Het Kamerorkest

Toon enkel: Het Kamerorkest, Collegium Instrumentale Brugense, BRYGGEN - Bruges Strings

Categorie:kamerorkest, ensemble
10.2009 - 2018
Genre(s):20ste eeuw, romantiek
Huidige/voormalige leden:Jan Devlieger, Ning Kam, Frans Vos

Korte beschrijving

Repertoire voor strijkorkest uit de late 19de en de 20ste eeuw.

Biografie

Het Kamerorkest is een strijkorkest dat zich voornamelijk toespitst op het repertoire vanaf de romantiek tot en met de 21ste eeuw. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan creaties van hedendaagse componisten.

Sinds 2007 leidt chef-dirigent Ivan Meylemans Het Kamerorkest. In samenspraak met Dirk Coutigny, intendant van Het Kamerorkest én het Symfonieorkest Vlaanderen, wist Meylemans aan de hand van uitgekiende concertprogramma's en uitstekende solisten uit binnen- en buitenland nieuwe wegen te bewandelen. Dankzij zijn begeesterde aanpak is Het Kamerorkest sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig strijkorkest dat diverse concertreeksen organiseert in Brugge, Gent en Ieper. Bovendien begeleidde Het Kamerorkest onder zijn leiding de finalisten van het Concours International de Saxophone ‘Adolphe Sax' in Dinant (november 2010) en was het te gast in diverse cultuurhuizen in Vlaanderen.

Samen met stervioliste Ning Kam, tweede laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001, gaat Het Kamerorkest vanaf 2011-2012 een nieuwe richting uit. Hierbij neemt de solist de rol van dirigent én solist op zich tijdens de tuttiwerken en solopassages. Ning Kam bewees reeds dat deze formule gewaardeerd wordt door het publiek én het orkest tijdens concertreeksen als ‘Distant Light' (november 2009) en ‘Kammersymphonie' (oktober 2010). Vanaf het concertseizoen 2011-2012 neemt zij dan ook de functie van artistiek leider van Ivan Meylemans over en zal ze samen met Dirk Coutigny de muzikale toekomst van Het Kamerorkest verder uitstippelen.

Het Kamerorkest kent een lange geschiedenis binnen de Vlaamse muziekcultuur. Meer dan 35 jaar droeg dit orkest de naam ‘Collegium Instrumentale Brugense'. Stichter-dirigent Patrick Peire gidste het orkest langsheen bijzonder mooie projecten waarbij hij zich voornamelijk toespitste op werken uit de barok en het classicisme. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd's, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan.
In 2007 werd de focus verschoven: muziek uit de vroege barok tot de periode van het classicisme werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode en hedendaagse muziek.

Sinds 2009-2010 engageert Het Kamerorkest zich voor een project dat de participatie van jongeren stimuleert tijdens concerten met klassieke muziek. Hiervoor werkt Het Kamerorkest nauw samen met leerkrachten muzikale opvoeding en esthetica van het Lyceum en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Ieper. Tijdens deze (muziek)lessen kunnen de leerlingen kennismaken met het repertoire van een strijkorkest en met het muzikale leven van een solist, dirigent of componist. Dankzij dit project leren jongeren klassieke muziek beter begrijpen en waarderen.

 (info: www.hetkamerorkest.be)

 

Selectieve discografie

G.P. Telemann - Johannes passionG.P. Telemann - Johannes passion (2015)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Georg Philipp Telemann
El Camino de Alma - de Weg van de ZielEl Camino de Alma - de Weg van de Ziel (2008)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Hilde Coppé, Noëlle Schepens, Ignace Michiels, Hans Ryckelynck, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), Gents Madrigaalkoor, Johan Duijck (...)
Telemann Georg Philipp - Complete Overtures, Vol. 2Telemann Georg Philipp - Complete Overtures, Vol. 2 (2007)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Georg Philipp Telemann, Patrick Peire
Telemann Georg Philipp - Complete Overtures, Vol. 1Telemann Georg Philipp - Complete Overtures, Vol. 1 (2006)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Patrick Peire
Henri-Jacques De Croes - MotettenHenri-Jacques De Croes - Motetten (2004)
classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Hendricus-Jacobus de Croes, Patrick Peire
Psalms from the Italian High BaroquePsalms from the Italian High Baroque (2004)
barok
Jan Van der Crabben, Caroline Stam, Greta De Reyghere, Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Giovanni Battista Pergolesi, Antonio Caldara, Francesco Durante (...)
Bach Carl Philipp EmanuelBach Carl Philipp Emanuel (2004)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Carl Philipp Emanuel Bach, Patrick Peire
Fiocco Joseph-Hector -  Missa solemnis  & motetsFiocco Joseph-Hector - Missa solemnis & motets (2003)
barok
Dirk Snellings, Werner van Mechelen, Jan Van der Crabben, Jan Van Elsacker, Hilde Coppé, Greta De Reyghere, Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis (...)
The Paris connectionThe Paris connection (2003)
Klassiek
Collegium Instrumentale Brugense
Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2Lexicon van de muziek in West-Vlaanderen 2 (2003)
20ste eeuw
Frank Coppieters, France Springuel, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), I Musici Fiamminghi, Symfonieorkest Vlaanderen, BRTN Filharmonisch Orkest, Filip Suys (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Collegium Instrumentale Brugense wordt Het Kamerorkest (14.10.2009)