Bram Van Camp

Categorie:componist, hedendaagse componist
04.06.1980
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):viool
Huidig/voormalig lid van:ensemble hommages

Biografie

Bram Van Camp schreef zijn eerste composities toen hij 9 jaar was. Hij studeerde in de compositieklas van Wim Henderickx aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium van Antwerpen, waar hij in 2003 het diploma Meester in Muziek behaalde voor compositie, muziekanalyse, contrapunt en fuga. Datzelfde jaar behaalde hij ook het diploma Meester in Muziek voor viool en kreeg hij de Finaliteit Kamermuziek.
Hij studeerde verder aan het Conservatorium van Amsterdam in de klas van Theo Loevendie. Ook volgde hij lessen bij Daan Manneke, Klaas de Vries en Fabio Nieder. In 2004 behaalde hij het diploma "Bachelor of Music" voor Compositie met grootste onderscheiding.
 
Als componist viel hij reeds verschillende keren in de prijzen: in 1999 won hij de Aquarius Compositiewedstrijd met zijn Rapsodie voor viool en orkest. In 2002 kreeg hij de BAP-prijs (Belgische Artistieke Promotie) van SABAM voor zijn Trio voor klarinet, altviool en piano (2000). In 2007 werd hij bekroond met de Jeugd en Muziek Prijs voor Compositie.
 
Hij schreef muziek in opdracht van het Festival van Vlaanderen, deSingel en Ars Musica, het Hermes Ensemble, het NotaBene Ensemble, het Syrinx Ensemble, het Kandinsky Strijkkwartet. Als componist werkte hij samen met verschillende ensembles, waaronder de Beethoven Academie en "I Solisti del Vento". In 2007 werd zijn eerste symfonie (Tetrahedron) gecreëerd door en in opdracht van deFilharmonie. In 2008 was hij "Composer in Residence" van het Hermes Ensemble en schreef hij in opdracht van hen een Concerto voor viool en ensemble. In 2009 componeerde hij een werk voor hobo solo (Capriccio) in opdracht van Piet Van Bockstal.
 
Bram Van Camp is altijd gefascineerd geweest door geordend geluid en samenklank. In zijn muziek streeft hij naar een stijl met een intuïtief vertrekpunt, waar elke noot toch verklaard kan worden binnen een consequent (eigen) systeem. Hoewel in de meeste composities sprake is van seriële procedures, houdt Van Camp steeds een muzikaal, organisch klinkend resultaat voor ogen. Op die manier blijft zijn compositiesysteem geen doel op zich, maar wordt het aangewend als middel tot een natuurlijk klinkende essentie: de eigenlijke organische muziek. Voor hem is elke compositie een nieuwe zoektocht waarin hij dingen probeert te vernieuwen ten opzichte van zijn voorgaande composities. Dit sluit niet uit dat er soms belangrijke invloeden hoorbaar zijn van andere componisten. Zijn stilistische muzikale roots liggen oorspronkelijk bij Béla Bartók, Igor Stravinski en Alban Berg.
 


(info Bram Van Camp, februari 2009)

Selectieve discografie als componist

Queen Elisabeth Competition violin 2019Queen Elisabeth Competition violin 2019 (2019)
Klassiek
Pyotr Il'yich Tchaikovsky, Jean-Jacques Kantorow, Johannes Brahms, Hugh Wolff, Belgian National Orchestra, Wolfgang Amadeus Mozart, Orchestre Royal de Chambre de Wallonie, Bram Van Camp (...)
Hidden FactsHidden Facts (2018)
21ste eeuw / hedendaags
Focus Wind Quintet, Robert Groslot, Erik Desimpelaere, Piet Swerts, Bram Van Camp, Jan Huylebroeck
Violin faces IIViolin faces II (2018)
21ste eeuw / hedendaags
HERMESensemble, Bram Van Camp, Wibert Aerts, Charlotte Bray, Kaija Saariaho, Notabu Ensemble
Bram van Camp - The Feasts of Fear and Agony - Music for 3 Instruments - ImprovisationsBram van Camp - The Feasts of Fear and Agony - Music for 3 Instruments - Improvisations (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Het Collectief, Bram Van Camp, Vykintas Baltakas, Liesbeth Devos
Scoop - Concertgebouw Brugge - Jonge musici op weg naar de topScoop - Concertgebouw Brugge - Jonge musici op weg naar de top (2011)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek, classicisme, barok
Johann Sebastian Bach, Wibert Aerts, Bram Van Camp, EnAccord Strijkkwartet, Pierre Boulez, Arsis4 (strijkkwartet), Mattijs Van Damme, Les Timbres (...)

Verwante items in de databank

Nieuws:Strijkkwartet van Bram Van Camp valt in de prijzen (24.07.2014)
Vijf stemvorkjes voor het werk van Bram Van Camp (23.01.2014)
The times they are a changin' 2012 (09.01.2012)
The times they are a-changin' 2011 (19.01.2011)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Van Camp - The Feasts of Fear and Agony - Music for 3 Instruments - Improvisations (03.2014)
Bram Van Camp (22.01.2014)
Interview met componist Bram Van Camp en violist Wibert Aerts (09.2013)
"Dit is geen doorsnee talent" Antwerpen
Documenten:ISCM world music magazine 2012 volume 22 - Belgium (tijdschrift)