Bart Jacobs

Categorie:solist, muzikant, muziekleraar, oude muziek, repertoire
1976
Genre(s):barok, romantiek, 20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Instrument(en):orgel, klavecimbel
Huidig/voormalig lid van:Currende, Vox Luminis, Psallentes, Hathor Consort, Il Gardellino, Les Muffatti

Biografie

Bart Jacobs (°1976) studeerde orgel, klavecimbel en basso continuo aan het Lemmensinstituut te Leuven bij Reitze Smits en Kris Verhelst en behaalde in 2000 zijn masterdiploma’s met grootste onderscheidingen.

 

Daarop werd hij benoemd tot organist van het toenmalige Brusselse kathedraalkoor. Met dit koor verwezenlijkte hij tal van CD-opnames met Vlaamse muziek voor koor en orgel, waaronder ook het complete orgelwerk van August De Boeck (1865-1937), gespeeld op het Forest-orgel (1873) te Gent.

 

Tussen 2006 en 2010 won hij prijzen op internationale orgelconcoursen in Alkmaar (1ste prijs “Schnitger concours”), Amsterdam (3de prijs “Sweelinck concours”), Brugge (4de prijs “Musica Antiqua” en “Prijs van de luisteraar”) en Leeuwarden (finalist “Max Reger concours”).

 

In 2012 werd hij benoemd tot organist-titularis van de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal te Brussel. Sedert 2013 is hij als organist ook verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouw-en-Leodegariuskerk te Bornem.

 

Als solist en basso continuo-speler concerteert hij in heel Europa en treedt op met gerenommeerde ensembles als Vox Luminis, Les Muffatti, Il Gardellino, Currende, Psallentes, Hathor consort, Collegium Ad Mosam, …

 

De uitgebreide discografie van Bart Jacobs bevat solowerken op orgel en klavecimbel, naast begeleiding van tal van ensembles. Zijn solodebuut-cd’s met orgelwerken van Bachs beste leerlingen (2013) en Vroege orgelwerken en sinfonia’s van J. S. Bach (2015) werden lovend onthaald in binnen- en buitland. De cd Ein Feste Burg ist unser Gott (2016) werd bekroond met prijzen als “CHOC de Classica 2017”, “Diapason 5”, “Gramophone Editors Choice 2017”en “ffff de Télérama”. Deze opname voor het label Ricercar i.s.m. het ensemble Vox Luminis bevat koor- en orgelmuziek naar aanleiding van 500 jaar Reformatie.

 

De cd Concertos for organ and strings (2019) voor het label Ramée, met eigen reconstructies van concerto’s voor orgel en strijkers van J. S. Bach en uitgevoerd met barokorkest Les Muffatti werd een ongezien succes in het klassieke muzieklandschap. Deze originele opname ontving de meest prestigieuze onderscheidingen in binnen- en buitenland, waaronder het “Gouden label” bij “Klassiek Centraal” (B), waardering 10 in “Luister Magazine” (NL), de “Diapason d'Or de l' année 2019” (FR) en de “Klara award voor de Beste Belgische cd 2019”.

 

In 2020 verscheen een opname voor het label Organroxx met de integrale Clavier-Übung III van J. S. Bach, gespeeld op het monumentale Draps/Flentrop-orgel te Sint-Niklaas, waarbij de orgelwerken afgewisseld worden met de gezongen koralen.

 

In 2022 verscheen zijn nieuwe cd-opname Recommended by Bach voor het label Ramée, gespeeld op het nieuwe Contius-orgel te Leuven. Deze opname wordt omschreven als een van de werkelijk originele Bach-cd’s die de laatste jaren zijn verschenen en ontving 5***** bij Klassiek Centraal (BE) en waardering 10 in “Luister Magazine” (NL).

 

Met organist Reitze Smits vormt hij sinds 2018 het orgelduo 422play. Dit duo ontdekt nieuwe mogelijkheden om het orgel te laten horen in nog nooit uitgevoerde bewerkingen van muziek van o.a. Debussy, Ravel, Mendelsohn en Smits. In juli 2021 verscheen hun debuutalbum 422play in Brussels cathedral gespeeld op het monumentale Grenzing-orgel van de Brusselse kathedraal.

 

Bart Jacobs verleende zijn medewerking aan het project All of Bach van de Nederlandse Bachvereniging. Zijn Bach-interpretaties op orgel (Sint-Bavokerk, Haarlem) en klavecimbel zijn te zien en te beluisteren op www.allofbach.com

 

Hij was mede-stichter en bezieler van de Vlaamse Klavecimbelvereniging (2006-2021).

 

Als docent orgel en klavecimbel is hij werkzaam in de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem en het kunsthumaniora Lemmensinstituut te Leuven.

 

In 2021 ontving hij de Cultuurprijs Bornem.

Selectieve discografie

Recommended by BachRecommended by Bach (2022)
barok
Bart Jacobs, Johann Sebastian Bach, Gottfried Kirchhoff, anoniem, Wilhelm Friedemann Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Georg Philipp Telemann, Johann Gottfried Walther (...)
J.S. Bach - Concertos for organ and stringsJ.S. Bach - Concertos for organ and strings (2019)
barok
Les Muffatti, Johann Sebastian Bach, Bart Jacobs
Ein Feste Burg ist unser Gott: Luther and the music of the reformationEin Feste Burg ist unser Gott: Luther and the music of the reformation (2017)
oude muziek, barok
Vox Luminis, Lionel Meunier, Bart Jacobs
Kurt Bikkembergs - Sacred works IIKurt Bikkembergs - Sacred works II (2011)
20ste eeuw, 21ste eeuw / hedendaags
Kurt Bikkembergs, Kurt Bikkembergs, Capella di voce, Capella Sanctorum Michaelis et Gudulae, Inge Sykora, Caloroso, Bart Jacobs
Ad laudandum dominum - August de BoeckAd laudandum dominum - August de Boeck (2011)
20ste eeuw
Capella SS Michaelis & Gudulae, Kurt Bikkembergs, August de Boeck, Bart Jacobs, Gaston Feremans
O sacrum conviviumO sacrum convivium (2010)
romantiek, 20ste eeuw
Capella SS Michaelis & Gudulae, Ivo Mortelmans, Bart Jacobs, Jules Van Nuffel, Staf Nees, Lodewijk De Vocht, Emiel Wambach, Firmin Van de Velde (...)
Bononcini Giovanni - San Nicola di BariBononcini Giovanni - San Nicola di Bari (2008)
oude muziek
Lavinia Bertotti, Peter Van Heyghen, Giovanni Bononcini, Elena Cecchi Fedi, Gabriella Martellacci, Furio Zanasi, Les Muffatti, Bart Jacobs (...)
Van Bach tot MozartVan Bach tot Mozart (2007)
barok, classicisme
Janpieter Biesemans, Bart Rodyns, Bart Jacobs, Els Biesemans, Johann Sebastian Bach, Carl Philipp Emanuel Bach, Gottfried August Homilius, Chr.H. Rinck (...)
Pez Johann ChristophPez Johann Christoph (2006)
oude muziek
Les Muffatti, Bart Jacobs, Peter Van Heyghen
Georg Muffat - Armonico TributoGeorg Muffat - Armonico Tributo (2005)
barok
Peter Van Heyghen, Les Muffatti, Bart Jacobs, Georg Muffat, Peter Van Heyghen

Selectieve discografie als medewerker

Nees & NeesNees & Nees (2006)
20ste eeuw
Vic Nees, Capella SS Michaelis & Gudulae, Staf Nees, Kurt Bikkembergs