Elko Blijweert

Categorie:muzikant
08.12.1976
Genre(s):pop, Rock / Alternative, improvisatie / experimenteel, Jazz
Instrument(en):gitaar, synthesizer
Huidig/voormalig lid van:Franco Saint De Bakker, Ow, Dead Man Ray, Kiss My Jazz, Male or Female, The Tone Zones, Tip Toe Topic, Gruppo di Pawlowski, Rudy Trouvé Sextet, Rudy Trouvé Septet, iH8 Camera
Gastlid van:Star Club West, ChampdAction, Laïs

Biografie

Elko Blijweert is sinds zijn veertiende niet meer van de podia weg te branden. Al van in 1991 werkt hij samen met Rudy Trouvé bij groepen als Dead Man Ray, Rudy Trouvé Sextet en Kiss My Jazz. Kiss My Jazz schopte het een flink stuk buiten de landsgrenzen heen en had het New Yorkse avantgarde jazzlabel Knitting Factory als distributeur. Ze toerden uitgebreid door Europa en gaven present op het Nederlandse North Sea Jazz Festival en het Finse Pori Jazz festival.

Door de jaren heen speelde Blijweert in een hele reeks pop-, rock-, punk- en electrobands (onder anderen de Star Club West, Ow, Bad Influence, Tip Toe Topic, Front 242 en Male or Female) en verzorgde hij de muziek voor Sam Louwycks choreografie Flippers, een productie van Les Ballets C de la B. Je kan hem beluisteren op meer dan twintig cd’s en buiten Europa trad hij op in de Verenigde Staten, Mexico, Japan en Australië.

Hoewel zijn roots eerder in electronic body music, industrial en punk te situeren zijn koestert Elko sinds het verschijnen van John Zorn’s Naked City een passionele liefde voor jazz, wat resulteerde in uitgebreide studies aan JazzStudio en het Conservatorium in Antwerpen, waar hij werd opgeleid door François Decamps, Hendrik Braeckman en Martijn van Iterson.

(c) JazzLab Series 2006

Selectieve discografie

De nor des hoofdsDe nor des hoofds (2021)
improvisatie / experimenteel
Elko Blijweert
Demon geographyDemon geography (2017)
Elko Blijweert, Joris Caluwaerts
Atlajala LandAtlajala Land (2015)
free & experimental jazz
Elko Blijweert, Frans Van Isacker
Left bank driveLeft bank drive (2013)
filmmuziek
Elko Blijweert, Joris Caluwaerts

Selectieve discografie als componist

Fritzi und HeidelFritzi und Heidel (2013)
21ste eeuw / hedendaags, 20ste eeuw
Fritzi und Heidel, Larry Polansky, Matthew Shlomowitz, George Crumb, Tom Riley, Elko Blijweert, Tim Van Der Poel, Hugues Dufourt (...)

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Het succes heeft ons veel schade berokkend' (13.05.2003)
Dollen met Bach en Beatniks (30.09.2002)