Jacobus Clemens Non Papa

Categorie:componist
1510 - 1555

Korte beschrijving

Clemens non papa behoort tot de vierde generatie van de polyfonisten.

Biografie

Jacob Clemens werd rond 1510 geboren in de zuidelijke Nederlanden. Hij is een van de late vertegenwoordigers van de school van Vlaamse polyfonisten die de Europese muziek domineerde tijdens de renaissance.
Hij behoorde tot de vierde generatie van deze school. In tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten stelde Clemens zich behoudsgezind op en behield hij de introverte, beschouwende manier van comperen eigen aan zijn voorgangers.
Vele Vlaamse polyfonisten vertrokken reeds jong naar Italië en bleven er. Het is niet geweten of Clemens ooit in Italië was. Dit is misschien de reden waarom zijn stijl in vergelijking met zijn tijdgenoten niet neigde naar de renaissance.
Zijn naam 'non papa' is enigmatisch maar waarschijnlijk gegroeid uit een grapje. Het is helemaal niet zo dat hij die naam kreeg om zich te onderscheiden van paus Clemens VII. Noch is er reden aan te nemen dat men die bijnaam gaf om hem te onderscheiden van de dichter Jacobus Papa die te Ieper verbleef. Hij was een notoire dronkaard en waarschijnlijk slaat zijn bijnaam hierop.
Clemens verbleef voornamelijk in het Vlaams sprekend deel van het huidige België: Brugge, Antwerpen en Ieper. Hij was vaak te gast in steden die vandaag tot Nederland behoren: Leiden, Dordrecht en s'Hertogenbosch.
Hij stierf rond 1555.

Selectieve discografie als componist

Musica ReservataMusica Reservata (2002)
barok, classicisme, 20ste eeuw, koormuziek, oude muziek, romantiek
anoniem, Paul Dombrecht, Psallentes, Josquin Desprez, Capilla Flamenca, Jacobus Clemens Non Papa, Bart Jacobs, Koen Van Assche (...)
Clemens Non Papa - Missa ¬®pastores quidnam vidistisClemens Non Papa - Missa ¬®pastores quidnam vidistis (2001)
oude muziek
The Tallis Scholars, Jacobus Clemens Non Papa, Peter Phillips
Lumen Christi - Goede week en PasenLumen Christi - Goede week en Pasen (2000)
20ste eeuw, romantiek, barok, oude muziek, gregoriaans
Herman Strategier, Koor van O.L. Vrouw-over-de-Dijle, Gaston Feremans, Jules Van Nuffel, Jacobus Clemens Non Papa, Jacob van Berchem, Urbain Van Asch
Musica aldersoetste konstMusica aldersoetste konst (2000)
oude muziek
Huelgas ensemble, Gheerkin de Hondt, Jacobus Clemens Non Papa, Alexander Agricola, Jacob Obrecht, Antoine Brumel, Josquin Desprez, Heinrich Isaac (...)
Renaissance of the SpiritRenaissance of the Spirit (1998)
oude muziek
Currende, I Fiamminghi, Orlandus Lassus, Guillaume Dufay, Estienne Dutertre, Jacobus Clemens Non Papa, Philippe Rogier, Adriaen Willaert (...)
Passietijd in PolyfoniePassietijd in Polyfonie (1997)
oude muziek
Currende, Jacobus Clemens Non Papa, Giaches De Wert, Orlandus Lassus, Philippe Rogier, Thomas Crecquillon, Erik Van Nevel
Nicolaas Gombert en Het Hof van Keizer KarelNicolaas Gombert en Het Hof van Keizer Karel (1994)
oude muziek
Capella Sancti Michaelis, Currende, Nicolas Gombert, Jacobus Clemens Non Papa, Thomas Crecquillon, Erik Van Nevel
Antwerps LiedboekAntwerps Liedboek (1993)
traditionele folk, oude muziek
Het Paul Rans Ensemble, Paul Rans, Philippe Malfeyt, Piet Stryckers, Paul Van Loey, Erik Van Nevel, Wim Becu, Simen Van Mechelen (...)
Liederen en dansen uit VlaanderenLiederen en dansen uit Vlaanderen (1993)
oude muziek
Currende, Pierre De la Rue, Capella Sancti Michaelis, Jacobus Clemens Non Papa, Heinrich Isaac, Tielman Susato, Jheronimus Venders, Ludovicus Episcopius (...)
Choral music from EuropeChoral music from Europe (1991)
20ste eeuw, romantiek, barok, oude muziek
Le Choeur des communautes Europeennes, Orlandus Lassus, Jacobus Clemens Non Papa, Niels Gade, Jakob Regnart, Mikis Theodorakis, Juan del Encina, Charles Gounod (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
'EndBeginning' (08.2012)
Jacobus Clemens Non Papa (03.2012)