Sabam/Jeugd & Muziek Jazz Awards 2012 naar Kris Defoort en Lander Gyselinck

Dit is een gearchiveerd bericht

09.07.2012

Vrijdag avond 7 juli werden op het Gent Jazz Festival de SABAM Jazz Awards uitgereikt. Kris Defoort ontvangt de SABAM Jazz Award in de categorie ‘Gevestigde Waarde’. De prijs voor jong talent, De Jeugd & Muziek Jazz Award, gaat naar Lander Gyselinck. De muze van Sabam is dit jaar Jacobien Tamsma!

Daarbovenop krijgt Lander Gyselinck ook vier dagen studiotijd in La Chapelle Studios aangeboden. Ook de Muze van SABAM werd uitgereikt. Deze prijs wordt door SABAM toegekend aan een Belgische jazzpersoonlijkheid die omwille van zijn of haar verdiensten succesvolle acties ondernomen heeft ter ondersteuning van de jazz. Die prijs gaat naar Jacobien Tamsma.


Gevestigde waarde Kris Defoort

De jury heeft met meerderheid van stemmen besloten om de SABAM Jazz Award voor ‘Gevestigde Waarde’ dit jaar toe te kennen aan Kris Defoort, pianist-performer, orkestleider en componist. Aan deze award verbindt SABAM een geldbedrag van 10.000 Euro.

Het juryrapport luidt aldus: “Hij maakt jazz, klassiek en opera. Op al deze terreinen valt de laureaat op door de consistentie van de creatieve reflexen, de constante kwaliteit van de expressie, en de voortdurende afwijzing van het status quo. Hij bezit daarbij het unieke vermogen om de ogenschijnlijk disparate en soms zelfs tegenstrijdige facetten van zijn werk te verweven tot een groot geheel dat een sterke persoonlijke signatuur vertoont. Defoort beheerst de kunst om zich tussen genres en disciplines te bewegen zonder zelfs maar een zweempje van modieuze cross-over te suggereren. Ook in meer formele muzikale uitingen legt hij de vrije geest van de jazz niet het zwijgen op. Dit zijn uitzonderlijke kwaliteiten, zeker als ze blijvend en steeds weer tot uiting komen over het verloop van een gestadig artistiek parcours dat intussen ruim 25 jaar beslaat. Eveneens van groot belang is Defoort’s rol als mentor voor jongere musici, zowel in zijn rol van docent improvisatie aan het conservatorium als in minder formele omstandigheden. Tenslotte is het verheugend dat Kris Defoort, na een even intense als succesvolle periode als componist, weer actiever op het voorplan treedt als performer, onder andere met zijn verjongde trio. Getuige de recent verschenen 3 cd-box die zijn kwaliteiten als jazzman voor zover nodig nogmaals krachtig onderstreept.”

De jury spreekt de hoop uit dat deze prijs voor de laureaat een extra steun kan betekenen om een rijke carrière als performer nog verder uit te bouwen.

De Jury in de categorie Gevestigde Waarde bestond uit: Rob Leurentop, Toon Vandeuren, Filip Verneert, Jean-Pierre Goffin en Dominique Simonet.


Jeugd & Muziek Award

De jury heeft unaniem besloten om de Jeugd & Muziek Award toe te kennen aan drummer Lander Gyselinck. De Jeugd & Muziek Award wordt door SABAM en door Jeugd en Muziek ondersteund met een bedrag van 5.000 Euro.

Het juryrapport:
"Dat de laureaat een muzikant is met enorm veel toekomstpotentieel stond voor de jury buiten kijf. De award is een erkenning van het grote intrinsieke muzikale talent van de winnaar. Daarenboven komt hij over als een zeer gemotiveerde artiest die zich zonder enig probleem aan het ontplooien is van een ondersteunende tot een sturende muzikant. Deze laatste evolutie is weinigen in het genre gelegen. Hij nam zelf reeds het initiatief tot de oprichting van verschillende eigen muzikale projecten. Deze zijn bovendien zeer divers van aard en ook dit kan de jury charmeren. De (doel)gerichtheid van de laureaat in de uitstippeling van zijn carrière wekt voor de jury het nodige vertrouwen dat hij kan doorgroeien tot een artiest van internationaal niveau. We denken dan ook dat de prijs een mooie artistieke injectie kan geven in de verdere ontwikkeling van deze muzikant."

De Jury in de categorie Jeugd & Muziek Award bestond uit: Rob Leurentop, Filip Verneert, Toon Vandeuren en Mik Torfs.


De Muze van SABAM - Jacobien Tamsma

Niet alleen organiseert Jacobien Tamsma concerten en festivals zoals Skoda Jazz, VW Spring Sessions en de Brussels Jazz Marathon en brengt ze buitenlandse artiesten naar België, maar ze speelt ook een belangrijke rol in de carrières van Philip Catherine en Jef Neve als manager. Voor al deze activiteiten en de rol die ze hierdoor speelt in de Belgische jazzwereld krijgt ze vandaag de Muze van SABAM.Verwante items in de databank

Personen/groepen:Kris Defoort (componist, groep / artiest, hedendaagse componist, hedendaagse muziek)
Lander Gyselinck (muzikant)
Jacobien Tamsma (contactpersoon, manager/zakelijk leider)
Organisaties:Gent Jazz Festival (festival)
Sabam (beheersvennootschap)
Jeugd en Muziek Vlaanderen (muziekeducatieve organisatie)

Terug Meer nieuws