Jacobus Clemens Non Papa

Categorie:componist
1510 - 1555

Korte beschrijving

Clemens non papa behoort tot de vierde generatie van de polyfonisten.

Biografie

Jacob Clemens werd rond 1510 geboren in de zuidelijke Nederlanden. Hij is een van de late vertegenwoordigers van de school van Vlaamse polyfonisten die de Europese muziek domineerde tijdens de renaissance.
Hij behoorde tot de vierde generatie van deze school. In tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten stelde Clemens zich behoudsgezind op en behield hij de introverte, beschouwende manier van comperen eigen aan zijn voorgangers.
Vele Vlaamse polyfonisten vertrokken reeds jong naar Italië en bleven er. Het is niet geweten of Clemens ooit in Italië was. Dit is misschien de reden waarom zijn stijl in vergelijking met zijn tijdgenoten niet neigde naar de renaissance.
Zijn naam 'non papa' is enigmatisch maar waarschijnlijk gegroeid uit een grapje. Het is helemaal niet zo dat hij die naam kreeg om zich te onderscheiden van paus Clemens VII. Noch is er reden aan te nemen dat men die bijnaam gaf om hem te onderscheiden van de dichter Jacobus Papa die te Ieper verbleef. Hij was een notoire dronkaard en waarschijnlijk slaat zijn bijnaam hierop.
Clemens verbleef voornamelijk in het Vlaams sprekend deel van het huidige België: Brugge, Antwerpen en Ieper. Hij was vaak te gast in steden die vandaag tot Nederland behoren: Leiden, Dordrecht en s'Hertogenbosch.
Hij stierf rond 1555.

Selectieve discografie als componist

Sacred Music in the renaissance Volume 1Sacred Music in the renaissance Volume 1 (2010)
oude muziek
The Tallis Scholars, Peter Philips, Gregorio Allegri, William Byrd, Josquin Desprez, Thomas Tallis, Tomás Luis de Victoria, Jacobus Clemens Non Papa (...)
Nowel, nowelNowel, nowel (2010)
oude muziek
Cécile Kempenaers, Samuel Scheidt, Encantar, Jacobus Clemens Non Papa, Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Tomás Luis de Victoria, Michaël Praetorius, Jacob Praetorius (...)
Vaet Jacobus - Missa Ego flos campiVaet Jacobus - Missa Ego flos campi (2009)
oude muziek
Cinquecento, Jacobus Vaet, Jacobus Clemens Non Papa
Song of songsSong of songs (2009)
oude muziek
Stile Antico, Jacobus Clemens Non Papa, Giovanni Pierluigi da Palestrina, Rodrigo de Ceballos, Tomás Luis de Victoria, Sebastian de Vivanco, Nicolas Gombert, Francisco Guerrero (...)
Reges TerraeReges Terrae (2007)
oude muziek
Nordic Voices, Nicolas Gombert, Francisco Guerrero, Pierre De Manchicourt, Cristóbal de Morales, Jacobus Clemens Non Papa
Pilgrimage to SantiagoPilgrimage to Santiago (2006)
barok, oude muziek
Elin Manahan Thomas, anoniem, Sir John Eliot Gardiner, Jacobus Clemens Non Papa, Guillaume Dufay, Orlandus Lassus, Cristóbal de Morales, Jean Mouton (...)
Clemens Non Papa - Priest and Bon VivantClemens Non Papa - Priest and Bon Vivant (2005)
oude muziek
Capilla Flamenca, La Caccia, Jacobus Vaet, Jacobus Clemens Non Papa
Mirabile mysteriumMirabile mysterium (2004)
oude muziek
An Van Laethem, Giaches De Wert, Jacobus Clemens Non Papa, anoniem, Jacobus Gallus, Sebastian Alfonso, Geronimo Luca, Peter Cornelius (...)
Het Antwerps liedboek 1544Het Antwerps liedboek 1544 (2004)
oude muziek
Els Van Laethem, Paul Rans, Jacobus Clemens Non Papa, Alexander Agricola
Tielman SusatoTielman Susato (2002)
oude muziek
Oltremontano, Jacobus Clemens Non Papa, Het Egidius Kwartet & Consort, Lupus Hellinck, anoniem, Tielman Susato, Jheronimus Vinders, Carolus Souliaert (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
'EndBeginning' (08.2012)
Jacobus Clemens Non Papa (03.2012)