Frank Nuyts

Categorie:componist, solist, docent
Oostende, 03.02.1957
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, Klassiek
Instrument(en):percussie
Huidig/voormalig lid van:Hardscore

Biografie

"Seriële en electronische muziek bereidden het pad dat ik slechts kon en durfde inslaan in 1986 met het werk ‘Rastapasta’, namelijk een herintroductie van tonale elementen, snelle tempi en ritmes die speels omgaan met puls en ritmiek.
Toonspraak is sindsdien bewust opgeklaard, schuwt het vroeg-20ste eeuwse expressionisme en maakt gebruik van een harmonie gebaseerd op drieklanken en traditionele woordverbindingen. Deze laatste echter ontdaan van elke historische beladenheid. Het geheel leidt tot een soort complexe eenvoud die referenties naar elk muzikaal genre toelaat." (Frank Nuyts)

Frank Nuyts wordt geboren te Oostende. Zijn muzikale vorming krijgt hij aan het Koninklijk Muziekconservatorium in Gent, waar hij hogere diploma's behaalt voor slagwerk en kamermuziek. Na het voorleggen van enkele composities, geschreven tijdens zijn studieperiode, wordt Nuyts uitgenodigd door de componist Lucien Goethals om bij hem compositie en analyse van 20e-eeuwse muziek te studeren. Vooral de studie van de muziek van Goethals zelf, van Webern en de andere modernen, beïnvloedt Nuyts. De eerste officiële composities die in die periode ontstaan, zijn dan ook gecomponeerd in een post-serieel idioom. Een verdere inspiratiebron vindt de componist in de contemporaine literatuur, een gegeven dat een constante zal blijven in Nuyts loopbaan. Daarnaast was zijn betrokkenheid bij de opvang van Chileense vluchtelingen de aanleiding tot het schrijven van verschillende werken waarin de componist zich als geëngageerd kunstenaar profileert, en waarin de invloed van de Latijns-Amerikaanse muziek te merken is. Als slagwerker creëert Nuyts in die periode enkele speciaal voor hem gecomponeerde werken van o. a. Buckinx, Goethals en Goeyvaerts. In 1977 leert hij ook zijn vrouw, de pianiste Iris De Blaere, kennen, die vele van zijn werken zal creëren.

In de periode 1979 tot 1985 krijgt Nuyts stilaan bekendheid binnen de scène van de nieuwe muziek. Hij wint enkele prijzen (o.a. in 1979 de Tenutoprijs voor compositie van de BRT voor Alsof de hand nooit meer weggaat en in 1981 een bekroning voor de soundtrack (de compositie Bombos del Sol) van de abstracte animatiefilm Kosmogonia op het filmfestival van Brussel). Hij onderneemt een concertreis naar Hongarije (1982) en kan op enkele belangrijke gelegenheden zijn stukken laten creëren (o. a. Philtre op het Gaudeamus festival voor Nieuwe Muziek te Amsterdam (1984) en Squib ter afsluiting van het congres in 1985 te Seoul over neotonale muziek). In 1985 wordt Nuyts benoemd als leraar compositie en slagwerk aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Gent.
Na een periode van bezinning slaat Nuyts in 1986, door zijn interesse voor niet-klassieke muziek en door zijn vriendschap met de componist Boudewijn Buckinx, een andere weg in en wordt hij samen met Buckinx één van de belangrijkste vertegenwoordigers van het postmodernisme in Vlaanderen. Zijn eerste belangrijke postmoderne werken Rastapasta en Woodnotes, worden in 1987 samen met enkele stukken van Buckinx gecreëerd tijdens een controversieel concert in Gent. In 1989 wordt om een geëigende accurate uitvoering van zijn werken te garanderen, de groep Hardscore opgericht. Op die manier wil Nuyts een brug slaan tussen de meer commerciële muziek en de hedendaagse klassiek. Verdere belangrijke feiten uit de periode 1986 tot 1995 zijn de samenwerking met het kunstencentrum Vooruit in Gent (creaties van B-Side Art, Music to raise hell, Ga.n en Le concert impromptu), de contacten met de componist-dirigent Dirk Brossé (creaties van When the tombs of brass are spent en de tweede symfonie), enkele concertreizen naar Glasgow en Wenen en in 1992 de Prix de la musique contemporaine de Québec voor het volledige kamermuziekoeuvre. In 1995 ontvangt Frank Nuyts de vijfjaarlijkse cultuurprijs van de Stad Gent.
Vanaf 1995 neemt de groep Hardscore een centrale plaats in in Nuyts' composities: hij componeert 6 boeken Hardscores, waarvan de laatste in 2000 afgewerkt werd. In 1997, 1998 en 1999 worden er ook CD-opnames gemaakt van de respectievelijke Hardscore-boeken 4, 2 en 3, en 5. Daarnaast componeert Nuyts, meestal in opdracht, enkele werken voor een meer klassieke bezetting.


Vanaf 2002 levert hij composities voor het theatergezelschap Ensemble Leporello: (oa. muziektheater Bekket) (2003). Hij schrijft in 2004 in opdracht van het Symfonie orkest Vlaanderen "Different from habit" en in 2005 zijn 4de Symfonie (Brandgang) in opdracht van VZW Zonzo voor deFilharmonie. Hij schrijft “Rats and rabbits” voor Mozart 06, het Mozartfestival in het Concertgebouw Brugge uitgevoerd door het Spectra Ensemble. In 2006 schrijft hij eveneens in opdracht van het Transitfestival een werk voor Schlagquartett Köln en speelt het Taman trio “Bajadillas” op hun tournee doorheen de VS.

