Genomineerden De Klara's 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

18.11.2011

De genomineerden van de Klara's zijn bekend. Op 28 november reiken Klara en Muziekcentrum Vlaanderen voor de tweede keer eigen awards uit tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in de Bijloke in Gent.

De brede klassieke muzieksector kiest dan in vijf categorieën een winnaar. Buiten categorie is de Klara-Carrièreprijs. Het cultuurmagazine Babel zendt de uitreiking live uit. Nog in Gent pakt Klara op 3 december uit met Iedereen Klassiek. Luisteraars kunnen nog altijd meedoen met acties rond klassieke muziek.

Jonge belofte van het jaar
 • Anneleen Lenaerts
  Topharpiste, draait al een tijdje internationaal mee. In december 2010 werd zij geëngageerd als soloharpiste bij de Wiener Philharmoniker. Dit jaar verscheen haar derde cd, met werken van Chopin en eigen bewerkingen van Franz Liszt in het Liszt-jaar.
 • Pianoduo Mephisto
  Katrijn Simoens en John Gevaert vormen als man en vrouw sinds 2007 een vast pianoduo. In 2010 wonnen zij twee maal een Eerste Prijs op internationale wedstrijden voor pianoduo’s, in Noorwegen en Frankrijk. Dit jaar hebben ze ook prijs in Nederland. In Noorwegen mochten zij een cd opnemen.
 • ZWERM
  Vier jonge dertigers, vier elektrische gitaren. Spelen samen sinds 2007. Structurele samenwerking met Champ d’Action. Doel: democratisering van de elektrische gitaar, door haar ook binnen de ‘high culture’ van de hedendaagse, gecomponeerde muziek een plaats te geven. Traden dit jaar op in België, Nederland, Engeland en de V.S.
Musicus van het jaar
 • Het Collectief
  Vijf gedreven musici spelen samen sinds 1998. Repertoire vertrekkend vanuit Tweede Weense School, tot de allernieuwste experimentele stromingen. Drukke concertagenda, interessante invalshoeken, referentieopname Pierrot Lunaire.
 • Thomas Blondelle
  Tenor en musicoloog, tweede Prijs Koningin Elisabethwedstrijd 2011. Staat voor grote internationale carrière met engagementen in onder andere Berlijn en Wenen. Breed repertoire met Duitse Lied, Italiaanse opera, Wagner en Verdi, Poulenc, hedendaags.
 • Inge Spinette
  Bevlogen pianiste, sinds 1992 verbonden aan de Munt als begeleidster van opera- en liedzangers, Koningin Elisabethwedstrijd en masterclasses. Pianoduo met echtgenoot Jan Michiels. Talrijke cd-opnames, dit jaar drie na elkaar (liedrecitals met Hendrickje van Kerckhoven/Jan van der Crabben/Werner Van Mechelen).
Muziekpersoonlijkheid van het jaar
 • Peter De Caluwe
  Begon dit jaar aan een tweede termijn als directeur van De Munt, door het gezaghebbende operablad Opernwelt onlangs uitgeroepen tot ‘s werelds beste operahuis. Dit vooral dankzij de indrukwekkende uitvoeringen van Wagners Parsifal (regie: Romeo Castellucci), de creatie van Toshio Hosokawa’s Matsukaze en Les Huguenots van Meyerbeer. Les Huguenots kreeg bovendien de prijs voor de beste productie van het jaar (Olivier Py/Marc Minkowski).
 • Hendrik Storme
  Legde de voorbije jaren een indrukwekkend parcours af bij het ensemble B’Rock en als artistiek directeur van het KlaraFestival. Daar combineert hij vernieuwing met een originele benadering van de historische uitvoeringspraktijk. In 2011 was het overkoepelende thema ‘Imagine Paradise’, het eerste luik van een trilogie over de mensheid. René Jacobs was artist in residence.
 • Herman Baeten
  Musicoloog. Richtte 34 jaar geleden Musica op waar hij directeur van is. Oorspronkelijk was dit centrum vooral actief op het gebied van historische uitvoeringspraxis, maar gaandeweg evolueerde het tot een impulscentrum voor muziek. Raakte vooral op het vlak van de muziekeducatie in binnen- en buitenland bekend. Volgend jaar geeft hij de fakkel door. Is ook medestichter van de Alamire Foundation en bestuurder van Resonant, een organisatie die zich bezighoudt met het muzikale erfgoed. Herman Baeten was ook voorzitter van de beoordelingscommissie muziek.
Muziekevenement van het jaar
 • Huis van de Polyfonie
  Opende zijn deuren in mei 2011. Uniek trefpunt in Leuven (Abdij van’t Park) waar musici en onderzoekers kunnen werken aan projecten rond Vlaamse polyfonie. Uniek initiatief internationaal gezien. Zal Vlaanderen op dit vlak op de kaart zetten.
 • Klara4Kids
  Voor de vijfde keer al organiseren Klara en HETPALEIS een muziekfeest voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Een schot in de roos, binnen de kortste keren telkens uitverkocht. Tegelijkertijd nu ook voor de vijfde keer een cd met klassieke muziek voor kinderen, gebundeld onder thema’s uit hun leefwereld (Prinsen en Prinsessen, Ezels en Elfen, Poppen en Soldaatjes, Van aap tot zwaan, Toeters en Bellen). Luxe-uitgave met tekeningen van Gerda Dendooven. I.s.m. EMI. Oplage: 6000 exemplaren. Bijhorend Educatieve fiches, gratis downloadbaar.
 • Fingerprints
  Ofte: ‘Vingerafdrukken’. Resultaat van een project van het Componisten Archipel Vlaanderen ter bevordering van hedendaagse klassieke muziek uit Vlaanderen. 48 korte composities voor de bezetting van het Spectra Ensemble. Als het ware een catalogus van componerend Vlaanderen.
Vlaamse CD-productie van het jaar
 • Poulenc – Jos van Immerseel
  Jos van Immerseel leerde de muziek van Francis Poulenc kennen in 1961. Een halve eeuw later is hij nog altijd even enthousiast. Voor deze opname kozen Jos van Immerseel en Claire Chevallier voor twee Erard concertvleugels van 1896 en 1905, zoals Poulenc er in Parijs talloze gekend en bespeeld moet hebben. De Tsjechische Katerina Chrobokova is soliste in het concerto voor klavecimbel en orkest, het Concert champêtre, uit 1928.
 • de Boeck - Jozef De Beenhouwer
  August de Boeck (1865-1937) had een bijzondere affiniteit met vocale muziek. Schreef vijf opera's, vele cantates en een verzameling liederen op Nederlandse en Franse gedichten. Bij zijn pianowerken valt op dat de Boeck minder teruggreep naar de absolute muziekvormen. Zijn inspiratie zocht hij in de literatuur of in een pittoreske niet-muzikale gebeurtenis.
 • Cecus - Graindelavoix
  Een verzameling van polyfonie rond het onderwerp 'blindheid'. 'Cecus non judicat de coloribus' is de titel van een motet van Alexander Agricola, een driestemmig werk zonder tekst. Hierop voortbouwend koos dirigent Björn Schmelzer werken die te maken hebben met 'blindheid', en dit in de ruimste zin van het woord. Zo voegt hij er een aantal werken aan toe die triestheid, rouw en ellende oproepen zodat de (blinde) ogen zich met tranen vullen.
Iedereen Klassiek
In Gent strijkt Klara op 3 december neer voor een tweede editie van Iedereen Klassiek. Gent is sinds 2009 Unesco Creative City of Music. Vier presentatoren maken zich op voor een acht uur durende marathonuitzending vanuit de Vlaamse Opera en de Handelsbeurs met heel wat muzikale verrassingen en reportages.

