Soetkin Elbers

Categorie:solist, groep / artiest, oude muziek
1986
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok, opera
Instrument(en):zang (coloratuur)
Huidig/voormalig lid van:Les Abbagliati, RedHerring Baroque Ensemble

Biografie

Soetkin Elbers is een jonge lyrische koloratuursopraan, die een voorliefde heeft voor het barokke repertoire. Ze heeft zich in de loop der jaren gespecialiseerd in barokke gestiek, en wordt hierbij gecoacht door Sigrid T'Hooft.
Soetkin Elbers werd in Brussel geboren, waar ze aan het Koninklijk Conservatorium zang studeerde bij Dina Grossberger, gevolgd door studies bij Kai Wessel in Wenen en Keulen.
Reeds tijdens haar studies zong ze rollen aan de Opéra Royal de Liège (The Fairy Queen van Purcell), aan het Badisches Staatstheater Karlsruhe (Apollo e Dafne van Händel) en zong ze in Schloss Damtschach in Karinthië (Oostenrijk) in historisch uitgevoerde barokopera's van Gasparini en Fux.
In 2012 debuteerde ze als Le Feu/La Princesse/Le Rossignol inL'Enfant et les sortilèges (Ravel) aan het Theater Aachen, waar ze nadien rollen vertolkte zoals Tebaldo in Don Carlo (Verdi), Fiametta in Les Brigands (Offenbach) of Dorinda in Orlando(Händel).
In 2014 zong Soetkin bij de Donaufestwochen in Grein (Oostenrijk) de vrouwelijke hoofdrol in twee eenakters van Rameau, samen met het L'Orfeo Barockorchester o.l.v. Michi Gaigg.
In het barokke en hedendaagse opera- en concertrepertoire werkte ze samen met tal van vooraanstaande dirigenten zoals Paul Dombrecht, Rubén Dubrovsky, Marino Formenti, Sigiswald Kuijken, Peter Van Heyghen en Sébastien Rouland, o.a. in AMUZ in Antwerpen en Musikverein in Wenen, en bij festivals zoals Barocktage Stift Melk, Carinthischer Sommer, Festival d'Ambronay, Händel Festspiele Karlsruhe, Impuls Festival Linz en Wiener Festwochen.
Haar concertrepertoire omvat naast grote werken van Bach, Händel, Charpentier, Couperin, Haydn en Mozart, talrijke barokke kamercantates van o.a. Bononcini, Clérambault, Händel, Montéclair, Scarlatti en Vivaldi, die Soetkin het liefst met barokgestiek uitvoert.
In het seizoen 2015/16 wordt Soetkin uitgenodigd naar het Taschenopernfestival in Salzburg, om rollen te vertolken in twee wereldcreaties van Wen Liu en Ann Cleare, en maakt ze haar debuut in de Philharmonie in Berlijn. Bovendien verschijnt in het voorjaar van 2016 een cd met Franse barokmuziek (o.a. Lully, Montéclair) met het Belgische ensemble RedHerring.

Selectieve discografie als medewerker

The Forqueray Family - Chamber music for harpsichord and viola da gambaThe Forqueray Family - Chamber music for harpsichord and viola da gamba (2009)
barok, classicisme
Magdalena Malec, Antoine Forqueray, Christoph Urbanetz, Jean-Baptiste Forqueray, Michel Forqueray