Nadar Ensemble

Categorie:ensemble (instrumentaal), hedendaagse muziek
2006
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Marieke Berendsen, Nico Couck, Katrien Gaelens, Yves Goemaere, Wannes Gonnissen, Pieter Matthynssens, Elisa Medinilla, Thomas Moore, Stefan Prins, Bertel Schollaert, Dries Tack, Rebecca Diependaele, Lars Kwakkenbos, Lukas Pairon

Biografie

Nadar Ensemble werd in 2006 opgericht door een aantal jonge muzikanten, gedreven door een gemeenschappelijke passie voor hedendaagse muziek. De naam ‘Nadar' verwijst naar de multidisciplinaire en avontuurlijke geest van de echte Nadar, een pseudoniem voor karikaturist, spion en kunstcriticus Gaspard-Félix Tournachon (1820-1910). De historische Nadar was fotograaf en ballonvaarder, maar maakte verder ook naam als karikaturist, spion en kunstcriticus. Hij organiseerde regelmatig "salons" waarop hij kunstenaars, schrijvers en wetenschappers uitnodigde voor een interdisciplinaire dialoog.


Nadar Ensemble was te gast bij verschillende vooraanstaande festivals en concerthuizen in binnen- en buitenland, zoals Ars Musica in Brussel, Handelsbeurs Concertzaal Gent, deSingel in Antwerpen, Muziekcentrum De Bijloke Gent, TRANSIT Festival voor Nieuwe Muziek in Leuven, Concertgebouw Brugge, Harvest Festival in Denemarken, de Internationale Ferienkurse für neue Musik Darmstadt (2010, 2012, 2014), Festival Musica in Strasbourg, Tzlil Meudcan in Tel Aviv, Blurred Edges in Hamburg, Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, de Donaueschinger Musiktage van de SWR (2012, 2015), Acht Brücken in Keulen, Forum Neue Musik Deutschlandradio, Tage fur Neue Musik in Zürich, Ultima Oslo, Muffathalle in München, Porgy and Bess in Wenen, Open Music in Graz, Nowy Teatr in Warschau, conDit in Buenos Aires en Platforma in Moskou. In eigen land is het ensemble stevig verankerd in zijn thuisstad Sint-Niklaas en doorloopt het een driejarige samenwerking met Muziekcentrum De Bijloke Gent. Vanaf 2017 is Nadar ensemble-in-residence bij het Concertgebouw Brugge en werkt het nauw samen met deSingel en het Klara festival. In 2018 staat er een nieuw groot project voor de Darmstadt Ferienkurse op stapel.


Sinds 2010 coproduceert Nadar een Summer Academy voor jonge muzikanten (14+) in Sint-Niklaas, samen met MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek]. In 2015 werd dit project genomineerd voor een YEAH! Award.


In de zomer van 2014 was het ensemble voor de derde keer te gast op de Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt met werk van Stefan Prins en Michael Maierhof, in een gecureerde productie DEAD SERIOUS met de Amerikaans-Iraakse mediakunstenaar Wafaa Bilal.

Onlangs speelde Nadar de première van "RECHT", een muziektheatervoorstelling van Hannes Seidl en Daniel Kötter in Frankfurt (Mousonturm), Gent (De Bijloke), Berlijn (MaerzMusik), Zagreb (Muziki Biennale), Mannheim (Internationale Schillertage). Tijdens de Donaueschinger Musiktage van 2015 speelde Nadar een nieuw programma WYSI5N)WYG met nieuw werk van Stefan Prins en Michael Beil. In 2016 is Nadar gastcurator van het Deense SPOR festival.
Recent verscheen bij het label NEOS de live opname van Nadar's concert uit 2012 tijdens de Donaueschinger Musiktage met werken van Kreidler, Prins, Pasovsky en Schedl. "EXIT F" van Michael Maierhof, een compositieopdracht van Nadar voor vier luchtballonnen en ensemble, verscheen bij Migrorecords en Stefan Prins' "Fremdkörper #1" is te horen op een monografische CD bij Sub Rosa. Nadar's opname van "In Hyper Intervals" is verschenen bij Wergo op de portretCD van Johannes Kreidler.


De voorbije 10 jaar creëerde Nadar meer dan 30 composities van o.a. Malin Bang, Michael Beil, Vladimir Gorlinsky, Daan Janssens, Matthias Kranebitter, Johannes Kreidler, Dmitri Kourliandski, Michael Maierhof, Maximilian Marcoll, Yoav Pasovsky, Stefan Prins, Jorge Sánchez-Chiong, Klaus Schedl, Alexander Schubert, Martin Schüttler, Hannes Seidl and Daniel Kötter.


In de periode 2017-21 was Nadar ensemble in residence bij Concertgebouw Brugge. In 2021 werden ze ensemble-in-residence bij deSingel.

Selectieve discografie

Stefan Prins - AugmentedStefan Prins - Augmented (2019)
21ste eeuw / hedendaags
Nadar Ensemble, Stefan Prins, Klangforum Wien
Prins Stefan - FremdkörperPrins Stefan - Fremdkörper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar Ensemble, Jaan Bossier, Agartha, Enno Poppe, Zwerm, Stefan Prins (...)
Transit - New Music Festival 2010Transit - New Music Festival 2010 (2011)
21ste eeuw / hedendaags
ChampdAction, Vykintas Baltakas, Vykintas Baltakas, Schola Heidelberg, Walter Nussbaum, Michael Maierhof, Apartment House, Christopher Fox (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Zomerstage nieuwe muziek voor jonge muzikanten en componisten (16.06.2011)
Stefan Prins wint de tweejaarlijkse Kranichstein Musikpreisträger 2010 voor compositie te Darmstadt (10.08.2010)
Personen/groepen:Daan Janssens (componist, muzikant, hedendaagse componist, hedendaagse muziek)
Griet De Geyter (muzikant, solist, oude muziek, repertoire, hedendaagse muziek)
Yves Goemaere (muzikant)
Hannes Nieuwlaet (muzikant)
Fabian Coomans de Bracène (muzikant)
Marijn Thissen (muzikant)
Pieter Matthynssens (muzikant, hedendaagse muziek)
Katrien Gaelens (muzikant, artistiek leider, docent)
Organisaties:Nadar Summer School for Young Composers and Sound Artists (muziekorganisaties, onderwijs & vorming, hedendaagse muziek)
Externe links:Facebook van Nadar
Instagram van Nadar
Soundcloud van Nadar