Het Kamerorkest

Toon enkel: Het Kamerorkest, Collegium Instrumentale Brugense

Categorie:kamerorkest, ensemble
10.2009
Genre(s):20ste eeuw, romantiek
Huidige/voormalige leden:Jan Devlieger, Ning Kam, Frans Vos

Korte beschrijving

Repertoire voor strijkorkest uit de late 19de en de 20ste eeuw.

Biografie

Het Kamerorkest is een strijkorkest dat zich voornamelijk toespitst op het repertoire vanaf de romantiek tot en met de 21ste eeuw. Daarbij wordt bijzondere aandacht besteed aan creaties van hedendaagse componisten.

Sinds 2007 leidt chef-dirigent Ivan Meylemans Het Kamerorkest. In samenspraak met Dirk Coutigny, intendant van Het Kamerorkest én het Symfonieorkest Vlaanderen, wist Meylemans aan de hand van uitgekiende concertprogramma's en uitstekende solisten uit binnen- en buitenland nieuwe wegen te bewandelen. Dankzij zijn begeesterde aanpak is Het Kamerorkest sindsdien uitgegroeid tot een veelzijdig strijkorkest dat diverse concertreeksen organiseert in Brugge, Gent en Ieper. Bovendien begeleidde Het Kamerorkest onder zijn leiding de finalisten van het Concours International de Saxophone ‘Adolphe Sax' in Dinant (november 2010) en was het te gast in diverse cultuurhuizen in Vlaanderen.

Samen met stervioliste Ning Kam, tweede laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd 2001, gaat Het Kamerorkest vanaf 2011-2012 een nieuwe richting uit. Hierbij neemt de solist de rol van dirigent én solist op zich tijdens de tuttiwerken en solopassages. Ning Kam bewees reeds dat deze formule gewaardeerd wordt door het publiek én het orkest tijdens concertreeksen als ‘Distant Light' (november 2009) en ‘Kammersymphonie' (oktober 2010). Vanaf het concertseizoen 2011-2012 neemt zij dan ook de functie van artistiek leider van Ivan Meylemans over en zal ze samen met Dirk Coutigny de muzikale toekomst van Het Kamerorkest verder uitstippelen.

Het Kamerorkest kent een lange geschiedenis binnen de Vlaamse muziekcultuur. Meer dan 35 jaar droeg dit orkest de naam ‘Collegium Instrumentale Brugense'. Stichter-dirigent Patrick Peire gidste het orkest langsheen bijzonder mooie projecten waarbij hij zich voornamelijk toespitste op werken uit de barok en het classicisme. Een zeer uitgebreide en gevarieerde discografie met meer dan veertig cd's, die zowel gekende als minder gekende componisten en muziekwerken bevatten, getuigt van zijn creatieve en succesvolle loopbaan.
In 2007 werd de focus verschoven: muziek uit de vroege barok tot de periode van het classicisme werd meer en meer vervangen door muziek uit de romantische periode en hedendaagse muziek.

Sinds 2009-2010 engageert Het Kamerorkest zich voor een project dat de participatie van jongeren stimuleert tijdens concerten met klassieke muziek. Hiervoor werkt Het Kamerorkest nauw samen met leerkrachten muzikale opvoeding en esthetica van het Lyceum en de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord van Ieper. Tijdens deze (muziek)lessen kunnen de leerlingen kennismaken met het repertoire van een strijkorkest en met het muzikale leven van een solist, dirigent of componist. Dankzij dit project leren jongeren klassieke muziek beter begrijpen en waarderen.

 (info: www.hetkamerorkest.be)

 

Selectieve discografie

Trumpet ConcertosTrumpet Concertos (1994)
barok, classicisme
Manu Mellaerts, Patrick Peire, Joseph Haydn, Collegium Instrumentale Brugense, Johann Wilhelm Hertel, Georg Philipp Telemann, Johann Nepomuk Hummel, Leopold Mozart (...)
Symphonia FlandriaeSymphonia Flandriae (1994)
classicisme, barok
Collegium Instrumentale Brugense, Patrick Peire, Pieter van Maldere, Willem-Gommaar Kennis
Rossini Gioachino - TancrediRossini Gioachino - Tancredi (1994)
opera, romantiek
Ewa Podles, Sumi Jo, Stanford Olsen, Pietro Spagnoli, Anna Maria Di Micco, Lucretia Lendi, Collegium Instrumentale Brugense, Ewald Demeyere (...)
Van Maldere Pieter - SymphoniaeVan Maldere Pieter - Symphoniae (1993)
classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Pieter van Maldere, Patrick Peire
Gloria FlandriaeGloria Flandriae (1993)
20ste eeuw, romantiek, oude muziek, classicisme
Currende, Concerto Palatino, Wim Becu, Herman Stinders, Collegium Instrumentale Brugense, Gaggini strijkkwartet, Symfonieorkest van de BRTN, ChampdAction (...)
Gluck - Orphee et EurydiceGluck - Orphee et Eurydice (1993)
barok
Collegium Instrumentale Brugense, Ewa Podles, Raphaëlle Farman, Marie-Noëlle De Callatay, Philippe Benoit, Dirk Lippens, Capella Brugensis, Christoph Willibald Von Gluck (...)
Fluitconcerti uit Mozarts tijdFluitconcerti uit Mozarts tijd (1992)
classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Eric Dequeker, François Devienne, Frantisek Benda, Franz Danzi, Patrick Peire
Feest in de kathedraalFeest in de kathedraal (1992)
barok, classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Joseph-Hector Fiocco, Patrick Peire
Concerti FlandriaeConcerti Flandriae (1991)
classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Dirk Lippens, Philippe Benoit, Hendricus-Jacobus de Croes, Willem De Fesch
Mozart in AntwerpenMozart in Antwerpen (1991)
classicisme
Collegium Instrumentale Brugense, Capella Brugensis, Willem Jacob Jozef Kennis, Patrick Peire

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Collegium Instrumentale Brugense wordt Het Kamerorkest (14.10.2009)