De Kreuners
Categorie: | artiest / groep |
---|---|
Genre(s): | pop, Rock / Alternative |
Huidige/voormalige leden: | Berre Bergen, Ben Crabbé, Erik Wauters, Walter Grootaers, Jan Van Eyken |
Biografie
In 1973 werkt de 18-jarige Walter Grootaers als telefonist, bode en discothecaris bij Radio 2 Omroep Antwerpen. Als liefhebber van Amerikaanse en Britse rock leert hij daar ook het Nederlandstalige repertoire kennen. Dat brengt hem op het idee om samen met enkele vrienden Brits klinkende rockmuziek te maken, met Nederlandse teksten. Niet evident was dat. De groepjes War en Rockorgaan overleven niet lang.
In 1978 starten De Kreuners. Op de eerste Humo’s Rock Rally maken ze indruk. De basis van De Kreuners-sound en hun Vlaamse rock is gelegd. Van dan al is duidelijk dat De Kreuners schitterende live-concerten kunnen geven. Maar de platenfirma’s daarentegen geloven niet in Vlaamse Rock. De Kreuners nemen dan maar hun eerste single zelf op, daarvoor trekken ze de plas over naar Londen. De song "Nummer Eén" wordt een hit.
Hun tweede single "Nee oh Nee" is vandaag nog altijd een klassieker. En dat kan ook gezegd worden van hun derde hit: "Zij heeft Stijl". Gevolg: De Kreuners hebben de platenindustrie overtuigd.
Platenmaatschappij Warner Bros biedt hen een platencontract aan. Het eerste resultaat van de samenwerking, de lp "'s Nachts kouder dan buiten" overtreft alle verwachtingen en krijgt unaniem lovende kritiek. Dat jaar staan de Kreuners als opener op de affiche van het dubbelfestival Torhout-Werchter. Van "‘s Nachts kouder dan buiten" gaan meer dan dertigduizend exemplaren over de toonbank.
Hun tweede lp "Er sterft een beer in de Taiga" behaalt na enkele dagen reeds goud. Daarop staan nummers als "Mijn Laatste Sovjet", "Layla" en "Cous-cous kreten". Het succes groeit in Vlaanderen, het woord Kreunermania doet zijn intrede. Er wordt opgetreden in Nederland, Wallonië en Frankrijk: de groep speelt in Parijs en ook op het festival van Bourges (Zuid Frankrijk) waar onze zuiderburen geen enkel probleem hebben met het Nederlandstalig repertoire. Les Kreunères sont arrivés!
In 1983 verschijnt het album "Natuurlijk zijn er geen Alpen in de Pyreneeën". Daarop staan nummers als "Het regent meer dan vroeger" en "Kom terug, ik mis je". Voor de release van de lp doen De Kreuners een korte tournee door Vlaanderen en tijdens 18 optredens komen maar liefst 35.000 uitzinnige fans opdagen.
en jaar later verschijnt het live-album "Weekends in België" net zoals de vorige lp’s wordt die onmiddellijk goud. De plaat wordt echter niet meer herperst, omdat de Kreuners een jaartje rust willen nemen. Gevolg: het album "Weekends in België" is vandaag een collector’s-item.
Midden de jaren tachtig pikken De Kreuners de draad weer op met het album "Dans der onschuld". Er wordt weer enige tijd live geconcerteerd alsof ze nooit waren weggeweest. In 1989 komt er een nieuwe versie uit van het nummer "Cous-cous kreten" maar dit keer samen met allerlei bekende Vlamingen en politici. De Kreuners doen dit om de vereniging Koloriek te helpen en hun standpunt tegen racisme nog eens te onderstrepen.
De single "Verliefd op Chris Lomme" kondigt een drukke periode aan voor de Kreuners; het lijkt erop dat een hele nieuwe generatie jonge Vlamingen de groep nu ontdekt. Platenmaatschappij EMI haalt de groep binnen. Het album "Hier en Nu" scoort enorm. Meer dan honderdduizend exemplaren worden van deze plaat verkocht.. Het nummer "Ik wil je" groeit uit tot de grootste hit van De Kreuners en wordt een echte klassieker in het Nederlandstalige repertoire. Andere hits op dit album: "Zo Jong" en "Maak me wakker". In het zog van het grote succes van deze cd’s dweilen De Kreuners in ’90 en ’91 weer het hele land af en een stuk van Nederland. Kreunermania is een understatement.
Daarna verschijnt de verzamelaar "Het beste van", een aardig stuk geschiedenis van de Vlaamse rock. Deze cd behaalt platina in voorverkoop.
In 1992 komt de cd "Knagend Vuur" uit, een erg donkere plaat met daarop de parels "Help me door de nacht", "De hemel nooit beloofd", "Vanavond of vannacht" en "Liever alleen". Tot eind 93 concerteert de band om dan weer een dik jaar rust in te lassen.
In 1995 ligt het album "De Kreuners" in de rekken, een stevige rockplaat. Ze gaan er mee op pad door Vlaanderen, en doen 40 concerten verspreid over ‘95 en ‘96.
