I Have a Tiger Records eert Belgische cultplaat

Dit is een gearchiveerd bericht

18.04.2013

Invloedrijke albums die een hedendaagse remake krijgen: Britse muziekbladen als Q en Mojo pakken er graag mee uit, Record Store Day heeft elk jaar enkele tributeplaten in de aanbieding en de Amerikaanse zanger Beck heeft er zelfs een speciale 'Record Club' voor opgericht. Met Copy of 98, A Tribute to Dead Man Ray's Berchem heeft het Antwerpse I Have A Tiger Records een Belgische primeur te pakken.

Dead Man Ray ontstond in 1996 toen graficus Daan Stuyven en gitarist Rudy Trouvé elkaar ontmoetten op een dronken trouwfeest. Stuyven had tussen 1988 en 1993 al enkele popgroepen opgericht (waaronder Running Cow en Volt) maar was na die periode uitsluitend actief als graficus. Rudy Trouvé was pas een jaar eerder uit dEUS gestapt en legde zich sindsdien toe op elfendertig andere bands en projecten. Drummer Herman Houbrechts (Nemo) en gitarist Elko Blijweert (Kiss My Jazz) werden mee aan boord gehesen en Dead Man Ray was geboren.

Redenen waarom Dead Man Ray's debuutplaat anno 2013 op een piédestal wordt gezet, moeten niet ver gezocht worden. Bovenal staat de plaat vol prachtige songs, daarover was de Belgische pers behoorlijk unaniem. "Dit debuut krijgt, na enkele draaibeurten, zelfs de allure van een classic", concludeerde Dirk Steenhaut al meteen in De Morgen. Daarnaast was Berchem behoorlijk uniek omdat ze op een onconventionele manier tot stand kwam: ellenlange jams werden opgenomen in de "Ghosttown" home-studio van Geert Vanbever, op een eenvoudige homecomputer verknipt tot songs en topproducer Wouter Van Belle en de Sherman Filterbank gaven de opnames een bijzondere klankkleur. Vandaag de dag een weinig opzienbarend procédé, in 1998 niets minder dan een kleine revolutie. Singles als Beegee, Inc. en Chemical kregen op Studio Brussel heel wat airplay, het nieuwe geluid van Dead Man Ray joeg een frisse wind door de Belgische popmuziek en hun werkwijze werd gemeengoed.

'Berchem' is inmiddels 15 jaar oud (een kristallen jubileum!) en Dead Man Ray ligt al 10 jaar in het vriesvak. Een hele generatie jongeren kent Daan vooral als auteur van eigenzinnige, hyperkinetische elektropophits, terwijl de andere groepsleden zich met tal van andere projecten voornamelijk tot een kleiner nichepubliek richten.

Bij het Antwerpse I Have A Tiger Records ontstond vorig jaar het idee voor een hommage aan dit bijzondere album en de Belgian Internet Recording Klub werd snel bereid gevonden om het project mee uit te werken. Jonge bands van vandaag én enkele generatiegenoten van Daan & co kregen carte blanche en namen elk één nummer uit de plaat voor hun rekening. Hoewel de stilistische verschillen soms erg groot zijn blijft de kern van elke song ook in de gecoverde versie overeind.

You Raskal You's versie van "Copy of '78" is de eerste single om Copy of 98, A Tribute to Dead Man Ray's Berchem te promoten. De videoclip kan je hieronder bekijken.
De cd wordt verdeeld door V2 en ligt vanaf nu in de winkelrekken en op iTunes. De volledige plaat kan ook beluisterd worden op de 3voor12 Luisterpaal.

Live presentatie volgt op 28 april in Trix en op 24 mei in Club Permeke in Antwerpen.

Meer info op ihaveatiger.com

Verwante items in de databank

Personen/groepen:Dead Man Ray (groep / artiest)
Releases:Copy of 98
Berchem

Terug Meer nieuws