Jeroen Van Herzeele

Toon enkel: Jeroen Van Herzeele, Jeroen Van Herzeele Quartet

Categorie:muzikant, groep / artiest
13.09.1965
Genre(s):Jazz, free & experimental jazz
Instrument(en):saxofoon, tenorsaxofoon
Contact van:Jeroen Van Herzeele Quartet, Barcella / Van Herzeele duo
Huidig/voormalig lid van:Greetings from Mercury, Ben Sluijs Quartet, Baba Sissoko Ensemble, Jeroen Van Herzeele Quartet, Barcella / Van Herzeele duo, Gratitude Trio, Alice's 5 Moons, The Unplayables, Mâäk

Korte beschrijving

Jeroen Van Herzeele maakt deel uit van die groep jazzmusici die aan het begin van de jaren negentig de Belgische jazz een nieuw élan gaven.

Biografie

Tenorist Jeroen Van Herzeele houdt niet van stilstand. De man is gepokt en gemazeld in de klassieke jazz, volgde lessen aan de Antwerpse Jazz Studio bij onder anderen Dave Pike en John Ruocco en volgde in de VS workshops bij Joe Lovano en Dave Liebman, maar vandaag haalt hij zijn voldoening elders.

In de acid-jazz-rock-rap van zijn band Greetings from Mercury, bijvoorbeeld, in het Ornetteske kwartet van Ben Sluijs en de Afrikaanse karavaan van Mâäk’s Spirit. Daarnaast speelt en speelde hij met onder anderen Toots Thielemans, Chris Joris Experience, Philip Catherine, Act Big Band, Octurn, Nathalie Loriers Quartet en Kris Defoort & Dreamtime.

Zijn trektochten binnen en buiten de jazz brachten hem naar Syrië, Libanon, Koeweit, Canada, de VS, en grote delen van Europa en Afrika.

In 1999 ontving Van Herzeele de Django d’Or-prijs, die elk jaar wordt toegekend aan een jonge uitmuntende jazzmuzikant, en de Louis Paul Boon-prijs voor zijn hele oeuvre.

Naarmate de muziek van Van Herzeele aan maturiteit wint, lijkt ze zich steeds dieper een weg doorheen het werk van John Coltrane te graven. Met de erfenis van de laatste muzikale periode van Coltrane (denk aan opnames als Interstellar Space, Meditations of Stellar Regions) als uitgangspunt, klinkt zijn nieuwste kwartet echter brandend actueel. De concerten van deze energieke band pakken steeds behoorlijk overdonderend uit. En als je weet dat je te maken hebt met muzikanten die muziek beschouwen als een work in progress, dan mag het niet verbazen dat ook elk optreden weer een nieuwe belevenis is. Maar telkens is één ding vanaf de eerste noot zonneklaar: hier staat een internationale band die wereldklasse uitademt.


(c) Bart Cornand en JazzLab Series 2009

Selectieve discografie

Da MoDa Mo (2009)
Jazz, free & experimental jazz
Jeroen Van Herzeele Quartet

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2011Belgian Jazz 2011 (2011)
Jazz
Diverse uitvoerders
Jazztublieft! / Vol. 3Jazztublieft! / Vol. 3 (2009)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Jeroen Van Herzeele (03.2010)
De bende van de miljardair (bis) (17.02.2010)
The secret jazz festivals (15.09.2009)
Flemish Jazz Meeting, Bruges, Belgique, 4 & 5/09 (12.09.2009)
Te Gast - Jeroen Van Herzeele (06.2009)
In de ban van John Coltrane (03.02.2009)
Flemish Jazz Meeting 2009 (2009)
Hommage aan Belgische pioniers (26.08.2004)
Experimentele muziek en jazzy nieuwigheden (26.02.2003)