Peter De Caluwe

Categorie:artistiek leider
Dendermonde, 1963
Genre(s):opera

Biografie

Peter de Caluwe werd in 2007 directeur van de Brusselse Munt, waar hij half jaren tachtig zijn carrière begon. Theater en opera zijn van jongs af aan zijn grote passies.

Hij studeerde literatuur en theaterwetenschappen aan de universiteiten van Gent, Brussel en Antwerpen. Zijn licentiaatsdiploma behaalde hij met een scriptie over de geschiedenis van de opera-regie. Het voorlopige sluitstuk van een passie die begon op reis in Italië met zijn ouders en zijn broer. “Ik was op slag verliefd op opera. Op mijn achttiende had ik al meer dan honderd operavoorstellingen gezien.”

Gerard Mortier haalde hem begin jaren 80 de Brusselse Munt binnen, en de visuele dramaturgie in de opera binnenbracht met baanbrekende producties zag hij zijn weg.
In 1986 engageerde Mortier hem als dramaturg verantwoordelijk o.m.  voor perscontacten, public relations en jongerenprojecten.
In 1989 maakte hij de overstap naar Amsterdam, naar De Nederlandse Opera waar het intendantenduo Pierre Audi en Truze Lodder net benoemd was. Hij begon er als hoofd in- en externe betrekkingen om het beleid te vertalen in publieke beeldvorming en -werving. In 1994 werd hij benoemd tot casting director en in 1998 hoofd artistieke zaken. Hij noemt zichzelf een teambuilder, als impresario, eerder dan als intendant, als iemand die verschillende mensen met elkaar in contact brengt, die iedereen oproept om te participeren. Hij heeft een mateloze bewondering voor wat artiesten, zangers, musici of acteurs kunnen..
De Caluwe noemt zich geen ‘Mortierproduct’, zoals men hem soms wel eens durft te bestempelen. “Gerard Mortier zegt dat ik zijn beste leerling ben, en dat wil ik graag bewijzen. Ik ben totaal anders dan Mortier, maar ik heb wel veel van hem geleerd, over artistieke ambitie en excellentie bijvoorbeeld. Mijn ambitie is de perfectie. En ik deel niet Mortiers pessimisme over het voortbestaan van de traditionele opera. Het bevat veel verhalen en die willen we blijven vertellen.” Het grote drama in iedere opera is de onmogelijkheid van mensen om te communiceren, erg hedendaagse en Europese verhalen.
Met durf en ambitie, de Munt moet tot de Champions League van de opera blijven behoren.
Hij vindt de Munt naar Europese normen matig gesubsidieerd. Maar brengt topproducties omdat hij niet meedoet aan het sterrencircus. “Opera moet vernieuwen. Wat ik wil zijn niet de mensen die nu hot zijn maar over drie, vier jaar.”

Zo wortelt de Munt stevig in het Belgische en Brusselse verhaal. Jongerenwerking, variëteit, de klassieke scheidslijnen tussen opera, dans en muziektheater slechten, een ander publiek dan alleen maar het establishment. “Zo denk ik aan een ‘community opera’ die we de volgende jaren willen maken. Een opera waarin we echt willen werken met de verschillende werelden die rond de Munt leven.”

Hoeft het te verbazen dat Peter de Caluwe de eerste Munt-directeur is die zijn naam niet onder het logo zet en dat hij nog steeds dagelijks de weg aflegt tussen Brussel en Dendermonde, waar hij in het groen woont, al sinds zijn Amsterdamse jaren: ‘Ik heb toen gemerkt hoe weldadig de afstand tussen werk en wonen was. Je bouwt op door ernaartoe te rijden. En bij het naar huis gaan, neem je stilaan afstand.”

(bron, Klara: De ambassadeurs)

Auteur van

De Caluwe
De Caluwe
Het publiek maken van adviezen is een zwaktebod
Het publiek maken van adviezen is een zwaktebod

Verwante items in de databank

Nieuws:Winnaars Klara's 2011 (29.11.2011)
Peter de Caluwe nieuwe voorzitter van Opera Europa (08.11.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Culturele black-out' levert toch iets op (16.12.2014)
'Dit is een afbraakscenario' (23.10.2014)
'Goor, donker, confronterend: ook dat is opera' (30.08.2014)
'Politici kunnen iets leren van opera' (15.03.2014)
Krijgen Salzburger Festspiele een Belgische baas? (25.09.2013)
Trois questions à Peter de Caluwe (15.05.2013)
"Opera zou geen sterrencircus mogen zijn" (11.2012)
Muntdirecteur pleit voor culturele lobby (09.03.2012)
De Munt bekroond tot operahuis van het jaar (05.10.2011)
De Munt pakt 'Oscar van de opera' (05.10.2011)

nog 3 resultaten op het documentatieplatform