Jeroen Van Herzeele Quartet

Toon enkel: Jeroen Van Herzeele Quartet, Jeroen Van Herzeele

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Jeroen Van Herzeele, Giovanni Barcella, Fabian Fiorini, Jean-Jacques Avenel

Korte beschrijving

Jeroen Van Herzeele gaat eindelijk voluit voor zijn grootste liefde: muziek in de traditie van de late John Coltrane. Muziek die een haast mystiek verlangen uitschreeuwt, muziek die innerlijk kookt als lava maar toch een grote sereniteit uitstraalt.

Biografie

Jeroen Van Herzeele maakte deel uit van die jonge groep jazzmusici die aan het begin van de jaren negentig de Belgische jazz een nieuw élan wilden geven, weg van het goedbedoelde amateurisme.

Naarmate de muziek van Van Herzeele aan maturiteit wint, lijkt hij zich steeds dieper een weg doorheen het werk van Coltrane te graven. Diens spiritueel geïnspireerde en eindeloos consequente zoektocht naar de fundamenten van de muziek zijn voor Van Herzeele steeds een toetssteen geweest. Zijn geest waart door het nieuwe kwartet dat Van Herzeele op vraag van het laatzomerfestival Jazz In 't Park in Gent kwam presenteren. Het is een internationale band geworden die wereldklasse uitademt.

Fabian Fiorini is een uitermate virtuoze en originele pianist. Zijn achtergrond reikt van klassiek over jazz en etnische muziek.

Italiaan Giovanni Barcella speelt vol Italiaanse passie en heeft een groot hart voor alle oprechte en tegendraadse vormen van muziek.

Bassist Jean-Jacques Avenel is een van de sterkhouders van de vrij gespeelde jazz in Frankrijk. Deze autodidact debuteerde in 1972 en speelde sindsdien bij groten als Noah Howard, Frank Wright of Steve Waring. Sedert 1981 maakte hij ook deel uit van het internationale sextet van Steve Lacy. Avenel is een natuurlijke muzikant met een opvallend trefzekere toon.

De doelmatigheid en kracht waarmee deze band speelt, is indrukwekkend. Het kwartet is vaak minder geïnteresseerd in harmonie, melodie of ritme, maar gebruikt volume, textuur, toonkleur en de interesse voor geluid op zich als basis voor improvisatie. Zelf zegt Jeroen over zijn nieuwe kwartet: "Vier muzikanten gebruiken hun muzikale ervaring en cultuur om een eigen klank te zoeken rond vrije en lyrische thema's. Ze improviseren met motieven, permutaties, intervallen, twaalftonenstelsel, serialisme, polyritmiek, klankkleur en andere parameters uit de geïmproviseerde muzikale taal."

(c) JazzLab Series 2009

Selectieve discografie

Da MoDa Mo (2009)
Jazz, free & experimental jazz
Jeroen Van Herzeele Quartet

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2011Belgian Jazz 2011 (2011)
Jazz
Diverse uitvoerders
Jazztublieft! / Vol. 3Jazztublieft! / Vol. 3 (2009)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Flemish Jazz Meeting 2009, IIIe ├ędition (26.10.2009)