Rêve d'éléphant orchestra

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Huidige/voormalige leden:Pierre Bernard, Michel Massot, Etienne Plumer, Stephan Pougin, Michel Debrulle, Benoist Eil
Huidig/voormalig lid van:Michel Debrulle

Korte beschrijving

Rêve d’Eléphant Orchestra is een muzikale ark die de hele wereld bevaart.

Biografie

 

Rêve d'Eléphant Orchestra is een zevenkoppig ensemble dat imaginaire junglemuziek maakt: ze mengen de sounds van de jungle met invloeden uit jazz, wereldmuziek, oosterse en Afrikaanse invloeden en zelfs de trommels van de Gilles van Binche. De muziek is fascinerend, het spel meesterlijk. Rêve d'Eléphant Orchestra brengt een nieuwe kleur in het landschap, laat ons dromen en sleept ons mee zoals de junglebands van Duke Ellington dat ooit konden.

Drie albums verschenen in tien jaar; ze nemen er hun tijd voor, dit orkest dat de dromen van olifanten wil verklanken. Zopas verscheen zes jaar na ‘Lobster Caravan' het jongste album: ‘Pourquoi pas un scampi?' op het W.E.R.F. Label met vooral composities van tuba- en trombonespeler Michel Massot en fluitist Pierre Bernard.

Ze kiezen vaak voor melodieën die zich vasthaken en waarbij de blazers opstijgen boven de driekoppige ritmesectie. Een van de bedenkers van dit ensemble is immers drummer en percussionist Michel Debrulle. Met collega drummers en percussionisten Etienne Plumer en Stephan Pougin zorgt hij voor een constante onderstroom van ritmes, zonder ze dominant of opdringerig worden. Ze zijn verweven met de muziek.

Pierre Bernard tekent voor bucolische fluitpassages maar schrijft daarnaast dwarse stukken. Hij omringt een melodie graag met allerlei geluiden en laat ze door ritmes opjagen. Michel Massot is een wonderlijk koperblazer. Hij kan zowel op trombone als de lome tuba meeslepende melodieën creëren.

Humor zit er ook altijd in. Naast een scampi duikt er ook een dromedaris op en wordt in ‘Mon Eléphant" de monumentale trompetterende viervoeter gefêteerd. Een dolgedraaide gitaar, een gestopt Miles Davistrompetje, een huilende trombone, wat ritselende noise, deze jongens maken er prachtige muziek mee. Droefheid, vreugde, uitgelatenheid en melancholie wisselen elkaar af. Poëzie in de jungle.

 

(c) Gent Jazz 2011

Selectieve discografie

Odyssée 14Odyssée 14 (2015)
Jazz
Rêve d'éléphant orchestra
Pourquoi pas un scampi?Pourquoi pas un scampi? (2011)
Jazz
Rêve d'éléphant orchestra
Lobster caravanLobster caravan (2004)
Jazz
Rêve d'éléphant orchestra

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2011Belgian Jazz 2011 (2011)
Jazz
Diverse uitvoerders

Verwante items in de databank

Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
Vertrouwde formules scoren het best op Jazz Middelheim (19.08.2003)