Oproep
Klara wil nog altijd graag horen welke acties zijn luisteraars organiseren. Alles kan of mag zolang het maar met klassieke muziek te maken heeft. Dit zijn een aantal acties die al aangekondigd zijn:

 • In de Blaarmeersen in Gent op de wielerpiste ‘Eddy Merckx’ wordt die dag een criterium gereden en dat zal in plaats van op vermaledijde popmuziek en op klassieke muziek gebeuren. Organisator is Leon Dumon, seingever en trots drager van meerdere Ambassadeur van de Klassiek-badges
 • Muziekcentrum Track in Kortrijk heeft de stads-dj de opdracht gegeven om een mix te maken van klassieke muziek die op 3 december in de winkelstraten van de shone stede zal gespeeld worden. Alle middenstanders en openbare instellingen die willen, kunnen de mix gratis afhalen bij Track.
 • Tenor Teun Michiels geeft een concert met belcanto-aria’s in een carwash in Leuven (dewasstraat.be): niet in de wasstraat zelf spijtig genoeg, maar een verdieping hoger waar mensen het interieur van hun bolide aan het stofzuigen zijn.
 • Luisteraar Bob Van den Eynde maakt van Iedereen Klassiek een internationaal evenement: hij hoopt op zoveel mogelijk auto’s in Vietnam, waar hij dat weekend met vakantie is, de Iedereen Klassiek-stickers te kunnen kleven, en hij probeert in de bus, in het hotel en op de ferry overal klassieke muziek te laten spelen.
 • Het amateurkwartet Voq’art zingt op 3 december polyfone kerstliederen in de afdeling palliatieve zorgen van het Heilig Hart Ziekenhuis in Lier.

Klara zoekt luisteraars die willen meedoen aan Iedereen Klassiek. De leukste initiatieven worden bekroond met mooie cultuurprijzen. Alle acties die iéts te maken hebben met klassieke muziek, zijn welkom. Zelf muziek maken, muziek beluisteren of anderen laten luisteren naar klassieke muziek. Liefst op 3 december of de week ervoor. Het enige wat de luisteraars moeten doen, is hun actie melden op de website van Klara.

Verwante items in de databank

Nieuws:Winnaars Klara's 2011 (29.11.2011)
Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2011 (07.10.2011)
Organisaties:Klara (radiozender)
Muziekcentrum Vlaanderen (ondersteunende organisatie / belangenvereniging, bibliotheek, archief, studiecentrum, website)
De Klara's (prijzen & wedstrijden)

Terug Meer nieuws