Het Kamerorkest

Toon enkel: Het Kamerorkest, Collegium Instrumentale Brugense

Categorie:kamerorkest, ensemble
10.2009
Genre(s):20ste eeuw, romantiek
Huidige/voormalige leden:Jan Devlieger, Ning Kam, Frans Vos

Korte beschrijving

Repertoire voor strijkorkest uit de late 19de en de 20ste eeuw.

Biografie

Het Kamerorkest is een strijkorkest dat zich voornamelijk toespitst op het repertoire vanaf de romantiek tot en met de 21ste eeuw. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan creaties van hedendaagse componisten.

Sinds 2007 leidt chef-dirigent Ivan Meylemans Het Kamerorkest. In samenspraak met Dirk Coutigny, intendant van Het Kamerorkest én het Symfonieorkest Vlaanderen, wist Meylemans aan de hand van uitgekiende concertprogramma's en uitstekende solisten uit binnen- en buitenland nieuwe wegen te bewandelen. Dankzij zijn begeesterde aanpak is Het Kamerorkest sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig strijkorkest dat diverse concertreeksen organiseert in Brugge, Gent en Ieper. Bovendien begeleidde Het Kamerorkest onder zijn leiding de finalisten van het Concours International de Saxophone ‘Adolphe Sax' in Dinant (november 2010) en was het te gast in diverse cultuurhuizen in Vlaanderen.

Samen met stervioliste Ning Kam, tweede laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001, gaat Het Kamerorkest vanaf 2011-2012 een nieuwe richting uit. Hierbij neemt de solist de rol van dirigent én solist op zich tijdens de tuttiwerken en solopassages. Ning Kam bewees reeds dat deze formule gewaardeerd wordt door het publiek én het orkest tijdens concertreeksen als ‘Distant Light' (november 2009) en ‘Kammersymphonie' (oktober 2010). Vanaf het concertseizoen 2011-2012 neemt zij dan ook de functie van artistiek leider van Ivan Meylemans over en zal ze samen met Dirk Coutigny de muzikale toekomst van Het Kamerorkest verder uitstippelen.

Het Kamerorkest kent een lange geschiedenis binnen de Vlaamse muziekcultuur. Meer dan 35 jaar droeg dit orkest de naam ‘Collegium Instrumentale Brugense'. Stichter-dirigent Patrick Peire gidste het orkest langsheen bijzonder mooie projecten waarbij hij zich voornamelijk toespitste op werken uit de barok en het classicisme. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd's, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan.
In 2007 werd de focus verschoven: muziek uit de vroege barok tot de periode van het classicisme werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode en hedendaagse muziek.

Sinds 2009-2010 engageert Het Kamerorkest zich voor een project dat de participatie van jongeren stimuleert tijdens concerten met klassieke muziek. Hiervoor werkt Het Kamerorkest nauw samen met leerkrachten muzikale opvoeding en esthetica van het Lyceum en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Ieper. Tijdens deze (muziek)lessen kunnen de leerlingen kennismaken met het repertoire van een strijkorkest en met het muzikale leven van een solist, dirigent of componist. Dankzij dit project leren jongeren klassieke muziek beter begrijpen en waarderen.

 (info: www.hetkamerorkest.be)

 

Selectieve discografie

Collegium Instrumentale BrugenseCollegium Instrumentale Brugense (2002)
barok, classicisme, romantiek
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis
Henry Purcell. O God, the King of GloryHenry Purcell. O God, the King of Glory (2002)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Henry Purcell, Patrick Peire
Vivaldi Antonio - Concerti con molti istromentiVivaldi Antonio - Concerti con molti istromenti (2001)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Antonio Vivaldi, Patrick Peire
Telemann - Concerti a due, tre e quattroTelemann - Concerti a due, tre e quattro (2000)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Georg Philipp Telemann, Patrick Peire
Bach Johann Sebastian - Missae Breves BWV 233-236Bach Johann Sebastian - Missae Breves BWV 233-236 (2000)
barok
Wilke Te Brummelstroete, Greta De Reyghere, James Gilchrist, Jan Van der Crabben, Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Johann Sebastian Bach, Patrick Peire (...)
Francis Poulenc - Gabriel FauréFrancis Poulenc - Gabriel Fauré (2000)
20ste eeuw
Hilde Coppé, Jan Van der Crabben, Ignace Michiels, Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Françis Poulenc, Gabriel Fauré, Patrick Peire (...)
Handel Georg Friedrich - Delirio amororsoHandel Georg Friedrich - Delirio amororso (1999)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Deborah York, Georg Friedrich Händel, Patrick Peire
Joseph Ryelandt  - Sacred choral worksJoseph Ryelandt - Sacred choral works (1998)
20ste eeuw
Greta De Reyghere, Ignace Michiels, Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Joseph Ryelandt, Patrick Peire
Uns ist ein Kind geborenUns ist ein Kind geboren (1998)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Johann Kuhnau, Gottfried August Homilius, Gottfried Heinrich Stölzel, Friedrich Ludwig Benda, Patrick Peire
Feestelijk KlassiekFeestelijk Klassiek (1997)
classicisme, barok
Manu Mellaerts, Patrick Peire, Johann Wilhelm Hertel, Collegium Instrumentale Brugense, Dirk Vermeulen, Johann Christian Bach, Carlos Bruneel, Carl Stamitz (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Collegium Instrumentale Brugense wordt Het Kamerorkest (14.10.2009)