Tweede opera van Kris Defoort in première

Dit is een gearchiveerd bericht

20.04.2009

Na het succesvolle The Woman Who Walked into Doors (2001) werken componist Kris Defoort en regisseur Guy Cassiers opnieuw samen aan een operaproject.

Hun vertrekpunt is het boek The House of the Sleeping Beauties (1961) van de Japanse auteur en Nobelprijswinnaar Yasunari Kawabata (1899-1972). Het boek vertelt de opeenvolgende bezoeken van de oude heer Eguchi aan een vreemd en teder bordeel waar oudere mannen de nacht kunnen doorbrengen en zich in bed kunnen aanvleien tegen de warme lichamen van door slaapmiddelen verdoofde, hele jonge meisjes: een verhaal over afscheid nemen, ouderdom en dood.

Bij het lezen van deze verstilde elegie ontstonden bij componist Kris Defoort spontaan muzikale ideeën. De stem zal als instrument centraal staan in zijn opera. Terwijl een koor van vier vrouwenstemmen vooral de lichamen van de slapende meisjes zal beschrijven, zal een sopraan de bedenkingen en handelingen van Eguchi (be)zingen en ook haar stem lenen aan de in het verhaal zo belangrijke beschrijvingen van de natuur. De rol van de oude heer Eguchi wordt gezongen door een bariton: hij geeft uiting aan Eguchi’s onmiddellijke gewaarwordingen bij het zien van de meisjes en aan de herinneringen die deze oproepen aan andere vrouwen uit zijn verleden. De slaapkamer wordt in die zin de ruimte van de stem, de ruimte van de lyriek. Vooraleer Eguchi de deur van die kamer opendoet, voert hij echter daarbuiten bij elk bezoek een gesprek met de bordeelhoudster: deze dialogen over dagelijkse en concrete onderwerpen zullen gesproken worden door een actrice en een acteur. Binnen en buiten, gezongen en gesproken: twee werelden van weemoed, maar verschillend in kleur, in intensiteit, in emotionaliteit.

Lees het dubbelinterview van Marianne van Kerkhoven met Kris Defoort en Guy Cassiers 


Muziek: Kris Defoort
Libretto: Guy Cassiers, Kris Defoort en Marianne Van Kerkhoven (gebaseerd op het gelijknamige boek van Yasunari Kawabata)
Concept: Kris Defoort, Guy Cassiers
Regie: Guy Cassiers
Dramaturgie: Marianne Van Kerkhoven.
Choreografie: Sidi Larbi Cherkaoui

Spel: Dirk Roofthooft, Katelijne Verbeke
Zang
: Barbara Hannigan (sopraan), Omar Ebrahim (bariton)
Koor
: Susanne Duwe, Alice Foccroulle, Susanne Hawkins, Els Mondelaers
Dans: Kaori Ito
Ensemble
: Asko|Schönberg

Productie: LOD (Gent) - Toneelhuis (Antwerpen) - La Monnaie / De Munt (Brussel)
Coproductie:  Grand Théâtre de Luxembourg -  Akso| Schönberg (Amsterdam) - Musica, festival international des musiques d'aujourd'hui de Strasbourg - La Filature (Mulhouse) - Productiehuis Rotterdam/Rotterdamse Schouwburg  
Met de steun van: Nationaal Orkest van België -BOZAR Music - Ars Musica - Concertgebouw Brugge


Info en Speeldata: www.lod.be


Verwante items in de databank

Nieuws:Opera XXI of een nieuw tweejaarlijks Muziektheaterfestival in Vlaanderen (22.04.2009)
Personen/groepen:Kris Defoort (componist, groep / artiest, hedendaagse componist)
LOD (muziektheater, hedendaagse muziek)
Organisaties:De Muntschouwburg (operahuis)

Terug Meer nieuws