Wereldcreatie opera van Joachim Brackx

Dit is een gearchiveerd bericht

12.06.2009

"Die Entführung aus dem Paradies" een opera over de organisatie van de liefde op muziek van Joachim Brackx en bij een libretto van Oscar van den Boogaard in opdracht van Muziektheater Transparant gaat in première op dinsdag 23 juni.

Die Entführung aus dem Paradies - een opera over de organisatie van de liefde. Met deze ondertitel willen componist Joachim Brackx en librettist Oscar van den Boogaard een milde provocatie formuleren. Hun opera kwam tot stand vanuit een gedeelde fascinatie voor de universele liefde: een liefde die, anders dan de gangbare romantische tweepersoonsliefde, meerdere mensen met elkaar verbindt. Die Entführung aus dem Paradies vertelt over de zoektocht om de liefde op een andere manier te organiseren.

Het verhaal. Een man alleen op de scène, een koffiehuis in Berlijn. De man breekt met zijn laatste geliefde omdat hij wil breken met onze manier van liefhebben. De romantische liefde tussen twee mensen is hij verwerpelijk gaan vinden: het is een liefde die op uitsluiting van elke derde berust. Zijn verhaal vertellend herbeleeft hij zijn voorbije liefdes en komt hij tot een vraag: zou het mogelijk zijn om de woelige branding van op elkaar volgende liefdes te doorbreken en een paradijselijke toestand te bereiken waarin iedereen van iedereen houdt? Terwijl deze vraag in zijn hoofd uitkristalliseert, bezwijkt de man voor datgene waarvan hij wegvlucht. Beneveld door niets meer dan een mooie zonsondergang besluit hij om toe te geven aan een zoveelste liefde. Zij het in het volle besef dat het een illusie is.

Eén acteur, twee zangeressen, een zeskoppig vrouwenkoor, acht muzikanten van Spectra Ensemble en een klankband. Die Entführung aus dem Paradies wordt getoonzet door Joachim Brackx, componist in residentie bij Muziektheater Transparant. Brackx, die hiermee zijn eerste grootschalige muziektheaterwerk aflevert, experimenteert voor zijn partituur met uiteenlopende zangidiomen, gaande van het gesproken woord tot chanson en klassieke zang. De componist verwoordt het collectieve schrijfproces van Die Entführung als een ontromantisering van zijn kunstenaarschap: hij laat andere visies en stemmen toe in zijn artistieke denkwereld en integreert deze in een nieuw muzikaal idioom. Een onmiskenbare verrijking van het muzikale palet van een jong componist.

Première op 23 juni 2009 om 20u in de Vlaamse Opera Antwerpen
Tickets www.vlaamseopera.be  - via 070 22 02 02 of via info@vlaamseopera.be

Bekijk HIER de trailer 
Of kijk HIER naar de korte documentaire

Verwante items in de databank

Nieuws:Symposium over muziektheater tijdens biënnale Opera XXI (05.05.2009)
Opera XXI of een nieuw tweejaarlijks Muziektheaterfestival in Vlaanderen (22.04.2009)

Terug Meer nieuws