Lander Gyselinck

Categorie:muzikant
21.12.1987
Genre(s):Jazz
Instrument(en):drums
Huidig/voormalig lid van:Howard Peach, Ragini Trio, LABtrio, BeraadGeslagen, Kris Defoort Trio, STUFF.

Korte beschrijving

Drummer Lander Gyselinck heeft ambitie! Razendsnel verovert hij internationale podia aan de zijde van Dick van der Harst, Pierre Vaiana, Kris Defoort,… Hij voelt zich zowel thuis in een klassieker pianotrio als in een prettig gestoorde Boomfanfare.

Biografie

Reeds op vierjarige leeftijd ontwikkelde Lander Gyselinck een bizarre fascinatie voor keukengeluiden. Hij ontdekte cookin’! De daarop volgende jaren bouwde hij geleidelijk zijn eigen drumstel uit met keukengerei, waarmee hij volop experimenteerde en allerlei geluiden probeerde na te bootsen. Met zijn oudere broer begon hij een groepje dat geschifte, theatrale funky Zappa muziek speelde en zijn zuster, een professionele danseres, introduceerde hem in de wereld van breakdance. Zo maakte zijn grote liefde voor Frank Zappa plaats voor Old School hiphop grooves, funk, mixtapes en draaitafels.

Lander studeerde aan het Conservatorium te Gent en kwam daar tijdens de vele jamsessies met onder meer Bart Maris, Kristof Rosseeuw, Jeroen Van Herzeele en Dick Van der Harst in contact met vrije improvisatie. Ook de ontmoeting met drummer Jim Black opende nieuwe perspectieven over hoe naar muziek te luisteren en hoe deze te spelen. Op zoek naar nieuwe ingrediënten om zijn cookin' wat te kruiden, schreef Lander zich in aan het Conservatorium te Brussel bij Stéphane Galland, Kris Defoort,… 

Lander heeft op korte tijd al heel wat prijzen op zijn palmares, waaronder een Music Industry Award (MIA) en de 'Toots Thielemans Jazz Award'.

Zijn honger om steeds nieuwe dingen te leren en te ontdekken leiden Lander van het ene avontuur in het andere, waaronder een jaar aan de prestigieuze New School for Jazz and Contemporary Music in New York. Zijn excentrieke muzikale smaak reikt veel verder dan jazz en speelt met de grenzen van elektronische muziek, pop, hip-hop, free-impro, Indische muziek, noise en meer. Hij ontwikkelt eigen projecten en speelt in verschillende groepen en met een grote verscheidenheid aan muzikanten.

Selectieve discografie

Pourriture NoblePourriture Noble (2022)
hip-hop, Jazz
Lander Gyselinck, Zwangere Guy
Point breakPoint break (2013)
improvisatie / experimenteel
Lander Gyselinck, Esther Venrooy

Verwante items in de databank

Nieuws:Balthazar grootste winnaar van de MIA's (21.01.2016)
Sabam/Jeugd & Muziek Jazz Awards 2012 naar Kris Defoort en Lander Gyselinck (09.07.2012)
Persknipsels/Artikels:
(Wat is dit?)
'Drummen is mijn drug' (15.07.2015)
'Jazz kan de wereld redden' (07.01.2015)
Gentenaar opent eerste dag Gent Jazz Festival (09.07.2014)
Jazzcat met een hiphophart (30.03.2013)
Lander Gyselinck, drummer in de hoofdstad van de jazz (03.2013)
Lander Gyselinck L'esprit du flow (01.06.2011)
Het hoekje van de drummer (09.12.2010)
Cinéma Invisible - Cinéma Invisible (11.2010)