TRANSIT brengt 12 creaties van Vlaamse en buitenlandse componisten

Dit is een gearchiveerd bericht

15.10.2010

Het Vlaams-Brabantse luik van het Festival van Vlaanderen  doet zijn naam van Creatiefestival hiermee alle eer aan.Het jonge Ensemble Nadar, bekend voor zijn frisse aanpak, opent TRANSIT op vrijdagavond 22 oktober met nieuw werk van een nieuwe lichting Vlaamse componisten: Frederik Neyrinck, Bram Van Camp en Nico Sall
De nieuwe lichting Vlaamse componisten: Frederik Neyrinck, Bram Van Camp en Nico Sall is niet over één muzikale kam te scheren. Neyrinck vond de muze in het boek Die Verwandlung van Franz Kafka, in de gedaanteverwisselingen van Samsa en zijn tirannieke vader. Voor Bram Van Camp klonk Feesten van Paul Van Ostaijen meteen als muziek in de oren en Nico Sall vertrok van een sinusgolf getekend op een blad millimeterpapier en ook dat bleek een ideale inspiratiebron. Een videoproductie van Jennifer Walshe sluit dit concert af. Het kleurrijke Ensemble Klang uit Amsterdam gaat aan de slag met Frank Nuyts die zich liet inspireren door Sacha, een stripverhaal van Berberian.
Apartment House staat bekend als een van de meest eigenzinnige Britse ensembles voor nieuwe muziek en kiest voor componisten die muzikale grenzen bespelen zoals Stefan Van Eycken en Christopher Fox..

De grootste TRANSIT-productie van 2010 is het concert met Schola Heidelberg en ensemble aisthesis. Ze creëren naast werk van Joachim Brackx Brackx ook ruwe klankblokken van Michael Maierhof en microtonen van Georg-Friedrich Haas. Bij Letter Piece Company met ondermeer Tom Pauwels, Tomma Wessel en Guy De Bièvre vervaagt het onderscheid tussen dans en muzikale geste. In duo’s van musicus en danser bewegen ze op het podium in de meest excentrieke act van TRANSIT 2010.
Champ d'action d’Action waagt zich aan de nieuwe muzikale criteria van Vykintas Baltakas en staat onder leiding van de maestro zelf. Ze brengen onder andere het werk Fremdkörper #02 van Stefan Prins.
Nieuw op TRANSIT is een lecture + recital over de hedendaagse muziek in Ierland. Het is een aanleiding voor ISCM -Vlaanderen (International Society for Contemporary Music) om hun ledendag aan TRANSIT te koppelen. Voor het rondetafelgesprek schuift een nationale en internationale schare recensenten aan. Beide activiteiten bereiden voor op de World Music Days van ISCM die in 2012 in Vlaanderen gehouden worden.
En Benjamin Van Esser is ‘componist in residentie’ voor het educatief project 2010 .

Verder info: www.transitfestival.be
Plaats: 22-24 oktober 2010 in STUK in LEUVEN

Verwante items in de databank

Organisaties:Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant (festival)
TRANSIT (festival)

Terug Meer nieuws