Barcella / Van Herzeele duo

Categorie:groep / artiest
Genre(s):free & experimental jazz
Huidige/voormalige leden:Jeroen Van Herzeele, Giovanni Barcella

Korte beschrijving

Dit duo is een ontmoeting en samenwerking tussen twee vrienden, om het magische gesprek te voeren dat muziek is en blijft.

Biografie

De Italiaans-Gentse drummer Giovanni Barcella en eeuwige dissident laveert tussen drums, poëzie, vrije improvisatie en experimenteel theater. Hij heeft een groot hart voor alle oprechte en tegendraadse vormen van zoekende muziek en presenteert zijn eigen combattieve jazz in een tijd waarin, volgens hemzelf, overal wordt toegegeven aan betekenisloze muzak.

Jeroen Van Herzeele is gepokt en gemazeld in de klassieke jazz. Hij maakt deel uit van die groep musici die aan het begin van de jaren negentig de Belgische jazz een nieuw élan gaven. Zijn projecten werden met de jaren steeds kleurrijker, van acidjazzrock bij Greetings for Mercury via de Afrikaanse karavaan van Mäâk’s Spirit tot de gelaagde muziekromans van Kris Defoort. Stilaan kwam één constante naar boven: zijn voorliefde voor de free van de late John Coltrane. Een liefde die hij deelt met Barcella.

De duoplaat van Van Herzeele en Barcella ontstond tijdens hun wekelijkse sessies in de Gentse jazzclub El Negocito. Daarop tonen ze wat twee intuïtieve en onderlegde muzikanten in elkaar kunnen aanwakkeren: ze fluisteren, schuifelen, krabben en schreeuwen de voegen uit de muren, zonder daarbij de zin voor dosering en spanningsbogen te verliezen. Even uitputtende als spannende muziek.

(c) Frederik Goossens voor de Belgian Jazz Meeting 2011

Selectieve discografie

Monday Sessions live at El NegocitoMonday Sessions live at El Negocito (2009)
free & experimental jazz
Barcella / Van Herzeele duo