Ragini Trio

Categorie:groep / artiest
Genre(s):Jazz
Instrument(en):drums, saxofoon, bas
Huidige/voormalige leden:Lander Gyselinck, Nathan Daems, Marco Bardoscia

Korte beschrijving

Voor wie denkt dat jazz en Indische klassieke muziek weinig met elkaar te maken hebben, is er Ragini Trio om het tegendeel te bewijzen. Jazz en Indische muziek hebben net wél raakvlakken omdat ze geënt zijn op hetzelfde muzikale moederconcept, nl. improvisatie. De verleidelijke melodieën krijgen een pittige jazzy invulling door bad boy Lander Gyselinck en wereldreiziger Nathan Daems. In Marco Bardoscia, bassist van o.a. Pedro Fresu en Enrico Rava, vonden ze een sparring partner van een onwaarschijnlijk niveau. Een nieuw Masada Trio is geboren.

Biografie

Voor wie denkt dat jazz en Indische klassieke muziek weinig met elkaar te maken hebben, is er Ragini Trio om het tegendeel te bewijzen. Jazz en Indische muziek hebben net wél raakvlakken omdat ze geënt zijn op hetzelfde muzikale moederconcept, nl. improvisatie. De verleidelijke melodieën krijgen een pittige jazzy invulling door bad boy Lander Gyselinck en wereldreiziger Nathan Daems. In Marco Bardoscia, bassist van o.a. Pedro Fresu en Enrico Rava, vonden ze een sparring partner van een onwaarschijnlijk niveau.
Voor de muzikale blik van Nathan Daems is België te klein. Hij is leider van de groepen Black Flower (Ethiojazz), Nathan Daems Quintet en Bazaar d'Orient (Balkan), maar ook sideman bij Antwerp Gipsy Ska Orkestra & Mafiasko Taxi (eclectische Balkan) en Va Fan Fahre (Egyptische/Ethio brass band). Hij heeft een grote passie voor zigeunermuziek uit de Balkan.
Lander Gyselinck verovert stormenderwijs de Belgische jazzscene. Hij verdeelt zijn tijd over verschillende bands als LABtrio, STUFF en Kris Defoort trio. Hij studeerde een jaar in New York, waar hij o.a. het podium deelde met John Zorn. Hij is de winnaar van de Toots Thielemans Jazz Award in 2010 en de winnaar van de Sabam Youth and Music award in 2012.
Marco Bardoscia speelt in bands met klinkende namen zoals o.a. Paolo Fresu, Ernst Reijseger, Perico Sambeat, Raffaele Casarano, Luca Aquino... Hij is de winnaar van de Berklee College of Music Award in 2002 en de Jimmy Woode Award voor beste contrabassist (Ronciglione Jazz Festival).

(c) JazzLab Series 2013

Selectieve discografie

Peace the New Jazz / Ft. Bojan Z & Sawani MudgalPeace the New Jazz / Ft. Bojan Z & Sawani Mudgal (2019)
Jazz
Ragini Trio
Ragini TrioRagini Trio (2013)
Jazz
Ragini Trio

Op compilaties van Muziekcentrum Vlaanderen

Belgian Jazz 2013Belgian Jazz 2013 (2013)
Jazz
Diverse uitvoerders