In 1997 nemen de Kreuners de tijd om hun feestjaar voor te bereiden. Want in ‘98 bestaat de groep 20 jaar. Dat jaar verschijnt de cd "Pure Pop" en de hele zomer lang spelen ze op zowat elk festival. De nieuwe cd bevat intimistische nummers zoals "De Hemel" en "Stapelgek". Pure rocknummers zijn "We kleuren de nacht" en "De Laatsten zullen de Eersten zijn".
In 99 doen ze tientallen concerten in Vlaanderen. Daarna wordt het weer stiller rond de band. Walter Grootaers heeft een drukke TV-agenda. Eerst als presentator bij VT4, de laatste jaren razend populair op VTM en Kanaal 2 (‘Wie wordt multimiljonair’, ‘Big Brother’, ‘Fear Factor’).
In 2001 wordt nog bescheiden getoerd doorheen Vlaanderen. Eind van dat jaar besluiten de Kreuners een jaar lang niet op te treden om zich 100% te kunnen focussen op het allerbelangrijkste wat hen nog te wachten staat: 25 jaar Kreuners! In 2003 is het immers 25 jaar geleden dat de groep zijn eerste optredens deed.
Het repetitiekot wordt opgesmukt, nieuwe songs worden geschreven (o.a. samen met Mauro en Frank Vanderlinden) en ingespeeld door bv. Jean-Marie Aerts. Samen met oude vrienden producer Jean Blaute, en techniekers Djoum en Michel Dierckx wordt in de ICP studio’s de langverwachte nieuwe cd opgenomen.
In het Sportpaleis wordt de nieuwe cd "1978" tijdens de Nekka 2003 -nachten voorgesteld. Gorki, Armand, Bram Vermeulen, Blof met Thé Lau, De Mens, Jo Lemaire, Scala en Urban Trad brengen die avonden ook ode aan De Kreuners.
Het paleis zit knalvol (23.000 tickets) maar niet iedereen gelooft nog in het Heilige Vuur. Zo schreef Koen De Meester van De Morgen een dag later: "...vijfentwintig jaar kruipen blijkbaar niet in de koude kleren. Live was de ouderdom dan ook flink te merken. 'Nu of nooit' begon mak, het nieuwe 'Lust slaapt nooit' bleek sub-standaard en 'Nee Oh Nee' klonk ronduit routineus. Toen tijdens 'Ik dans wel met mezelf' een grote '1978' boven hun hoofden verscheen, wisten we genoeg. De Kreuners zijn verworden tot een versleten jukebox: alle toeters en bellen werken nog, maar heel wat minder spetterend dan in het verleden."
De Standaard vindt hun live-prestatie: "ambacht zonder veel persoonlijkheid" maar het Laatste Nieuws zegt dan weer dat de groep na 25 jaar nog even scherp staat.
Uit "1978" verschijnen 2 singles "Meisje,Meisje"(geschreven door Mauro) en "Ja!" (geremixed door Olivier Adams van Praga Khan). Echte hitnoteringen blijven uit. Platenfirma EMI brengt "25 jaar Het Beste Van De Kreuners" uit.
Wat er ook van zei, De Kreuners gaan verder met grootschalige optredens. Op 8 maart staan ze met een eigen show terug in het Sportpaleis, ze zijn vaste klanten van het 'Swingpaleis Live on Stage' en duiken op als verrassing tijdens de Night of the Proms.
In 2004 wil de groep weer de baan op met een show die "groter dan groots" zal zijn en daarom 'De Kreuners XXL 2004' gedoopt werd.
(Bron: De Kreuners & Muziekcentrum Vlaanderen - update: 28/10/2003)
Selectieve discografie
Nu en hier (2020) nederlandstalige pop De Kreuners |
De Singles (2018) nederlandstalige pop De Kreuners |
||
De laatste Kreun (2012) nederlandstalige pop De Kreuners |
Live in Zwortegem (2012) nederlandstalige pop De Kreuners |
||
Jonge honden (2010) nederlandstalige pop De Kreuners |
Alle 40 goed (2010) Pop / Rock De Kreuners |
||
De Kreuners 30 (2008) Pop / Rock De Kreuners |
1978 (2003) pop De Kreuners |
||
Hier en nu (1990) pop De Kreuners |
Verwante items in de databank
Nieuws: | Triggerfinger grootste prijsbeest op zesde MIA's (08.12.2012) Canvas brengt Belgische popgeschiedenis in beeld (13.11.2008) |
---|---|
Persknipsels/Artikels: (Wat is dit?) | Geflitst! De Kreuners (11.12.2012) 'Gitaar spelen hoeft niet nuttig te zijn' (16.06.2012) Een nieuwe bijbel voor het rockvolk (26.03.2012) De Kreuners bieden fans troost met live-cd en lijvig boek (22.03.2012) De Kreuners (14.02.2012) De Kreuners zijn uitgekreund (14.02.2012) Het meisje achter de song: 'Layla' van de Kreuners (28.06.2011) Hype van 'oortje' is voorbij (21.09.2010) Kreunend naar pensioenleeftijd (17.10.2008) 'We kunnen niet elk jaar Simple Minds op de affiche zetten' (12.08.2004) nog 4 resultaten op het documentatieplatform |
Documenten: | De Dikke Van Eyken (boek) |