Katrien Gaelens

Categorie:muzikant, artistiek leider, docent
Brugge, 1981
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, barok, romantiek
Instrument(en):dwarsfluit, traverso
Huidig/voormalig lid van:Nadar Ensemble, Odysseia Ensemble

Korte beschrijving

Vlaamse muzikante

Biografie

Katrien Gaelens combineerde haar uiteenlopende muzikale interesses in haar studies. Ze studeerde traverso bij Patrick Beuckels en fluit bij Carlos Bruneel aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel. Ze behaalde ook een meestergraadsdiploma in kamermuziek. Daarna studeerde ze verder bij Mario Caroli aan het conservatorium van Straatsburg, waar ze een specialisatiediploma in de hedendaagse muziek behaalde.

Haar interesse in nieuwe muziek bracht haar naar het Centre Acanthes Metz, de Ferienkurse in Darmstadt en verschillende internationale masterclasses waar ze de kans kreeg om samen te werken met fluitisten als Mario Caroli, Sophie Cherrier, Eva Furrer en Wissam Boustany. Katrien werd twee maal geselecteerd om deel te nemen aan de Lucerne Festival Academy, waar ze speelde onder leiding van Pierre Boulez en gecoacht werd door leden van het Ensemble Intercontemporain.

Ze wordt regelmatig uitgenodigd bij ensembles als Champ d’Action, Spectra en Ictus en is fluitiste en stichtend lid van het ensemble Nadar. Als soliste en in ensembleverband creëerde ze werken van o.a. Bruno Mantovani, Simon Steen-Andersen, Michael Beil en Dai Fujikura.

Naast de nieuwe muziek heeft Katrien ook een zwak voor het kamermuziekrepertoire. Als fluitiste bij het Odysseia ensemble speelt ze in wisselende bezettingen. Daarbij is ze co-artistiek en zakelijk leider van het ensemble.

Onlangs keerde ze ook terug naar een oude liefde: de traverso. Ze verdiept zich nu verder in de uitvoeringspraktijk op historische instrumenten.

p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 0.0px 0.0px; font: 13.0px Helvetica; -webkit-text-stroke: #000000} span.s1 {font-kerning: none}

Sinds 2015 is ze actief als Europese content manager voor de Lucerne Festival Alumni. Aan verschillende academies geeft Katrien fluit en kamermuziek.

Selectieve discografie als medewerker

Prins Stefan - Fremdk√∂rperPrins Stefan - Fremdk√∂rper (2012)
21ste eeuw / hedendaags
Daan Janssens, Stefan Prins, Nadar Ensemble, Jaan Bossier, Agartha, Enno Poppe, Zwerm, Stefan Prins (...)

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Nadar Ensemble (ensemble (instrumentaal), hedendaagse muziek)