Ben Van Nespen

Categorie:muzikant, solist
07.01.1978
Genre(s):Klassiek, barok, oude muziek
Instrument(en):klavecimbel, orgel
Huidig/voormalig lid van:RedHerring Baroque Ensemble

Biografie

Ben Van Nespen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven orgel bij Reitze Smits en klavecimbel bij Kris Verhelst. Daarnaast volgde hij cursussen bij o.a. Jos Van Immerseel, Joris Verdin, Ludger Lohmann, Hans-Ola Ericsson, Ben Van Oosten, Louis Robilliard, Herman Stinders en Alan Weiss.

Hij behaalde een eerste prijs voor klavecimbel in de "Nationale Muziekwedstrijd van het Gemeentekrediet" ('96-'97), naast een eerste prijs in het 7e Orgelconcours te Leiden ('98), in de categorie "20ste-eeuwse muziek".

Als solist gaat zijn interesse zowel uit naar het historische repertoire als naar nieuwe(re) muziek. Zo verzorgde hij de creaties van werken van o.a. Lucien Goethals, Frans Geysen, Piet Swerts, Martin Valcke en Sebastiaan Van Steenberge.

Momenteel is hij vaste continuospeler bij het Ensemble Soratea (o.l.v. Patrick Debrabandere) en het Octopus Kamerkoor en Barokorkest (o.l.v. Bart Van Reyn). Ook werkte met o.a. Musica Rara (Milaan), Concerto d'Amsterdam, Currende, het Ricercar Consort, La Sfera del Canto, het Vlaams Radio Koor, de Symfonieorkesten van de Vlaamse Opera en de Muntschouwburg, het Vlaams Radio Orkest en de Beethoven-Academie, onder leiding van dirigenten als Lothar Zagrosek, Yoel Levi, Ernesto Martinez-Izquierdo, Andreas Spering, Paul Dombrecht en Erik Van Nevel.

Hij concerteerde reeds in Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Nederland en Zweden. Ook werkte hij mee aan operaprodukties en radio-, tv- en cd-opnames.

Als leraar orgel, klavecimbel, piano, begeleidingspraktijk en AMV is hij werkzaam aan de muziekacademies van Hemiksem, Ekeren en Begijnendijk.

Tenslotte is hij vaste organist van de O.L.V.-kerk te Bonheiden.

In 2009 wint Ben Van Nespen als eerste Belg de Internationale Orgelwedstrijd van het Mafestival (Musica Antiqua) te Brugge.

Selectieve discografie

Ben Van Nespen bespeelt het Le Royer/Potvlieghe orgel van de St.-Pieterskerk te TurnhoutBen Van Nespen bespeelt het Le Royer/Potvlieghe orgel van de St.-Pieterskerk te Turnhout (2013)
barok
Ben Van Nespen, Georg Muffat, anoniem, Juan Cabanilles, Jacques Boyvin, Domenico Scarlatti, Dietrich Buxtehude, Johann Sebastian Bach (...)

Selectieve discografie als medewerker

Gery de Ghersem - Ave Virgo SanctissimaGery de Ghersem - Ave Virgo Sanctissima (2011)
oude muziek
Currende, Géry De Ghersem, Erik Van Nevel, Francisco Guerrero, Peeter Cornet, Philippe Rogier, Peter Philips, Gregoriaans (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Ben Van Nespen wint orgelwedstrijd Musica Antiqua (07.2009)
Acht Belgen in Orgelconcours Brugge (05.08.2003)