Rubens ensemble

Categorie:ensemble (instrumentaal)
2007
Genre(s):Klassiek
Huidige/voormalige leden:Jolente De Maeyer, Wietse Beels, Sander Geerts, Mieke De Lauré, Renaat Ackaert, Joost Maegerman, Nikolaas Kende
Huidig/voormalig lid van:Dimitri Murrath

Biografie

 Samenstelling: Jolente De Maeyer (viool), Wietse Beels (viool), Dimitri Murrat (viool), Sander Geerts (altviool), Mieke de Lauré (cello), Renaat Ackaert (cello), Joost Maegerman (contrabas), Nikolaas Kende (piano)

Het Rubensensemble kreeg haar vuurdoop in december 2007, enkele maanden nadat  8 jonge, gedreven en uitzonderlijk getalenteerde musici besloten hadden samen een nieuw en vernieuwend ensemble op te starten. Vernieuwend door de jongste generatie muzikanten, allen met internationale ervaring, en door de bezetting (2 violen, 2 altviolen, 2 celli,  contrabas en  piano). Een bezetting die zich toespitst op de grote kamermuziekwerken waar piano en strijkers centraal staan, maar die daarnaast ook de mogelijkheid biedt om in allerlei formaties op te treden en hierdoor nieuwe, ongewone programma’s en concepten te ontwikkelen.
Het ensemble beschikt dan ook over een enorme voorraad onbekende werken om naast de bekende muzikale monumenten te plaatsen.

Daarnaast zoekt het ensemble naar een nieuwe context tussen muziek en andere kunstvormen en buitenmuzikale elementen zoals poëzie, literatuur en filosofie. Zo ontstond ook een samenwerking met ondermeer Jef Geeraerts, Ramsey Nasr, Kurt van Eeghem en Jaap Kruithof.

Muziekbeleving blijft echter het belangrijkste doel en de belangrijkste motivatie van het Rubensensemble. Op een nieuwe, frisse manier concerten brengen met ongewone aspecten die garant staan voor intensief musiceren op  een hoog niveau en het overbrengen van deze passie voor muziek.