Floris De Rycker

Categorie:solist, muzikant
1981
Genre(s):oude muziek
Instrument(en):luit, theorbe, vihuela, barokgitaar
Huidig/voormalig lid van:Ratas del viejo Mundo, RedHerring Baroque Ensemble

Biografie

Floris De Rycker studeerde luit bij Philippe Malfeyt. Daarna aan het conservatorium van Brussel en aan het Lemmensinstituut waar hij een voortgezette opleiding luit en een meestergraad kamermuziek behaalde. Hij wordt geselecteerd door de Marco Fodella Fondazione om een jaar in Milaan les te volgen bij Paul Beier.
Ondertussen heeft Floris een indrukwekkende instrumentencollectie opgebouwd en is hij een veelgevraagd solist op renaissance- en barokgitaar, renaissance- en barokluit, vihuela, aartsluit en theorbe. Daarnaast wordt Floris als specialist in historische tokkelinstrumenten regelmatig uitgenodigd om mee te werken aan theaterproducties, cd-opnames en concerten door onder andere graindelavoix (Muntagna Nera, Poissance d'Amours, La Magdalene, Cecus, Motets, Saint-Amour 2012), La Caccia (Senfl, Musici Segreti), RedHerring, het voormalige Capilla Flamenca (Cock Robin, 12x12), Sarada (Lust hab ich, O Rosa bella, Alexander Agricola), FroeFroe (Tropoï), de Vlaamse Opera (Messiah), het Paleis (Nina Nina), NTGent (Het Leven een Droom), Muziektheater Transparant (L'Orfeo, Sestina), Laika en de dagen (Floris en Blancefloer).

Op Kunst in de Luwte 2009 deelde Floris het podium met Miel Cools, Buurman, Anton Walgrave en Frank Vander Linden. Voor literaire avonden werkte Floris meermaals samen met Bart Stouten (radio Klara), Johan Van Cauwenberge en Marleen de Crée. Mede hierdoor is Floris' naam vereeuwigd in romans van Bart Stouten en Sandro Veronesi.

Vele mensen kennen Floris ook als 'luitspeler in de auto' uit het reclamefilmpje van radio Klara voor het ochtendprogramma Espresso.

Floris was werkzaam als muzieksamensteller voor radio Klara.
Als leraar luit en muziekgeschiedenis is Floris verbonden aan de muziekacademie van Zaventem en het SLAC/conservatorium.

Selectieve discografie als medewerker

OsessoOsesso (2019)
oude muziek
Ratas del viejo Mundo
Rions NoirRions Noir (2018)
oude muziek, barok
Ratas del viejo Mundo
MotetsMotets (2014)
oude muziek
Graindelavoix, Björn Schmelzer
Encantar - La déclinaison de la femmeEncantar - La déclinaison de la femme (2011)
oude muziek
Encantar, Josquin Desprez, Pierre De la Rue, Costanzo Festa, Francesco Spinacino, Alexander Agricola, Adriaen Willaert, Loyset Compère (...)
Cecus colours, blindness and memorialCecus colours, blindness and memorial (2010)
oude muziek
Graindelavoix, Björn Schmelzer
Poissance d'amoursPoissance d'amours (2008)
oude muziek
Graindelavoix, Björn Schmelzer