Revue Blanche

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal), hedendaagse muziek, repertoire
2010
Genre(s):romantiek, 20ste eeuw
Huidige/voormalige leden:Lore Binon, Anouk Sturtewagen, Kris Hellemans, Caroline Peeters

Biografie

SamenstellingLore Binon (sopraan), Kris Hellemans (altviool), Caroline Peeters (fluit), Anouk Sturtewagen (harp)

 Revue Blanche is een vocaal/instrumentaal kamermuziekensemble met een ongebruikelijke maar bijzonder kleurrijke bezetting: sopraan, fluit, altviool en harp. Sinds zijn oprichting in 2010 heeft het ensemble een indrukwekkend parcours afgelegd. Getuige hiervan is de Klara-award voor ‘Jonge Belofte 2013’.

Ze speelden reeds in grote cultuurhuizen als Flagey, Bozar, Concertgebouw Brugge, deSingel, Amuz, de Bijloke en Opéra de Lille en op prestigieuze festivals zoals Klarafestival Brussel, Klara in de Singel, Festival van Vlaanderen Gent en Vlaams-Brabant. Ze werkten samen met Zonzo Compagnie in het kader van Big Bang festival en zijn momenteel in volle voorbereiding voor de ambitieuze kindervoorstelling ‘Berberio’ rond Luciano Berio die in première zal gaan in Concertgebouw Brugge op 3 april 2016. 

De naam ‘Revue Blanche’ verwijst naar het literaire en artistieke tijdschrift ‘La Revue Blanche’ dat werd uitgegeven aan het einde van de 19e eeuw door toonaangevende politici en kunstenaars zoals Debussy, Proust en de Toulouse-Lautrec. De ‘Witte Revue' werd zo genoemd omdat de som van alle kleuren wit is en een wit ongeschreven blad openstaat voor alle meningen en stromingen, een idee dat volledig aansluit bij de esthetiek die de muzikanten voor ogen hebben. 

Het mag dan ook duidelijk zijn dat de ambitie van dit ensemble zich manifesteert op vele vlakken. Revue Blanche beperkt zich niet tot een louter klassieke aanpak maar koppelt deze aan andere actuele kunstuitingen. Naast de puur muzikale producties gaat er veel aandacht naar multidisciplinaire programma’s waarin o.a. documentaire, beeldende kunst, literatuur en elektronica worden verwerkt. Hierbij brengen ze het Europees muzikaal erfgoed uit verschillende stijlperiodes op een unieke wijze tot leven. 

Hun debuut-CD verschijnt in het najaar van 2015 en zal verdeeld worden door Warner Music. De titel ‘Shelter’ verwijst naar muziek die uitsluitend tijdens de Eerste Wereldoorlog gecomponeerd werd.

 

Selectieve discografie

MisiaMisia (2021)
Klassiek
Revue Blanche, Diverse componisten
ShelterShelter (2015)
Klassiek
Revue Blanche, Claude Debussy, Ivor Gurney, Enrique Granados, Hanns Eisler, Manuel De Falla, Maurice Ravel
Revue BlancheRevue Blanche
Klassiek
Revue Blanche, Diverse componisten

Verwante items in de databank

Nieuws:Verslag Staten Generaal van de Klassieke Muziek 2009 (04.12.2009)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Revue Blanche (01.12.2012)
Organisaties:Els & the Artists (management, muziekorganisaties, ondersteunende organisatie)