Nikolaas Kende

Categorie:solist, muzikant, repertoire
Antwerpen, 1981
Genre(s):Klassiek
Instrument(en):piano
Huidig/voormalig lid van:Narziss und Goldmund Pianotrio, Rubens ensemble

Biografie

Nikolaas Kende werd geboren in 1981 in een muzikantenfamilie. Op 5 jarige leeftijd startte hij met piano. Hij volgde les bij zijn ouders, Heidi Hendrickx en Levente Kende. Hij studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jan Wijn en aan het Conservatorium van Antwerpen, waar hij naast piano nog orgel volgde bij Joris Verdin. Hij vervolgde zijn studies aan de “Hochschule für Musik und Theater München” bij Elisso Wirssaladze, waar hij in 2007 zijn Masterklassen-diploma behaalde. Daarnaast kreeg hij nog onderricht van persoonlijkheden als D.Bashkirov, A .Ciccolini, M. Perahia, D. Alexeev en Radu Lupu. Hij ontving de “oranjebeurs” in 2003 en een DAAD-beurs in 2004 en 2005.

Op jonge leeftijd won hij reeds verschillende wedstrijden: de “ Cantabile Wedstrijd”  te Antwerpen (1998), de Internationale “EPTA-wedstrijd” voor piano-duo’s (1999), “Axion Classics” te Brussel (1999), de “Stefaan de Jonghe-wedstrijd” te Aalst (2000), de “Tenuto-wedstrijd” te Brussel (2002). In 2002 werd hij ook laureaat van de "Belgian Foundation for young soloists". In 2004 behaalde hij een tweede prijs op de “YPF-westrijd” te Den Haag en in 2005 won hij de “pianisten-parade” te ’s Hertogenbosch waar hij de publieksprijs en de persprijs won.

In 2006 was hij laureaat van het 6de Muziekconcours van Rotary Club Gent en werd hij winnaar van het 57ste “vriendenkrans-concours” van het Concertgebouw Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouw Orkest, waar hij ook de persprijs en de AVRO-Klassiek-Prijs won, wat hem in staat stelde een cd op te nemen. In 2007 werd hij halve finalist op de “Koningin Elisabethwedstrijd” en werd hij laureaat van de wedstrijd “Jonge Solisten”, georganiseerd door deFilharmonie olv Philippe Herreweghe.

Nikolaas treedt regelmatig op in bekende festivals en concertzalen in binnen- en buitenland, zo trad hij ondermeer op voor het Festival van Vlaanderen, in Bozar, Flagey, het Concertgebouw Brugge, de Singel, de Elisabethzaal, de Tonhalle Düsseldorf, het Concertgebouw Amsterdam. In het kader van "Iedereen Klassiek, KLARA/29 oktober 2016, was Nikolaas KENDE opnieuw te gast in het CG Brugge voor de uitvoering van "The Magic Piano". Daarnaast concerteerde hij nog in Duitsland, Bulgarije, Portugal, Italië, Oostenrijk en Spanje. In 2009 maakte hij zijn debuut in Amerika te Texas en California waar hij naast verschillende recitals het eerste pianoconcerto van Brahms vertolkte.

Als solist trad hij op in concerto’s van Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Tchaikowsky, Poulenc, Ravel en Bartok met orkesten zoals het Brussels Philharmonic (het voormaige Vlaams Radio Orkest) in het 2de pianoconcerto van Johannes Brahms, Nuove Musice, Prima la Musica, het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, de Filharmonie en het Symfonieorkest van Vlaanderen. Dirigenten waren onder meer Etienne Siebens, Koen Kessels, Piet Swerts, Christo Christov, Ivo Venkov, Jurgen Küssmaul, Ernst van Tiel, Daniele Callegari, Dirk Vermeulen, Paul Goodwin, Stephen Heyde en David Agnus. Hij was reeds meerdere malen te beluisteren op radio (Klara, RTBF,AVRO, de Concertzender, WDR) en televisie.

Ook op vlak kamermuziek is Nikolaas zeer actief. Zo vormt hij sinds 2003 een vast duo met violiste Jolente De Maeyer. Een succesvol verhaal, want ondertussen stond dit duo op diverse podia in binnen- en buitenland, waaronder de Verenigde Staten, Italië (Bari) en het Verenigd Koninkrijk. Het duo gooide hoge met de scenische productie "Kreutzersonate" (een coproductie met het Arsenaal en Naast de buren) op. Voorts stond Nikolaas mee aan de wieg van het pianotrio van het Narziss und Goldmund en richtte hij in 2007 met een schare bevriende musici het Rubensensemble op.

Selectieve discografie

RemainsRemains (2020)
romantiek, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Jolente De Maeyer, Franz Schubert, Nikolaas Kende, Igor Stravinsky, Lera Auerbach
Kreutzer SonataKreutzer Sonata (2016)
romantiek, 20ste eeuw
Nikolaas Kende, Ludwig Van Beethoven, Jolente De Maeyer, Arvo Pärt, Dmitri Sjostakovich
Johannes BrahmsJohannes Brahms (2014)
Klassiek, romantiek
Nikolaas Kende, Johannes Brahms
Schubert Franz - Pianotrio nr. 2 in Es D. 929Schubert Franz - Pianotrio nr. 2 in Es D. 929 (2010)
romantiek
Narziss und Goldmund Pianotrio, Wietse Beels, Mieke De Lauré, Nikolaas Kende, Franz Schubert

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Het geduchte parcours van een pianoklassieker (05.2007)
Personen/groepen:Jolente De Maeyer (muzikant, repertoire)