Winnaars Klara's 2011

Dit is een gearchiveerd bericht

29.11.2011

Harpiste Anneleen Lenaerts, Het colletief, Peter De Caluwe, Klara4Kids en Graindelavoix wonnen maandagavond een Klara. Dat is de eigen award die Klara en Muziekcentrum Vlaanderen op maandag 28 november uitreiken tijdens de Staten Generaal van de Klassieke Muziek in de Bijloke in Gent.

Een jury uit de brede klassieke muzieksector waarin onder andere muzikanten, componisten en organisatoren zitten, kozen winnaars in vijf categorieën. De Klara-Carrièreprijs is buiten categorie en gaat naar jazzmuzikant Philip Catherine. Het cultuurmagazine Babel zond de uitreiking live uit.

Jonge belofte van het jaar: Anneleen Lenaerts
Topharpiste, draait al een tijdje internationaal mee. In december 2010 werd zij geëngageerd als soloharpiste bij de Wiener Philharmoniker. Dit jaar verscheen haar derde cd, met werken van Chopin en eigen bewerkingen van Franz Liszt in het Liszt-jaar.

Musicus van het jaarHet Collectief
Vijf gedreven musici spelen samen sinds 1998. Repertoire vertrekkend vanuit Tweede Weense School, tot de allernieuwste experimentele stromingen. Drukke concertagenda, interessante invalshoeken, referentieopname Pierrot Lunaire.

Muziekpersoonlijkheid van het jaarPeter De Caluwe
Begon dit jaar aan een tweede termijn als directeur van De Munt, door het gezaghebbende operablad Opernwelt onlangs uitgeroepen tot ‘s werelds beste operahuis. Dit vooral dankzij de indrukwekkende uitvoeringen van Wagners Parsifal (regie: Romeo Castellucci), de creatie van Toshio Hosokawa’s Matsukaze en Les Huguenots van Meyerbeer. Les Huguenots kreeg bovendien de prijs voor de beste productie van het jaar (Olivier Py/Marc Minkowski).

Muziekevenement van het jaarKlara4Kids
Voor de vijfde keer al organiseren Klara en HETPALEIS in 2012 een muziekfeest voor kinderen van vier tot twaalf jaar. Een schot in de roos, binnen de kortste keren telkens uitverkocht. Tegelijkertijd nu ook voor de vijfde keer een cd met klassieke muziek voor kinderen, gebundeld onder thema’s uit hun leefwereld (Prinsen en Prinsessen, Ezels en Elfen, Poppen en Soldaatjes, Van aap tot zwaan, Toeters en Bellen). Luxe-uitgave met tekeningen van Gerda Dendooven. I.s.m. EMI. Oplage: 6000 exemplaren. Bijhorend Educatieve fiches, gratis downloadbaar.

Vlaamse CD-productie van het jaarCecus - Graindelavoix
Een verzameling van polyfonie rond het onderwerp 'blindheid'. 'Cecus non judicat de coloribus' is de titel van een motet van Alexander Agricola, een driestemmig werk zonder tekst. Hierop voortbouwend koos dirigent Björn Schmelzer werken die te maken hebben met 'blindheid', en dit in de ruimste zin van het woord. Zo voegt hij er een aantal werken aan toe die triestheid, rouw en ellende oproepen zodat de (blinde) ogen zich met tranen vullen.

Klara CarrièreprijsPhilip Cathérine
Deze award is buiten categorie en dus kon de jury hiervoor niet stemmen. Klara en Muziekcentrum Vlaanderen bekronen dit jaar een grote jazzspeler met de Klara Carrièreprijs, Philip Catherine. Hij is sinds de jaren zestig van de voorbije eeuw één van de belangrijkste figuren van de Europese jazzscène. Marc Van den Hoof, tot vorig jaar producer en presentator van verschillende (jazz)programma's op Klara, schrijft een laudatio voor hem en leest dit voor tijdens de uitreiking. Een fragment hieruit:
Philip Catherine deelde het podium met de allergrootste jazzspelers, van Jean-Luc Ponty en Stéphane Grappelli tot Chet Baker en Tom Harrell, van Niels-Henning rsted-Pedersen tot Charles Mingus, of om iets dichter bij huis te blijven: van Jack Sels tot Bert Joris en Toots Thielemans … Maar in welk indrukwekkend gezelschap hij ook verkeert, altijd blijft hij ook de eenzame solo-artiest van ‘Guitars Two’, alleen met zijn gitaren, op mensenmaat gehouden elektronica, zijn emoties… Een unieke sound, die elke noot verandert in de mooist mogelijke gedroomde melodie.

Philip Catherine treedt ook op tijdens Klara in deSingel op 14 januari. Klara sloeg de voorbije jaren zijn tenten op in het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten, maar trekt dit jaar voor het eerst naar deSingel in Antwerpen.

Verwante items in de databank

Nieuws:Genomineerden De Klara's 2011 (18.11.2011)
Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2011 (07.10.2011)
Personen/groepen:Philip Cathérine (artiest / groep, muzikant)
Het Collectief (ensemble (instrumentaal), hedendaagse muziek, repertoire)
Graindelavoix (ensemble (vocaal-instrumentaal), oude muziek, ensemble)
Anneleen Lenaerts (muzikant, solist, repertoire)
Peter De Caluwe (artistiek leider)
Organisaties:De Klara's (prijzen & wedstrijden)
Releases:Klara4Kids Toeters en bellen
Cecus colours, blindness and memorial

Terug Meer nieuws