHerring Baroque Ensemble

Categorie:ensemble, oude muziek
2011
Genre(s):barok
Huidige/voormalige leden:Jan Bontinck, Benoît Vanden Bemden, Eric Mathot, Kaori Uemura, Liam Fennelly, Romina Lischka, Thomas Baeté, Lisa Goldberg, Wannes Cuvelier, Griet Cornelis, Lidewei De Sterck, Mathieu Loux, Patrick Denecker, Ruth Van Killegem, Guy Penson, Kersten Cottyn, Kris Verhelst, Ben Van Nespen, Floris De Rycker, Annelies Van Gramberen, Kevin Skelton, Magid El-Bushra, Tomas Kral, Matthew Alec Goldstone, Astrid Stockman, Soetkin Elbers, Lieven Termont, Steve Dugardin, Geoffrey Aligon, The New Baroque Times

Biografie

RedHerring werd in 2011 opgericht door Patrick Denecker als een logisch gevolg van de weg die La Caccia, zijn Renaissance ensemble al had afgelegd. 

 

Gericht op het barokrepertoire, RedHerring streeft ernaar om zowel bekende als nog onontdekte werkten van de 17e en 18e eeuw te brengen. Kennis van het 16e-eeuwse repertoire voorziet heb van muzikale inzichten in de baroke periode en vormt een logisch en chronologisch verderzetten van hun avontuurlijke ontdekkingstochten.

Zoals altijd zijn hun programma's gebaseerd op diepe studies over de historische uitvoeringspraktijk;

Patrick Denecker is ervan overtuigd dat boeiende concerten gerealiseerd kunnen worden wanneer men zichzelf onderdompelt in de geest van de tijd waarin de componist leefde. De re-creatie van muziek vraagt een sterke basis: stilte. The luisteraar is getuige van deze 'nieuwe' muziek, die wordt gespeeld alsof het voor het eerste is en wordt daarom gebracht met verbeeldingskracht en inventiviteit.

RedHerring treedt op als kamermuziekensemble alsook als barokorkest.

In hun kort bestaan heeft RedHerring al mogen spelen op grote festivals zoals het MAfestival in brugge, het Early Music Festival in Utrecht, het Festival van Vlaanderen, etc.

RedHerring verzorgt zijn eigen concertreeksen in België en wordt regelmatig uitgenodigd om thematische programmaties te creëren. 

Selectieve discografie

Italia Per SempreItalia Per Sempre (2019)
barok
RedHerring Baroque Ensemble, Patrick Denecker, Diverse componisten
La Muse et La Mise (en concert)La Muse et La Mise (en concert) (2016)
barok
RedHerring Baroque Ensemble, François Couperin, Charles Dieupart, Jean-Baptiste Lully, François Bouvard, Michel Pignolet de Monteclair