In 2007 schrijft hij voor het Spectra ensemble “The Abduction of the East”, een 35’ durend werk voor bas-bariton en een ensemble van 10 instrumentisten (voor Spectra) en een dansvoorstelling ‘Where the wind goes’ voor I Solisti, die gecreëerd wordt ism De Singel. De Japanse marimba virtuose Nozomi Abe vraagt hem een stuk voor de opening van het Yukomhama Festival 2009. Samen met Iris De Blaere en Dirk Opstaele van Ensemble Leporello creëert hij het melodrama ‘De Wijdere Wereld van Water’ dat 8 keer gespeeld wordt op de Wereldtentoonstelling van Zaragoza 2008, evenals op Odegand, de openingshappening van het Festival van Vlaanderen.

In 2009 wordt zijn eerste pianoconcerto ge creëerd tijdens de Week van de Hedendaagse Muziek in Gent, olv. Raf De Keninck en met als solist Erwin Deleux. In dat zelfde jaar componeert hij '5de symfonie' (nog in voorbereiding) voor Ensemble Emanon en een nieuw muziektheaterproject 'Arabische Nacht' op tekst van Roland Schimmelphenning en opnieuw in samenwerking met Dirk Opstaele. De pianoliteratuur verrijkt hij ondermeer met 12 pianosonates, waarvan nummer 2 tem. 6 op plaat verschijnen op het labet Etcetera, gespeeld door jonge, beloftevolle pianisten (Benjamin Van Esser, Saori Oya, Elisa Medinilla en Marc Masson)

Nuyts doceert compositie en orkestratie aan de Hogeschool Gent.


Info: Matrix en het Muziekcentrum Vlaanderen
De werken van Frank Nuyts en Hardscore worden uitgegeven door
HrdScr Editions zie: www.hardscore.be

Selectieve discografie

Bajadillas - Music for clarinet by Frank NuytsBajadillas - Music for clarinet by Frank Nuyts (2009)
20ste eeuw
Frank Nuyts, Frank Nuyts, Tom Van Landschoot, Tineke Van Ingelgem, Tae Yoshioka, Tamara Cuypers
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)

Selectieve discografie als componist

Paternel. A chamber opera by Frank NuytsPaternel. A chamber opera by Frank Nuyts (2014)
21ste eeuw / hedendaags, muziektheater
Frank Nuyts
Frank Nuyts - Integrale Pianosonates deel 3Frank Nuyts - Integrale Pianosonates deel 3 (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Frank Nuyts, Marc Masson, Gabi Sultana, Johan Duijck
Frank Nuyts - Integrale Pianosonates deel 2Frank Nuyts - Integrale Pianosonates deel 2 (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Anastasia Koszushko, Frank Nuyts, Elisa Medinilla, Ralph van Raat
Frank Nuyts - FetishFrank Nuyts - Fetish (2013)
21ste eeuw / hedendaags
Erwin Deleux, Frank Nuyts, Raf De Keninck, Vlaams Sinfonietta
IPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent universityIPEM. 50 years of electronic and electroacoustic music at the Ghent university (2013)
electro-akoestische muziek
Diverse uitvoerders, Louis De Meester, Lucien Goethals, Didier Gazelle, David Van De Woestijne, Stefan Beyst, Helmut Lachenmann, Boudewijn Buckinx (...)
Fingerprints - Signaturen van componerend VlaanderenFingerprints - Signaturen van componerend Vlaanderen (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Bert Van Herck, Filip Rathé, Spectra Ensemble, Simon De Poorter, Annelies Van Parys, Klaas Coulembier, Stéphane Vande Ginste, Noor Sommereyns (...)
Nuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting outNuyts Frank - Thoughts about stacking, stomping and starting out (2009)
21ste eeuw / hedendaags
Elisa Medinilla, Benjamin Van Esser, Marc Masson, Frank Nuyts
Bajadillas - Music for clarinet by Frank NuytsBajadillas - Music for clarinet by Frank Nuyts (2009)
20ste eeuw
Frank Nuyts, Frank Nuyts, Tom Van Landschoot, Tineke Van Ingelgem, Tae Yoshioka, Tamara Cuypers
Transit Festival - World premieres 2006Transit Festival - World premieres 2006 (2006)
21ste eeuw / hedendaags
Trio Fibonnaci, Schlagquartet Köln, ChampdAction, Collectief ReFLEXible, Nicolaus A. Huber, Frank Nuyts, Denis Bosse, James Harley (...)
Frank Nuyts - Sonatas & PreludeFrank Nuyts - Sonatas & Prelude (2005)
20ste eeuw
Saori Oya, Benjamin Van Esser, Frank Nuyts

Auteur van

Bakens van het leven
Bakens van het leven

Verwante items in de databank

Nieuws:Vijfde keer Voorwaarts Maart/En Avant Mars in De Bijloke (11.03.2014)
2 Sabam Awards voor Milow (19.11.2013)
Frank Nuyts ontvangt Cultuurprijs Provincie Oost-Vlaanderen (16.05.2012)
Frank Nuyts te Utrecht (05.01.2012)
Creatie kamersymfonieën Frank Nuyts op Festival van Vlaanderen Kortrijk (16.05.2011)
OPERA XXI presenteert drie wereldcreaties (12.05.2011)
Creatie pianosonates van Frank Nuyts (25.11.2010)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Tijd van bezinning (07.2011)
Geen woorden, maar gedachten (26.05.2011)
Opera XXI. Hedendaags muziektheaterfestival (01.05.2011)
Middle East (01.05.2011)
Bakens van het leven (07.2007)
Mozart met voetnoten en knipogen (2006)
Oorsmeer verleidt kinderen met chaos en eenvoud (08.11.2005)
Organisaties:HRDSCR (uitgever)
Documenten:Contemporary Music in Flanders II (boek)