Bel Ayre

Categorie:ensemble (vocaal-instrumentaal)
2010
Genre(s):Jazz, klassiek crossover
Huidige/voormalige leden:Lieselot De Wilde, Peter Verhelst

Biografie

Bel Ayre is de groep rond jazzgitarist Peter Verhelst en sopraan Lieselot De Wilde. Bel Ayre (uitgesproken als bel air) is een pan-Europese term voor mooi lied. De naam suggereert een verbinding tussen verschillende talen en culturen en verduidelijk op die manier het opzet van de groep: het is een ontmoetingsplek waar verschillende muzikale werelden kunnen samenvloeien, contrasteren, elkaar beïnvloeden en inspireren. Vanuit hun verschillende muzikale achtergrond brengen de muzikanten klassiek, levenslied, jazz en traditionele muziek bij elkaar en ze weten hiermee een zeer breed kleurenpalet te creëren.

Gracieuze sensualiteit, zoete lyriek en mijmerende melancholie wisselen af met snijdende rauwheid, slaande akkoorden en bittere klanken. Deze ongekunstelde flexibiliteit is zeer kenmerkend voor de sound van het ensemble. Een sound die ook gemaakt wordt door hun eigen composities en arrangementen.

Bel Ayre staat ook voor een fundamentele generositeit ten opzichte van zijn publiek. De eenvoudige schoonheid van een lied, het menselijke verhaal dat hiermee verteld wordt en de emotie die hieruit spreekt, zijn dingen waarin iedereen zich een beetje herkent en waar iedereen dus ook door geraakt mag worden.

Bel Ayre stond op diverse podia in België, Frankrijk, Nederland, Italië, Zwitserland en Litouwen. Hun interpretatie van een selectie Napolitaanse liederen is sinds het voorjaar van 2017 te verkrijgen op de CD ‘A Canzone ‘e Partenope - Canzoni popolari Napolitane.

De Standaard over ‘ A Canzone ‘e Partenope - Canzoni Popolari Napoletane: "een zonnige en tegelijk intens melancholische plaat. De muziek vloeit als een gesprek op een zomeravond, zonder dat het enige moeite lijkt te kosten. Iets zegt ons dat dit duo nog lang niet uitverteld is." (****)"

Selectieve discografie

Entre-tempsEntre-temps (2020)
Klassiek
Bel Ayre
'A Canzone 'e Partenope'A Canzone 'e Partenope (2017)
Klassiek
Bel Ayre