Alain Roelant

Categorie:muzikant, artistiek leider
Genre(s):Klassiek, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):trompet, cornet à pistons
Huidig/voormalig lid van:Flanders Trumpet Quartet

Biografie

Alain Roelant studeerde trompet, cornet en kamermuziek aan het Conservatorium van Bergen. Hij volgde meestercursussen bij P. Thibaud, R. Quinque, Ph. Jones en Maurice André.

Hij speelde in het Nationaal Orkest van België en trad op als solist met verschillende orkesten en ensembles, o.a. Sinfonia, Capella Magna Europea, Brabantsch Muzykcollegie, Symfonisch Orkest van Constanta, I Fiamminghi, Filharmonisch Orkest van Boekarest, Oratorio, Prima La Musica, Orchestre Royal de Chambre du Wallonie enz…

Roelant was een veel gevraagd docent voor meestercursussen in o.m. Frankrijk, Zwitserland, Japan, Roemenië, Malta,...  In het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Antwerpen had hij gedurende 5 jaar een schitterende trompetklas geleid. Alain Roelant was gastdocent aan de Musikhochschule te Luzern.

Ook op het gebied van kamermuziek was hij zeer actief: zo richtte hij zelf een aantal ensembles op om de rijke mogelijkheden van de trompet door de eeuwen heen te illustreren: het Duo All’Armi (trompet en orgel) het Trio All’Armi (zang, trompet en orgel), het Flanders Trumpet Choir en Camerata con Corde.

 

De muziekuitgeverij “Metropolis” te Antwerpen, geeft een unieke reeks partituren uit voor trompet in diverse bezettingen, samengesteld door Alain Roelant. Deze reeks is terug te vinden onder de titel ‘Alain Roelant Brass Collection’

 

Alain Roelant overleed op 22.03.2011

Selectieve discografie

A tribute to Felix Mendelssohn-BartholdyA tribute to Felix Mendelssohn-Bartholdy (2008)
romantiek
Liebrecht Vanbeckevoort, Felix Mendelssohn-Bartholdy, Alain Roelant
Original arias for soprano, trumpet and organOriginal arias for soprano, trumpet and organ (1991)
barok
Jan Van Landeghem, Alain Roelant, Marie-Noëlle De Callatay, Pater Damian Stachowicz, Alessandro Melani, Alessandro Scarlatti, Henry Purcell, Aldrovandini (...)

Selectieve discografie als medewerker

ContrumporaryContrumporary (2000)
20ste eeuw
Flanders Trumpet Quartet, Peter Lejaeghere, Marc Van Cleemput, Raymond Decancq, Jan Van Landeghem, Jan Huylebroeck, Frank Nuyts, Christian-Adolphe Wauters (...)