Kris Hellemans

Categorie:muzikant
1982
Genre(s):21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw, romantiek
Instrument(en):altviool
Huidig/voormalig lid van:Revue Blanche, Quatuor Alfama

Biografie

Kris Hellemans leerde op zesjarige leeftijd accordeon spelen. Enkele jaren later ontdekt hij de warme charme van de altviool en al snel ruilt hij de folkloristische accordeon hiervoor in. Nadat hij laureaat werd van Axion Classics, begint hij zijn studies aan het Lemmensinstituut bij Marc Tooten. Hij behaalt zijn Bachelordiploma in het conservatorium in Maastricht en zijn
meesterdiploma in Leuven, telkens met grootste onderscheiding. Hij volgde masterclasses bij onder andere Paul Silverthorne, Vladimir Mendelssohn, Paul Coletti, Andreyi Viytovich en Tabea Zimmermann en deed een specialisatiejaar bij Bruno Pasquier in Parijs.

Sinds 2006 is hij aanvoerder in het Symfonieorkest Vlaanderen en vervangt hij regelmatig in verscheidene Belgische orkesten zoals de vroegere Beethoven Academie, I Fiamminghi, het orkest van de Munt, het Collegium Instrumentale, Brussels Philharmonic...

Reeds tijdens zijn studies, gaat zijn aandacht in het bijzonder uit naar kamermuziek en voelt hij zich thuis in zowel het klassieke repertoire als de hedendaagse muziek. Met het strijkkwartet Bl!ndman strings (het huidigeArsis4) werd hij toegelaten aan het Orpheus Instituut in Gent. Hij is lid van het Alfamakwartet sinds 2008.
Kamermuziek masterclasses volgde hij onder andere met het Artemis Quartett, Quatuor Danel, Spiegel String Quartet, Heime Müller, Eberhard Feltz, Philippe Graffin, Jeroen Reuling, Roger Chase en Renaud Capuçon.

Selectieve discografie als medewerker

QuartettsatzQuartettsatz (2011)
20ste eeuw
Quatuor Alfama, Hugo Wolf, Anton Webern, Arnold Schönberg, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Piotr Iljitsj Tsjaikovski, Benjamin Britten, Jean Sibelius (...)
Revue BlancheRevue Blanche
Klassiek
Revue Blanche, Diverse componisten