Opera XXI of een nieuw tweejaarlijks Muziektheaterfestival in Vlaanderen

Dit is een gearchiveerd bericht

22.04.2009

Van 3 tot 23 juni 2009 ziet een nieuw festival voor hedendaags muziektheater het licht. Een initiatief van de Vlaamse Opera en deSingel, met directe betrokkenheid van Muziektheater Transparant en LOD. Muziekcentrum Vlaanderen en VTi maken van de gelegenheid gebruik om het Vlaamse muziektheater internationaal in de kijker te zetten.

Een nieuwe biënnale in vogelvlucht:

Voor het eerst bundelen vier Vlaamse culturele instellingen - Vlaamse Opera, deSingel, LOD, Muziektheater Transparant – de krachten voor een biënnale rond hedendaagse opera, muziektheater en musical.

Voor deze eerste editie staan drie generaties componisten centraal: Karel Goeyvaerts (1923-1993), Kris Defoort (1959), Dominique Pauwels en Joachim Brackx (1975).

OPERA XXI zal zich richten op muzikale podiumkunsten als hedendaagse opera, muziektheater, musical. Aan de hand van voorstellingen, internationale ontmoetingen, publicaties en uitwisselingen zal OPERA XXI een staalkaart bieden van de sector en de vinger aan de pols van het veld houden.

Voor deze eerste editie van OPERA XXI staan er drie wereldcreaties op het programma – House of the sleeping beauties, Adams Appels en Die Entführung aus dem Paradies - en de allereerste scenische uitvoering van Aquarius.

OPERA XXI begint op 3 juni met House of the Sleeping Beauties in deSingel, gaat verder met Aquarius en Adams Appels en wordt afgesloten op 23 juni met de wereldpremière van Die Enftführung aus dem Paradies. Ondertussen brengt Champ d’Action nog een hommageconcert aan Goeyvaerts.

Daarnaast wordt er in het slotweekend van 20-22 juni in samenwerking met het Muziekcentrum Vlaanderen en het Vlaams TheaterInstituut een internationaal congres en een symposium georganiseerd.Daarvan wordt het programma later bekend gemaakt.

De publicaties "Contemporary Music in Flanders" van Matrix&Muziekcentrum en het magazine Courant van VTI zullen volledig in het teken staan van OPERA XXI.

Voor meer informatie over dit festival: download hier de persmap.

www.operaxxi.be

Verwante items in de databank

Nieuws:Wereldcreatie opera van Joachim Brackx (12.06.2009)
Symposium over muziektheater tijdens biënnale Opera XXI (05.05.2009)
Tweede opera van Kris Defoort in première (20.04.2009)
Personen/groepen:LOD (muziektheater, hedendaagse muziek)
Muziektheater Transparant (muziektheater, hedendaagse muziek)
Organisaties:Vlaams Theater Instituut (VTi) (ondersteunende organisatie)
deSingel (muziekorganisaties, concertzaal / organisatie, hedendaagse muziek, oude muziek)
Opera Vlaanderen (operahuis)
Opera XXI (festival)

Terug Meer nieuws