Jacobus Clemens Non Papa

Categorie:componist
1510 - 1555

Korte beschrijving

Clemens non papa behoort tot de vierde generatie van de polyfonisten.

Biografie

Jacob Clemens werd rond 1510 geboren in de zuidelijke Nederlanden. Hij is een van de late vertegenwoordigers van de school van Vlaamse polyfonisten die de Europese muziek domineerde tijdens de renaissance.
Hij behoorde tot de vierde generatie van deze school. In tegenstelling tot vele van zijn tijdgenoten stelde Clemens zich behoudsgezind op en behield hij de introverte, beschouwende manier van comperen eigen aan zijn voorgangers.
Vele Vlaamse polyfonisten vertrokken reeds jong naar Italië en bleven er. Het is niet geweten of Clemens ooit in Italië was. Dit is misschien de reden waarom zijn stijl in vergelijking met zijn tijdgenoten niet neigde naar de renaissance.
Zijn naam 'non papa' is enigmatisch maar waarschijnlijk gegroeid uit een grapje. Het is helemaal niet zo dat hij die naam kreeg om zich te onderscheiden van paus Clemens VII. Noch is er reden aan te nemen dat men die bijnaam gaf om hem te onderscheiden van de dichter Jacobus Papa die te Ieper verbleef. Hij was een notoire dronkaard en waarschijnlijk slaat zijn bijnaam hierop.
Clemens verbleef voornamelijk in het Vlaams sprekend deel van het huidige België: Brugge, Antwerpen en Ieper. Hij was vaak te gast in steden die vandaag tot Nederland behoren: Leiden, Dordrecht en s'Hertogenbosch.
Hij stierf rond 1555.

Selectieve discografie als componist

Hoogtepunten in de kunst van de Franco-FlamandsHoogtepunten in de kunst van de Franco-Flamands (2018)
oude muziek
Huelgas ensemble, Jacobus Clemens Non Papa, Paul Van Nevel, Robert de Févin, Guillaume Dufay, Johannes Ockeghem, Josquin Desprez
Final favouritesFinal favourites (2017)
Klassiek
Vier Op 'n Rij - Flanders Recorder Quartet, Johann Sebastian Bach, Robert Parsons, Hugh Ashton, Costanzo Festa, Jacobus Clemens Non Papa, Matthew Locke, Jan Van Der Roost (...)
De Leidse Koorboeken vol. VDe Leidse Koorboeken vol. V (2014)
oude muziek
Egidius Kwartet & College, Heinrich Isaac, Jacobus Clemens Non Papa, Adriaen Willaert, Joachimus de Monte, Johannes Flamingus, Benedictus Appenzeller
From The Imperial CourtFrom The Imperial Court (2013)
oude muziek
Stile Antico, Thomas Tallis, Cristóbal de Morales, Josquin Desprez, Ludwig Senfl, Nicolas Gombert, Pierre De la Rue, Thomas Crecquillon (...)
Jacob ClementJacob Clement (2012)
oude muziek
Huelgas ensemble, Jacobus Clemens Non Papa
De Leidse Koorboeken Vol. IIIDe Leidse Koorboeken Vol. III (2012)
oude muziek
Egidius Kwartet & College, Jacobus Clemens Non Papa, Pierre Moulu, Johannes Lupi, anoniem, Jheronimus Vinders, Cornelius Canis, Josquin Desprez (...)
Philippe Rogier -Music from the Missae SexPhilippe Rogier -Music from the Missae Sex (2011)
oude muziek
Magnificat, Philippe Cave, Jacobus Clemens Non Papa, Philippe Rogier, Antonio De Cabezón
De Leidse Koorboeken vol.IIDe Leidse Koorboeken vol.II (2011)
oude muziek
Egidius Kwartet & College, Cristianus Hollander, Jacobus Clemens Non Papa, Josquin Baston, Johannes Lupi, Joachimus de Monte, Jean Richafort, Benedictus Appenzeller (...)
Clemens non Papa - Missa pro defunctisClemens non Papa - Missa pro defunctis (2011)
oude muziek
The Brabant Ensemble, Jacobus Clemens Non Papa, Stephen Rice
O, monde aveugleO, monde aveugle (2010)
Wereldmuziek, klassiek crossover, Jazz, oude muziek
Zefiro Torna, Els Van Laethem, Jowan Merckx, Philippe Laloy, Gwen Cresens, Vincent Noiret, Jurgen De bruyn, Liam Fennelly (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
From the Imperial Court (11.2014)
'EndBeginning' (08.2012)
Jacobus Clemens Non Papa (03.2012)