El Camino de Alma - de Weg van de Ziel

Type:album
Formaat:CD
Componist(en):Johan Duijck
Uitvoerder(s):Hilde Coppé, Noëlle Schepens, Ignace Michiels, Hans Ryckelynck, Collegium Instrumentale Brugense, Vlaams Radiokoor (VRK), Gents Madrigaalkoor
Dirigent(en):Johan Duijck
Label(s):Phaedra
Label code:92054
Distributeur:Codaex
Releasedatum:01.2008
Aanwezig in Muziekcentrumja
Plaatsingsnummer:001732
Genre(s):20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags

Track-info

El Camino del Alma:
Alma de la Música
Cantar del Alma
Alma, búscate en Mi

Perscommentaren

Krachtige beeldende muziek met intrigerende vocale en instrumentale partijen. Dat is het drieluik De weg van de ziel (El camino del alma) van de hedendaagse in België actieve Johan Duijck. De teksten, afkomstig van mystieke dichters uit de Spaanse renaissance hebben deze componist/dirigent geïnspireerd tot indringende passages met overweldigende climaxen en tot intieme momenten van reflectie. Grote golfbewegingen, kleine rimpelingen, een plots doorbrekende pianopartij, een milde vocale solo, Duijck blijft alsmaar verrassen. Zijn stijl is een destillaat van die van Pårt, Taverner, Britten en andere illustere voorgangers, maar daarnaast beschikt Duijck over voldoende eigenheid om deze grootse werken bestaansrecht te geven. De uitvoering, op drie locaties opgenomen onder Duijck zelf, met Vlaamse krachten, waaronder het Vlaams Radiokoor en het Gents Madrigaalkoor, staat als een huis. Net als de registratie zelf.
(Rudolf Nammensma, Leeuwarder Courant)

We kennen Johan Duijck als dirigent van het Vlaams Radio Koor, maar net als zijn illustere voorganger daar - Vic Nees - is ook Johan Duijck een getalenteerde componist. Deze cd bevat een drieluik van groots opgezette composities, geschreven tussen 1996 en 2005, die alledrie zettingen zijn van teksten van Spaanse mystieke dichters en hier samengebracht als El camino del alma. Samen bestrijken ze ook drie verschillende types van bezettingen: 'Alma de la musica' is voor koor en orkest, 'Cantar del alma' voor koor en piano en 'Alma, búscate en mi' voor koor en orgel. Als componist van werken met een uitgesproken spiritueel en in dit geval zelfs mystiek karakter, sluit Duijck zich aan bij een lange lijst van hedendaagse componisten als Pärt, Gorecki en Tavener. Het mag gezegd zijn dat in dat lijstje de muziek van Duijck niet uit de toon valt. Zijn schriftuur is trefzeker, de stijl is rijk geschakeerd en divers, van meditatieve passages tot vrij stuwende, ritmische, soms wat repetitieve motieven. Heel mooi is hoe Duijck de instrumenten een soort vrije rol geeft: beweeglijkheid die mooi aanvult bij de statische toon van het koor. Een sterk werk van eigen bodem dat de talrijke liefhebbers van dit spirituele soort hedendaagse muziek zeker zal aanspreken.
(Maarten Beirens, De Standaard, 19.02.08, p. 32)

****
Op teksten van mystieke dichters uit de Spaanse zestiende eeuw, de 'gouden eeuw', componeerde de hispanofiel Duijck een werk dat ook muzikaal sterk spiritueel getint is.
Hij bevindt zich daarmee gewild of ongewild in het gezelschap van componisten als Pärt, Gorecki en Taverner. En niet alleen naar de geest, maar ook technisch kan hij zich met hen alleszins meten. Hevige climaxen, intieme momenten, orkestraal geweld, verstilde soli, met groot gemak geeft hij alles zijn plaats. Echt zweverig wordt het nergens, en zijn tonale muziek, hoe eigentijds ook, is voor een groot publiek genietbaar.
(Frits Ham, Luister voorjaar 2008, 05.2008)

een 9 in Crescendo
A l'instar du 36e, qui l'avait vu s'asseoir au clavier, ce 54e volume de la collection "In Flander's Fields" voit s'illustrer avec brio Duijck le créateur autant que Duijck l'interprète. Ses troupes communient à son oeuvre avec une infinie d'âme, qui nous la rend attachante.
(Olivier Vrins, nr. 94 zomer 2008, p. 50)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Johan Duijck (08.2008)
Duijck (04.2008)
Johan Duijck (02.2008)
El camino del alma (01.2008)