Jolente De Maeyer

Categorie:muzikant, repertoire
Jette, 1984
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:Frescamente, BRYGGEN - Bruges Strings, Rubens ensemble

Biografie

Jolente De Maeyer werd in 1984 in Jette geboren en begon op vierjarige leeftijd vioolles te volgen in de Muziekakademie van Wemmel bij Johan Lommelen en later ook piano bij Marleen Meeusen.

Op haar zesde begint ze deel te nemen aan verschillende nationale en internationale wedstrijden en behaalt daarbij verschillende eerste prijzen aan Jong Tenuto, Charles de Bériot en werd laureaat in de Herman Krebbers wedstrijd. In 1998 wordt Jolente uitgenodigd om haar muzikale studies verder te zetten aan de Yehudi Menuhin School. Gedurende deze periode geeft Jolente concerten als solist en als kamermuzikant in befaamde concertzalen zoals Fairfield Halls, Leamington Hastings Festival, Royal Albert Hall, Gstaad Menuhin Festival, Queen Elisabeth Hall en Wigmore Hall.

Ook in eigen land geeft Jolente vaak concerten; ze nam deel aan verschillende live optredens voor de radio en trad op als solist met orkest op de BrusselProms in het PSK, 10 jaar Jong Tenuto, voor Radio Klara, solist met orkest in De Warande en in 2002 deed ze een reeks aperitiefconcerten, afsluitend met een recital in het PSK, in het kader van Zondag op de Kunstberg. In 2005 trad Jolente op als soliste in het Nieuwjaarsconcert van de Filharmonie in de Elisabethzaal te Antwerpen en met het Nuove Musiche Orkest in deSingel in een dubbele concerto- avond. In maart 2006 speelde ze met het Norfolk Symphony Orchestra in King’s Lynn te Engeland.

Jolente gaf reeds ook verschillende concerten in Frankrijk, Zwitserland, Kroatië, Duitsland, Nederland, Italië en Spanje. In april 2003 won Jolente de 2de prijs in de Julio Cardona International Competition in Portugal, en later in dat jaar won ze de vierde prijs in de Liana Issakadze International Competition in St-Petersburg, Rusland. Jolente behaalde ook de ‘Special Prize’ in de Benjamin Britten International Violin Competition te Londen in juli 2004.

In 2008 vertolkte ze ondermeer Beethovens vioolconcerto met de Filharmonie olv Philippe Herreweghe.

In 2012 wordt jolente door de jury van de Koningin elisabeth Wedstrijd opnieuw geselecteerd voor deelname aan het wereldberoemde concours. In 2009 eindigde ze bij de laatste 24.

Selectieve discografie

RemainsRemains (2020)
romantiek, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Jolente De Maeyer, Franz Schubert, Nikolaas Kende, Igor Stravinsky, Lera Auerbach
Kreutzer SonataKreutzer Sonata (2016)
romantiek, 20ste eeuw
Nikolaas Kende, Ludwig Van Beethoven, Jolente De Maeyer, Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovich
Saint-Saëns Camille - Complete works for violin & orchestra, cello & orchestraSaint-Saëns Camille - Complete works for violin & orchestra, cello & orchestra (2013)
romantiek
Jolente De Maeyer, Christian Arming, Elina Buksha, Harriet Langley, Maria Milstein, Liya Petrova, Tatiana Samouil, Pau Codina (...)

Selectieve discografie als medewerker

Henri Vieuxtemps - Complete Violin ConcertosHenri Vieuxtemps - Complete Violin Concertos (2010)
romantiek
Henri Vieuxtemps, Patrick Davin, Orchestre Philharmonique de Liège
FrescamenteFrescamente (2008)
20ste eeuw
Frescamente, Jeroen D'hoe, Darius Milhaud, Alec Wilder, Igor Stravinsky, Charles Koechlin

Verwante items in de databank

Nieuws:Klara's 2015 uitgereikt (01.02.2016)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Enige Vlaamse bij wereldtop (06.04.2012)
Belgische violisten bij laatste 24 (09.05.2009)
"Ik ben geen wedstrijdbeest" (02.05.2009)