Brazzaville

Toon enkel: Brazzaville, BRZZVLL

Categorie:groep / artiest
2006 - 2010
Genre(s):Jazz, soul & funk
Huidige/voormalige leden:Vincent Brijs, Geert Hellings, Jan Willems, Nicolas Rombouts, Andrew Claes, Maarten Moesen, Amel Serra Garcia

Korte beschrijving

Antwerpse funkjazz-formatie en winnaar van Jong Jazztalent Gent 2007. In 2010 kreeg de groep noodgedwongen een nieuwe naam die gelukkig precies hetzelfde wordt uitgesproken: BRZZVLL.

Biografie

Brazzaville speelt al een paar jaren samen en heeft in die tijd een hechte, compacte en aanstekelijke sound ontwikkeld. Dit septet speelt een verteerbare en dansbare mix van seventies jazz en funk in de geest van Sly Stone en Herbie Hancocks Headhunters. Hun repertoire bestaat echter grotendeels uit eigen composities, meestal van de hand van bandleader en baritonsaxofonist Vincent Brijs.

Stevige grooves staan centraal, maar ook als solisten weten ze te overtuigen. Vooral de tandem van saxofonisten Brijs en Andrew Claes speelt geïnspireerde riffs en licks die staan als een huis, maar ook de funky orgelklanken van toetsenist Jan Willems stuwen deze band vooruit. Een groep met de overtuigingskracht en sexy uitstraling van rockers die ongetwijfeld een erg breed publiek aanspreekt. Zelfs Minister Bert Anciaux deed een beroep op Brazzaville om de uitreiking van de Cultuurprijzen een feestelijk tintje te geven.
In 2007 wonnen ze de wedstrijd Jong Jazztalent Gent, opgezet door Duvel Moortgat, Blue Note Records Festival en JazzLab Series. Hun prijzenpakket bestaat onder andere uit een concert op het Blue Note Records Festival editie 2008 en een tournee bij JazzLab Series.

(c) JazzLab Series 2008

Selectieve discografie

WaihoWaiho (2017)
Jazz
BRZZVLL
First let's dance (a 'Nuff Said celebration)First let's dance (a 'Nuff Said celebration) (2016)
Afrikaans, Jazz
BRZZVLL
EnginesEngines (2014)
Jazz, soul & funk
BRZZVLL
PolemicalsPolemicals (2013)
Jazz, fusion
BRZZVLL
Happy life creatorHappy life creator (2010)
soul & funk, Jazz
BRZZVLL
Days of thunder, days of graceDays of thunder, days of grace (2008)
Jazz
Brazzaville