Flanders Trumpet Quartet

Categorie:ensemble
Genre(s):barok, oude muziek, 21ste eeuw / hedendaags
Huidige/voormalige leden:Wim Stas, Steven Bossuyt, Peter Lejaeghere, Alain Roelant

Korte beschrijving

Trompetkwartet waarvan het uitgebreide repertoire ongeveer alle stijlperioden omvat.

Biografie

Samenstelling: Peter Lejaeghere, Alain Roelant, Wim Stas en Steven Bossuyt 

Het "Flanders Trumpet Quartet" is een dynamisch ensemble bestaande uit vier talentrijke trompettisten: Alain Roelant, Peter Lejaeghere, Steven Bossuyt en Wim Stas. Zij vormen het hart van het "Flanders Trumpet Choir", opgericht door Alain Roelant. Het ligt in hun bedoeling het uitgebreide repertoire en de talrijke mogelijkheden van de trompet aan het publiek voor te stellen.

Daarbij promoten ze het "elegante" trompetspel en wordt grote aandacht besteed aan de authenticiteit van visie en stijl. En dit betekent heel wat, want het repertoire omvat zowat alle stijlperiodes. Naast werken uit de renaissance en barok, worden ook composities uit deze eeuw belicht. Het ensemble creëerde trouwens reeds speciaal voor hen geschreven composities, o.a. van Daan Manneke, J. Van Landeghem, Ch. Camilleri, Frank Nuyts, Paul Van Hooff, Johan Favoreel, Ch.A. Wouters, J. Huylebroeck, R. Decancq.

De basisbezetting van vier trompetten, het "Flanders Trumpet Quartet", kan naargelang de programmakeuze uitgebreid worden tot twaalf en aangevuld worden met piano, orgel, percussie, synthesizer, koor en orkest.

Ook beschikt het trompet-ensemble over een merkwaardig instrumentenpatrimonium. Naast de gewone trompet in verschillende toonaarden en de piccolotrompet maken zij gebruik van flügelhorn, cornet en zelfs thebaanse trompet. Ook de baroktrompet en de bastrompet zijn vertegenwoordigd.

Selectieve discografie

ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)